Jégjázmin a Fehér Majomból

szerző: Wágner Anna  2011.07.07. 09:00

Most, hogy nyakunkon a kánikula, és a nyáresti tollasmeccsek alkalmával szívós ellenféllel is összeakadhatunk a lakóparkban, mondok egy jó fogást a verejtékező szomszédok lehűtésére és béketárgyalások lefolytatására. Nem tudom kit hol értek az első megalázó vereségek, én a balatonfüredi Arad utcában, forró bitumenen küzdöttem, ahol akkoriban még kevés autó közlekedett, de az arra járó Trabantok felé menő volt suhintani egy nagyot a tollasütővel.

 

A pontok számítása a bárhol leejtett és fennakadt labdák alapján, szimpla bekiabálással történt, nem ismertük a szabályos adogatást, illetve fogadó helyzetet sem. Az elnyújtott labdamenetek után felrohantunk keresztanyámhoz és kiittuk a hűtőből az összes Traubit. Azóta nálam a tollast felváltotta a Speedminton és Traubi helyett jeges teát iszom. Hogy miért? Mert ez trendi. Ezen ne vitatkozzunk. És szabályosan adogatok. Ez sem vita tárgya.

 

Nézzük akkor a sportosság és trendiség jegyében mit tudunk felmutatni ami hűsít, cukormentes és finom, melyik bolygóról származik a Fehér Majom és hogy lesz belőle jázminillatot árasztó, frissítő ital. A továbbiakban A: azt fogom ecsetelni, hogyan lehet egy fehér majomból korszerű centrifugával kinyerni a testfolyadékot, majd azt meghintem jázminnal, ezzel meglepő módon szédületesen ízletes üdítőt nyerve, amitől ráadásul a férfi ismerősök rendesen fickósak lesznek. B: mégsem.

 

B: A Fehér Majomért nem a Hyperionra kell utaznunk, hanem annál sokkal messzebb: Dél-Kínába, Fujian tartomány Tiamu hegyére. Gyönyörű hely.

 

Nagyon finom, csúcsrügyekben gazdag, minőségi zöld teáról van szó, amiben a fiatal pelyhes levelek fehéren világítanak, mint a fujiani majmok mancsa. Arra hajlamos emberek elidőzhetnek a tealevelek közeli megfigyelésével, csoportosíthatják melyik a kéregető mancs, melyik a lopós, melyik a hasszőrzetet vakargató, mindenesetre a tea erről kapta a nevét.

 

Mi itt Európában még halálra vált képpel ittuk a keserűre áztatott zöld teákat beletörődve, hogy minden ami hat keserű is kell hogy legyen, míg a kínaiak virágot kevertek a Fehér Majomba, ami mellesleg önmagában is egy könnyű, virágos és édes tea lenne 70-80 C°-on, rövid áztatás mellett. Így került a jázmin a Fehér Majomba, ami forrón készítve is istenien fűszerezi a friss őszibarack ízű, könnyű zöld teát, hidegen készítve pedig nemcsak ízletes, de felvillanyozó nyári italnak bizonyul.

 

Lassan tudomásul veszitek, vagy legalább egyszer kipróbáljátok, hogy a jó minőségű zöld tea hidegen is kiázik. Közeledik a meccs vagy a délutáni gyülekező ideje, aki rám hallgat veszi a kannáját, bele egy evőkanál teát fél liter vízre számítva és felönti hideg ásványvízzel. A jázmin jól kijön az egzotikus gyümölcsökkel, ha van még idő tolhatjuk bele a narancs-, citrom- és kiwikarikákat, majd irány a hűtő, hogy ott ázzon egybe az egész kutyulmány. Szűrni nem kell, elég ha szervírozásnál felfogod a gyümölcsöt és a leveleket, de ebben a kérdésben hardverfüggő is a művelet.

Egy-két óra múlva már lehet rájárni, vagy nyoma veszett az egésznek. Savanyodik a gyümölcstől, de a kis fanyarság jól jön a jázminnak és azoknak, akik jobban szeretik a gyümölcsösebb, mint a tisztán bódító ízeket.

Utólag is feldobhatjuk egy gyümölcsnyárssal, ettől szemre is nyálcsorgató, karibi hangulatú lesz. Cukrot csak szervírozásnál adjunk hozzá, mert hamar erjedésnek indul. Cukorral is isteni, de én magában iszom. A Jasmine White Monkey nagyon hosszú, mámoros utóízű tea, erre falatozzuk rá a gyümölcsöket.

 

Végeredmény a kielégítőnél jobb komfortérzet szájüregben, emellett feltankoltál számos jótékony hatású vegyületből, fokozva szervezeted védekezőképességét. Ha esetleg tüdőrákos laboratóriumi fehér egér vagy dohányos japán férfi vagy, javultak a túlélési esélyeid, a világ-egészségügyi statisztikai mutatókban a számlálóból átkerültél a nevezőbe.

Jó teázást Nektek!

Fotók: Flickr, Bambuszcsipesz


Címkék: zöld tea jeges tea jeges tea recept jázmin tea jasmine white monkey

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr933042502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása