Azoknak, akik rendszeresen nekem szegezik a kérdést, hogy a nyugati sajtóban olvasható esetek a kínai ipar és fogyasztás felélénküléséhez kötődő természeti károkkal kapcsolatban mennyiben érintik a teatermesztést, álljon itt pár gondolat. Kérdés, hogy a magas víz-, talaj- és levegőszennyezettség mellett is elmondható-e, hogy a kínai tea egészséges. Erre a kérdésre természetesen most sem tudok egész Kínára és minden teaültetvényre kiterjedő választ adni. Azonban megnyugtató volt számomra, hogy az ültetvények, amelyeket meglátogattam és ahonnan teáink nagy része származik tiszta környezetben, számos esetben nemzeti parkok területén helyezkednek el. Figyeljétek itt, hogy a teahegyek zömében védett térségben vannak, aki ügyes, talál ;) Kína nemzeti parkjai >>

teaegeszseg7.jpg

Varázslatos hegyek, völgyek, falvak

Őszintén szólva kicsit én is féltem, hogy ott állok majd fakózöldre permetezett teacserjék és köhécselő farmerek között, köszönhető ez olyan általánosító cikkeknek, amelyek szerint „Kínában a levegő szennyezettsége tizenötszöröse az egészségügyi értékhatárnak.” Hat órás utazást követően rájövök, hogy nagyobb ez az ország, mint az Unió, és már nem is csodálkozom, amikor kikötök egy földi paradicsomban :)

teaegeszseg1.jpg

Hao teakertje mellett Wuyishanon (Fujian) a bővízű patak sziklákkal és vízgyűjtő medencékkel szebb és vadregényesebb, mint az olasz Alpok. Mondom is neki, hogy ilyen helyeken Európában beugrunk, mondja, hogy ihatok a vízből, de ne ugorjak :)

teaegeszseg23.jpg

teaegeszseg22.jpg

Az általam látogatott teakertek (Anhui, Fujian, Jiangxi, Zhejiang) jellemzően nagyvárosokon kívül, kisebb falvak környékén, 1200-1500 m magas hegyvonulatok között helyezkedtek el, a levegőt jó volt belélegezni, a vizeik élnek, a talaj színes.

teaegeszseg11.jpg
teaegeszseg18.jpg

 

teaegeszseg8.jpg

 

teaegeszseg6.jpg

 

teaegeszseg16.jpg

 

teaegeszseg14.jpg

Környezettudatosság

Azok a farmerek akikkel beszéltem a legmesszebbmenőkig tisztában voltak a vegyszerezés fogyasztási és kereskedelmi értékre vetített hatásával. Teás régiókban köztudott, hogy a sűrűn permetezett, vegyszerezett vagy út menti ültetvényről származó tea értéke csökken, sok esetben eladhatatlanná válik. Lushanon találkoztam olyan teaszedővel, aki megmutatta a sérült leveleket, majd felnézett a környékbeli fákra és megjegyezte, hogy szerencsére a sok pók, madarak és denevérek éjszaka felfalják a férgeket, ez itt a természetes védelem.

teaegeszseg9.jpg

Megjegyzem rosszul vagyok az olyan póktól amelyik fel tud falni valamit, de ez a kijelentés sokat elárult az egyszerű teaszedők felfogásáról is. Mind a nagyobb teagyár vezetői, mind a farmerek úgy tűnt ismerik a nyugat növény egészségügyi elvárásait, az EU 2000-ben jelentős korlátozásokat vezetett be a kínai exportra, amit a Kínai Mezőgazdasági Minisztérium előírásainak szigorítása követett 2004-ben. Mindemellett érdekes, hogy még a felvilágosultabb gazdálkodók is méretes autóval szeretnek közlekedni a faluban, azt mondanám tehát, hogy elsősorban nem lelkiismereti okokból, hanem a pénzügyi érdek miatt nem szennyezik a teát.

teaegeszseg17.jpg

Nagyvárosok

A többórás vonat- és buszutakon azt tapasztaltam, hogy a környezeti károk kifejezetten adott nagyvárosokhoz, gyárakhoz vagy ipari parkokhoz kapcsolódnak, és még általánosságban sem tudtam levonni azt a következtetést, hogy minden település közelében a természetes vízpartok barátságtalan és kihalt látványt nyújtottak volna. Ahogy azonban az ember beér egy jelentősebb városba eluralkodik rajta a pánik és nem akar levegőt venni. Az aggasztóan nagy autós forgalom mellett érezhető a letüdőzött szénmonoxid és por által okozott tüdőfunkció csökkenés, az ember ösztönösen kisebb levegőt vesz. Ez nem oké, de az sem, hogy a nyugati sajtó ezt egész Kínára kiterjeszti, miközben hadd áruljam el, egyetlen kínai márkájú autóval sem találkoztam a legzsúfoltabb helyeken sem. Felsoroljam melyek a legkedveltebb gyártmányok? Nem sorolom fel..

teaegeszseg24.jpg

Leöblítsük-e a teát fogyasztás előtt?

Igen, kivétel nélkül mindig lemossuk a teát, a termelők és kereskedők is ezt teszik. Ez az első felöntés, vagy a tea ébresztése, amit nem iszunk meg. Azért mossuk le, mert a szedés és feldolgozás nagyrészt kézzel történik, tudniillik csak így biztosítható a magas minőségű levelek szüretelése és válogatása, amely a későbbiekben az egységes és lehető legjobb feldolgozást teszi lehetővé. A különböző kategóriájú levelek keverése ugyanis a sütési és érlelési fázisban minőségromláshoz, egyenetlen fermentációhoz és szabálytalan, nem kellően esztétikus megjelenéshez vezetne. El kell fogadnunk, hogy az a kéz, amely évtizedekig tanulja, hogy a legpontosabban leválassza nekünk a rügyeket nem lehet a hegy tetején makulátlanul tiszta, és az a kéz, amely többmillió egyforma szitakötőfejet gyúr tealevélből nem lehet egész nap steril.

teaegeszseg20.jpg

 

teaegeszseg19.jpg

A másik ok, amiért lemossuk a teát a tárolás, ugyanis ha a termelő vagy a kereskedő út mellett dolgozza fel, esetleg ilyen helyen tárolja, akkor a tea szennyezett lesz. Akik pedig Kínában járnak legyenek körültekintőek és sose vásároljanak közvetlen forgalomnak kitett, nagyobb utakra nyíló boltban. Erre oda kell figyelni. Végső tanács: használjuk érzékszerveinket, a szennyezett, vegyszerezett tea íze koncentráltan keserű, illata nem kellemes, magas minőségű teát pedig nem is lehet előállítani mérgezett talajban..csak ilyen helyeken :)

teaegeszseg12.jpg

 

teaegeszseg13.jpg

 

teaegeszseg10.jpg

 

teaegeszseg3.jpg

 

teaegeszseg4.jpg

 

teaegeszseg5.jpg

Nyugodjunk meg, jó teázást! Szöveg és képek: Flying Bird Tea House

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr407427506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása