Nagy fejtörést okozott a minap egy forró biciklizős délelőtt, hogy milyen hideg itallal fogom lejegelni magam a melegebb évszakban. Mivel az amerikai teaboltok tavasztól már nyálcsorgató, tüchtig kis "chill & steep" konténerekkel meg jeges tea készítő masinákkal szédítik a jónépet, ezen felbuzdulva elkészítettem az első saját jeges teám, és jó alaposan le is teszteltem többnapi áztatással és hátizsákban hurcolászással. Miután tikkadtan leszálltam a bicajról, a meleg forrázat nem volt kívánatos alternatíva a langyos időben, úgyhogy más megoldás kellett, ráadásul cukor nélküli, hiszen nyáron a kalóriafogyasztás 20%-át cukros üdítőkkel visszük be, és erre jön még a fagyi. Döntés született: fagyi marad, üdítők mennek.

 

jeges tea, ice tea 0

 

Mielőtt azonban elhamarkodottan belehajszolnálak benneteket a jeges tea készítésbe, járjuk körbe a kérdést, hogy mi volt a "zöld tea ízesítésű", illetve "zöld tea kivonatból készült" jeges teák előtt, egyáltalán van-e valami történelmi vagy tudományos előzménye annak az elvárásnak, hogy leveles teából szeretnénk finom, nyári italt készíteni. Ezért hát utánaolvastam, mikor tűnt fel ez a sarjadék, ami az elmúlt években virágzó üzletággá fejlődött. Végül a "Mit Főz Amerika" blogban találtam rá a megoldásra, amelynek csak néhány jelentős mérföldkövét fogom ismertetni, minthogy lehetetlen beidézni az összes 19. századi amerikai háziasszonytól származó feljegyzést Kentuckytól Bostonig. Meg kell hogy mondjam, nagyon ki voltak kupálódva...

 

jeges tea, ice tea 4

 

Aki azt hitte, hogy az 1904-es St. Louis-i Világkiállítás kapcsán született meg a jeges tea, az téved. Az angolok már jóval korábban, az 1800-as évek elején fogyasztottak cukrozott, hideg zöld teát, amit egyfajta puncsként, tehát jó sok alkohollal felturbózva ittak. Az ital egyik lelkes híve IV. György volt, a róla elnevezett változat, a "Regent's Punch" kormányzósága idejéből való (1811-1820). A XIX sz. közepére már Amerikát is meghódítják a teás puncsok, és ekkor jön a forradalmi áttörés. Na, ki találja ki? Ó barátaim, megint a technológia diadala, ami szüntelenül felforgatja az életünket:).

 

jeges tea, ice tea 5

 

A régi hűtőszekrények látványa mindig lázba hoz, ez itt 1834-ben a General Electric futószalagjáról került le. Felbuzdulva az új technológia kínálta lehetőségen egyre több gasztrobizniszben nyomuló amerikai háziasszony publikált jeges tea recepteket háztartási és főzési tanácsokat ismertető könyvében. Mire tehát eljutunk az 1904-es St. Louis-i Világkiállításig, a rafinált Mrs. Lettice Bryanon (The Kentucky Housewife, 1839), Mrs. Marion Cabell Tyree (Housekeeping in Old Virginia, 1879) és Mrs. D. A. (Mary) Lincoln (What to Do and What Not to Do in Cooking, 1884) hűtőgépében már ott figyelt a behűtött tea.

 

jeges tea, ice tea 6

 

Persze a dicsőséget megint egy férfi zsebelte be, névszerint Richard Blechynden Indiai teabiztos és a Kelet-indiai pavilon vezetője, amikor a St. Louis-i Világkiállításon a forró nyári napon hűtött fekete teát szolgált fel az odalátogatóknak. A pavilont ellepték a tömegek, és ezzel megkezdődött a jeges tea, mint önálló termék dicsőséges felemelkedése. A sikersorozat eddigi leglátványosabb csúcspontjának Hugh Jackman tavalyi videóját tekinthetjük:) "Drink positive" üzenettel.

 

 

Megalapozottnak tűnik tehát a feltevés, hogy jó eséllyel próbálkozunk finom jeges teát készíteni házilag cukor, almasav, nátrium-citrát, aromák és teakivonat nélkül is. Az ominózus biciklizős napon, szikláról lezúduló patak hiányában kinyitottam egy üveg ásványvizet, amit a szokásos módon 80C° körüli hőmérsékletűre szabályoztam. Abban biztos voltam, hogy a fehér tea nem savasodik, tehát elég sanszos volt, hogy sokáig a vízben kushadva sem keseríti meg az italom. A fehérek közül leginkább az Ezüst Tű tea itatja magát, én is ezzel próbálkoztam. Nagy volt a kísértés, hogy gyümölcsdarabokkal és egyéb emberi fogyasztásra alkalmas csecsebecsékkel fokozzam a nyári hangulatot, ebből végül egy citromkarika lett, amit később meg is bántam...

 

jeges tea, ice tea 9

 

Az eredmény megnyugtató, egyben lelkesítő volt. Túl a sokadik adagon bátran kijelenthetem, hogy a White Silver Needle/Bai Hao Yinzhen intenzív virágos illata és zsenge cukorborsó zamata hidegen még inkább érvényesül. Vannak teák, amelyek hűtve élvezhetetlenek, de ez a fajta szinte a jobbik, színesebbik arcát mutatja. Savak a hosszú áztatás közben sem jelentkeztek, helyette kellemes, krémes eperjoghurt íz körvonalazódott, ami például forrón nem annyira kivehető. Kortyolgatásra és lendületes ivászatra egyaránt alkalmas, a szomjúságot tökéletesen csillapítja. A tesztalanyok reakciója életük első mikuláscsomagjának kézhezvételekor átélt kellemes megilletődöttségükhöz volt hasonló.

 

jeges tea, ice tea 10

 

 

    Így készítsd:

 

Leforrázol egy háromujjas csippentésnyi adagot kb. 1,5 dl, 80 C° fokos vízzel. Hagyod 3 percig izzadni a leveleket, majd felöntöd hideg vízzel és jeget is adsz hozzá. Ezzel mintegy befagyasztod a folyamatot, és a túláztatott teák keserű ízét egyáltalán nem fogod érezni. Szűrni nem kell, mehet be a hűtőbe. Néhány órás hideg áztatás után még jobb lesz. Másnap ugyanezeket a leveleket újra felöntheted először meleg, majd hideg ásványvízzel. Olyan isteni, hogy mindenkit óvnék attól, hogy telepakolja gyümölcsdarabokkal, vagy cukrozza. Utólag még a citromkarika is zavarónak bizonyult. Csak nagyon enyhén érdemes ízesíteni, max. néhány csepp folyékony édesítőszerrel, és ugyanilyen csekély mennyiségű citromlével. Kétszer leöntheted ugyanazt a tealevelet. Legalább:).

 

    Ezekbe készítheted, a leveleket nem kell kivenni:

 

 

Eliong Oriental Üveg kanna. A forrázást követő jegelést tökéletesen állja, precíz szűrője benntart jeget, tealeveleket, gyümölcsdarabokat.

jeges tea, ice tea 11

 

Utazó flakon. Ez már a hátizsákos verzió volt, az üveg neopren-háló borítása nem csak a meleget, de a hideget is tartja.

jeges tea, ice tea 8

 

A jövő héten a Jasmine White Monkey - zöld jázmin teából készítünk jeges teát. Jeges teák készítésére alkalmas eszközöket a webshopban találsz.

Eliong Oriental üveg kanna >> TIGO szűrőbetétes teásüveg >> White Silver Needle / Bai Hao Yinzhen >>

 

    Miért jó ez?

 

 

A cukrozott, szénsavas üdítőket kiválthatod egy jóval kalóriaszegényebb megoldással.
A tea egészségmegőrző hatása ismert, a rák természetes ellenszere.
Fél liter bolti jeges tea ára legjobb esetben is 200 Ft. Minőségi tealevelekből készítve fél liter tea ára max. 100 Ft, de inkább kevesebb.
Nem kreálsz annyi felesleges műanyag hulladékot, tehát környezetbarát.

 

jeges tea, ice tea 3

 

Jó teázást Nektek!

 

Címkék: fehér tea jeges tea jégtea

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr872975486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2011.06.25. 00:13:43

Szia Anna! Meg tudnad mondani, mennyi hideg vizzel kellene felonteni? Mar probalkoztam, de kiabranditoan hig lett, akarmit is csinaltam... :(

Wágner Anna 2011.06.25. 00:34:11

@KennyOMG: Szia. Kétszer ötujjas csippentés tea + 7-8 deci hideg víz + 1 órácska a hűtőben. Mi az hogy híg? A fehér teákból általában többet kell adagolni, mivel nagyon laza szerkezetűek. Próbáld meg kicsit több teával ha gyengének találod, vagy áztasd tovább..Barack és cukorborsó íznek kéne előbukkanni, nem kiábrándultságnak:)) Drukkolok majd. Hátha úgy.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2011.06.25. 15:10:52

Jelentem: csinaltam egy kannanyit meg tegnap ejjel, es mostanaig bent azott a hutoben. Kicsit keserubb lett, mint amit en szeretnek, de egyebkent odavag. Nagyon. Mint egy jo csoki: meg ot perccel kesobb is erezni az izet.

Lehet az volt a problema, hogy en egyben akartam csinalni, nem keves vizben forrazni es utana felonteni. Mindenesetre koszia tippet, atomjo cucc! Azt hiszem iden nyaron a gazpacho-dinnye-jegestea szentharomsagon fogok mukodni. :]]]
süti beállítások módosítása