Egyszer vettem Kínában egy ronda ravasz öregasszonytól teszt nélkül kannát. Orrán-száján dől belőle a lé, mintha gonosz átok ülne rajta...Figyelve az aktuális meteorológiai előrejelzéseket és visszafogva hullámzó természetem improvizatív kitöréseit próbáltam ráhangolódni a kannára, de ezidáig nem sikerült. Kidobni persze nem akarom, mert még valami szerencsétlen megtalálja, tehát vagy elásom a Duna parton vagy bedobom egy működő vulkán kráterébe helikopterről. Na ezért kell tesztelned a kannát vásárlás előtt...

 

teás kanna 1

 

Neked egy igazán kezes darabot készítettem elő az esti teához, bemutatva rajta a jóravaló kannák funkcionális és esztétikai ismérveit. Minden zavaró körülményt kizárva kiültem a tetőtéri teraszunkra, hogy onnan szemlélve az ország házának ritmikus oszlopsorait és boltozatát, elégedettséggel és nyugalommal tudjak fókuszálni a kannára. A kannába olyan illatos puerht helyeztem, amely szintén nyugalommal és elégedettséggel töltött el.

 

teás kanna 2

 

Amint kikerült a csodás kis kanna a tálcára, vártam egy hangosabb ovációt az országház büféjének ablakából, integetést, feltartott hüvelykujjakat vagy füttykoncertet, mintegy jelezve a képviselők részéről, hogy teafronton erős az összetartás, majd egy gyors szavazással (385 igen, 1 tartózkodás), első impresszió alapján megszületett volna a döntés, hogy a kanna összhangban áll a Széll Kálmán terv összes cikkelyével, tehát minden szempontból elfogadható darab.

 

teás kanna 3

 

 

Nézzük akkor az első napirendi pontot: kemenceteszt. Kemencetesztnél teleöntöd forró vízzel a kannát, és megvárod amíg áthevül, illetve magába szívja a nedvességet. Nem kell közben semmit kántálni, -- hogy szívd fel begyem a parazsat, meg ilyenek -- mert úgyis begyűjti a hőt. Aztán kiöntöd a vizet belőle, ezzel gőzölgő kis kemencét nyerve, amibe sebesen berámolod a teát. Lefeded, vársz. Ha jól dolgozik a kis gőzkatlan, a teád elkezd intenzíven illatozni, hiszen a kanna nyomja rá a forró párát. Ezt a teák is imádják. Miért te nem? Na, illatozd meg ilyenkor, és mondj egy rózsafüzért értem.

Következő napirendi pont: Remington teszt. Kiömlési sugár felszorozva a kanna-kiöntő távolsággal, elosztva a szórási együtthatóval, ebből négyzetgyököt vonva. Leegyszerűsítve azt figyeled, hogy ott landol-e a tea, ahová céloztál vele. Becsukod az egyik szemed, mint Clint Eastwood az "Egy maréknyi dollárért" című westernben, célzol és elsütöd a kannát. Az ország kannájának kiszámolt majd hitelesített eredménye 98%. Nem egy gyors fegyver, mert van benne egy késleltető de nagyon látványos ív, viszont az eredmény magáért beszél.

 

teás kanna 4

 

 

teás kanna 5

 

 

Harmadik teszt: sunyi szivárgások. Nos ez rajtad is múlik. Ezt a kannát hagyod békén, mert tudja a dolgát. Nem piszkálod, idegeskedsz és feszíted rá a tetejét két kézzel, hanem öntesz azzal a biztos tudattal, hogy NEM FOG LEESNI A TETEJE ÉS NEM SZIVÁROG. Lehet, hogy rosszul esik, hogy nincs rád szükség, de légyszíves viselkedj higgadt, felnőtt ember módjára.

Szünet. Elmentem esti mesét olvasni. Kiderült, hogy a lányom szerelmes Jack Sparrow kapitányba. Tegnap is vele álmodott, és ma is vele fog álmodni. Azt a nyomorult életbe... Úgy néz ki ez a mai teszt lelki okokból is elhúzódik. Jack Sparrow egy elvetemült gazfickó, aki teát valószínűleg 3 éves korában ivott utoljára, akkor is kizárólag rummal felöntve. Az anyai szív megnyugtatására további felöntések következnek. Gyertyát gyújtottam az ártatlan gyermekévek emlékére.

 

teás kanna 6

 

 

teás kanna 7

 

Végképp besötétedett. Normál esetben visszavonulót fújok, de most vigaszt keresek a puerhben és az ország kannájában, tehát maradok és nézem a kannát, ami gyönyörű sziluettet rajzol az országház fényfoltja előtt. Figyelek, hátha megjelenik még Dr. Pintér Sándor és országos körözést ad ki Jack Sparrow ellen.

 

teás kanna 9

 

Az ország kannája tajvani eredetű, pontosabban Yingkee kézműves faluból származó egyedi alkotás. Vékony falú, könnyű, de törékenynek nem mondanám. Néhány apró és kifinomult ív a megfelelő helyen elég volt hozzá, hogy szíven találjon. Felesleges, mégis elmondom, hogy a teteje kifogástalanul passzol a testbe. Füle tökéletes interfészként továbbítja a kannában zajló eseményeket és állapotváltozásokat az ujjak, valamint a csukló felé. Az aljára aplikált ízléses perem, finom, koppanásmentes elhelyezést tesz lehetővé, mindemellett gyönyörű.

 

teás kanna 8

 

Konklúziók:
1. Jack Sparrow egy kifogásolható jellemű alak egy fiatal lány számára.
2. A kanna összegyűjti, tárolja, és befelé sugározza a hőt. Ezért külön fizetni nem kell.
3. A tea kivezetése a csőrön keresztül, egyirányban történik. Sehol máshol és soha visszafelé.
4. A jó kannánál a tea nem célzóvízként szolgál, enélkül is távolról és elsőre célba találsz.
5. A kanna teteje bármilyen körülmények között a helyén marad. Trükközni nem szükséges.
6. A számodra megfelelő kanna kezedbe illő, erődhöz méltó szövetségesed.
7. Ezekről vásárlás előtt meg is kell bizonyosodnod. (Kivétel 1.)

 

teás kanna 10

 

Jó teázást Nektek!

 

Címkék: agyag kanna puerh tea yixing kanna

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr122975491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása