※ A Lapsang, ahogy ismerjük

A Lapsang Souchong teával a legtöbben találkoztunk már és hajlamosak vagyunk beskatulyázni egy életre. Sajnos Európába zömében a gyengébb minőségű, nem feltétlenül fenyőn füstölt, szürkésfekete levelek jutnak el, amely sokszor kesernyés, néha csípős utóízű főzetet ad. Pont ezért mi sem tartottuk a boltban, egyszerűen hárítottuk az erre irányuló kéréseket, minthogy nincs és nem is lesz :). Tavasszal azonban, amikor elvonatoztunk Tangmu környékére (belső Wuyi hegy, Fujian), ahol Jinjunmei és oolong ügyben fontos dolgom volt, kénytelen voltam megbékélni a helyzettel, hogy Lapsangot is kóstolunk, nagyjából ötfélét. Teát kóstolni és teára alkudni egy kínai faluban nem női dolog, ilyen helyzetben az ember a legkisebb ellenállást tanusítja, vagy legalábbis úgy tesz, mint akinek minden jó, amit elé raknak.

lapsangsouchong8.jpg

A Lapsang eredeti változata

A teatörténelemben a Lapsang eredeti neve 正山小种 Zhengshan Xiao-zhong, ami nagyjából belső Wuyi hegyi alfajt jelent. Az eredeti tea egy kiváló adottságú helyi altípus cserjéinek leveleiből nyert különlegesség, amely erről és a termőterületről kapta a nevét. A teát a régi időkben egyáltalán nem füstölték, a vörös teákra jellemzően először fonnyasztották, sodorták, hosszan hagyták oxidálódni, majd röviden sütötték és szárították.

lapsangsouchong15.jpg

Az így nyert vörös tea a sziklás hegyi teákra jellemzően összetett ízvilágú, írisz illatú, egzotikus gyümölcs aromájú, mézédes, testes és erős italféleség. Óarany színű, pomeló és mangó jellegű, savanyú-édes, kicsit pikáns, fűszeres főzetét kóstolva színes, citrusosan friss ízvilágával kellemesen élénkít. Ez tehát az eredeti változat, amely szárazon sem füstös, viszont intenzíven gyümölcsös és isteni finom.

lapsangsouchong1.jpg

lapsangsouchong14.jpg

Lapsang füstösen

A tea akkor vált világszerte ismertté, amikor az első füstös változata elkészült. A legenda szerint, a Qing-korszakban (17-18 sz.) a hadsereg gyakran áthaladt a vidéken, az átvonuló katonaság pedig késleltette a Wuyi hegyi teakertekben a tealevél éves szárítását. Mivel a kereskedők alig várták, hogy kielégítsék az igényeket, a termelők felgyorsították a szárítási folyamatot és fenyőtűz fölé helyezték a teát, amely a gyors száradás közben megfüstölődött. A világsikert az első holland import hozta meg, hiszen akkorra már a füst ízének magasabb kulturája és élvezete elterjedt Európában is. A füstös Souchong Hollandiát követően Angliában, Franciaországban és Portugáliában is nagy tetszést aratott, így lett az új változat híresebb, mint az eredeti.

lapsangsouchong4.jpg

 

Füst így vagy úgy

Tangmu falu tele van elhagyott, régi füstölőházakkal, amelyek az újonnan betelepülők kis faházaival és nagyobb gyárak füstölőivel keveredve azt sugallják, hogy ebben a meredek hegyoldalban mindenki megszállottan éget.

lapsangsouchong2.jpg

 

lapsangsouchong5.jpg

Betekintve a jellemzően kétszintes füstölőházakba a következőket látjuk. Az alsó szint a tűztér, mellette halmozzák fel a fenyőtuskókat. A fölötte lévő szint a füstölőszoba, amelybe a padlón kialakított lamellákon keresztül áramlik fel a füst. A füstölőben lapos, lazán szőtt bambuszlevél kosarak sorakoznak, ebben tartják a teát. A füstölés nem hosszú folyamat, már 1-2 nap alatt átjárja az aroma a leveleket.

lapsangsouchong10.jpg

lapsangsouchong12.jpg
lapsangsouchong17.jpg

lapsangsouchong18.jpg

 

Lapsang füstösen, megint

A jó minőségű füstös Lapsangba oroszos romantikával szeret bele az ember. Az első pár találkozásnál elutasítjuk, aztán kezd kifogyni a doboz, de az már nagyon fáj. A jó teánál a füst nem egyszerűen dominál, csak szépen betakarja a tea természetes édességét, de semmiképpen nem nyomja el. Többszöri felöntést követően az ízléses füst mögött egészen határozottan kibontakozik a fajta édessége és gyümölcsössége. Lágy füstösség, jól érezhető, friss gyümölcsösség, édes íz, szépen oszló, enyhén gyantás, fenyőgyöngy illat alkot szép, kerek kompozíciót. A füstölést kizárólag fenyőparázson végzik, a termőterület fekvéséből fakadóan azonban a gyantás, fenyőgyöngyös füstaroma kiegészül a ház, a hegy, az erdő és az egész környék illatával és csodálatosan komplex elegyet alkot.

lapsangsouchong13.jpg

 

Füstös vagy füstmentes?

Aki már párszor ráfázott a csípősen füstössel, mindenképpen kezdje a kóstolást az édesebb, füstmentes változattal és szokja a gondolatot, hogy olyan Lapsang Souchongot kortyol, ami ízlik neki. Pár ilyen alkalom után könnyű lesz bizalmat szavazni a füstösnek, de arra már jobban kell figyelni. Egyáltalán nem könnyű, nagyon rétegelt tea, de nemcsak a tea, már a füst is sokkal komplexebb, minthogy egyszerűen füstnek lehetne nevezni. És hogy mi van a füst mögött? Egy sziklás hegyi, nagyon magas ásványianyag tartalmú, rendgkívül ízgazdag, egyedi hangulatú, prémium tea.

lapsangsouchong16.jpg


lapsangsouchong3.jpg

Finom teákat igyatok :) és ha van időtök gyertek! Szöveg és Képek: Flying Bird Tea House / Come&Tea!

Címkék: Lapsang Souchong

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr238043794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyuri Molnár 2022.04.11. 20:20:47

üdv egy másik időből! még mindíg örömmel olvasom az itteni kincseket
süti beállítások módosítása