Zöldteás kex és agyfitnessz

szerző: Wágner Anna  2011.09.21. 08:05

Kedvenc agyfitness portálam zöld teákat forgalmazó cégek honlapján hirdet, de legmegdöbbentőbb észrevételem tegnapról, hogy egy zöld teás süti receptje előtt reklámozták magukat. A portál nevét kérésre elküldöm, egyenlőre legyen elég, hogy a Stanford, UCSF, Harvard, és Columbia egyetemekkel, mint partnerekkel kooperálnak. A továbbiakban a sütiről és nem a portálról lesz szó, bár a sütivel felturbózott éber állapot kétségtelenül jól jön memória és kreativitásfokozó tréning közben.

A zöld teás süti megjelenése kevésbé tudatos, inkább kíváncsisághoz és véletlenhez köthető eseménysorozat, amikor a férfiak először próbálták ki a photoshop színfokozó szkriptjeit, illetve mi nők kalandvágyból matcha port kevertünk a linzertésztához. Engem is ez hajtott, alapnak pedig Ica vajas piskótáját választottam, majd bizonyos kérdésekben fellapoztam Robert L. Wolke: WHAT EINSTEIN TOLD HIS COOK - Kitchen Science Explained című könyvét a várható kémiai reakciók után kutatva. Ez a zöld teás süti viszont már nem a véletlen műve, nem is szkriptműveletek útján került tányérra.

Ica receptjénél azonnal lefagytam, amikor a pontos sütési hőmérséklet helyén ez állt: egyenletes de jó tűznél sütjük...Ica, a híres Nagyváthy-féle mászókalauzok állandó szereplője és alkalmi lektora, sziklamászó, tábori szakács és címlaplány olyan nő, aki ezt rutinból átugorja, na de velem mi lesz?:(...Receptek esetében a sütési hőmérséklet egyfajta kulcshelynek számít, tehát ez a leírás számomra olyan volt, mintha a kitett párkányon egy métert jobbra harántolva lesz egy hasadék helyén az állna, hogy megfelelő irányba haladva találsz egy sziklaformát...Egy ilyen mondattól ugye a tervszerű felmenet kísérletté válik és beremeg a térd.

Megpróbáltam nem gondolni a várható szükséghelyzetre és elhatároztam ripsz-ropsz összekeverem a hozzávalókat. Egyedül a sütőporon akadtam fenn, mert ha elkezd komolyabban hízni a tészta, a madeline formába kanalazott massza nem fogja visszaadni a csipkés kagylóknak megálmodott sütiket. Nézzük mit mondott erre Einstein. A megoldás a "Chemicals In The Kitchen" fejezetben van, amelyben a szódabikarbónát és a sütőport "The White Powder Twins" néven ismerhetjük meg:)). Mindkettőtől karbondioxid gázbuborékok milliói keletkeznek hatalmas térfogat növekedést előidézve. A könyvet mindenkinek melegen ajánlom, aki egzakt módon kíván ténykedni a konyhában, illetve beállítottsága szerint a hit és trükkök helyet a tudomány útján jár. 

 

 

Neee. Puffancsok ne legyenek, sütőpor kihúzva, mehet bele a matcha, vagy zöld tea por. A massza olyan zöld lett, hogy azonnal szükségesnek tartottam meginni egy puerht, ezzel támogatva a nyitott, magabiztos hozzáállást a hátralévő időben. Újabb felöntés, ezt épp ésszel nem lehet kibírni...Vigaszt jelent, hogy a gyors kungfu szett vörös agyag gyönyörű bambuszlevél gravírozással. Aki nem venné észre..

 

 Az első fejezet molekuláris gasztronómiai részét követő második szakaszban már konkrét süteményrecepteket találtam, amelyek jellegében hajaztak a vajas piskótára, nosza beírtam a 350 F° -t egy F°-C° konverterbe, a 176,66 C° -os eredményt pedig felfelé kerekítettem 180 C°-ra. A könyv és a recept közötti 15 percnyi sütési idő differenciát remegő térddel fogom átvészelni. Mindannyian tudjuk, mi vár a sütőajtó nyitogatókra, rátapadtam hát az üvegre és tovább teáztam vagy 10 percig, amikor is csodálatos, édes  zöldtea illat kezdte átjárni a konyhát. A tészta kicsit megnőtt, de formáját megtartotta. További öt perc múlva a sütik világoszöld színe halvány mandulahéj árnyalatúra váltott. Kész lett, finom lett, süti lett:) A zöld teás süti semmihez sem hasonlítható habkönnyű finomság, ráadásul egészséges is.

Kulcshely az út végében 180 C°-nál 15 perc, majd még öt, a kiszállás mérsékelten buborékos, rugalmas állagú süti, amit semleges krémekbe, vanília sodóba mártogatva lehet fogyasztani.

Kell hozzá: 20 deka cukor, 20 deka margarin, 4 tojás, 20 deka liszt, pici só, 2 evőkanál zöld tea por/ matcha.

Elkészítés: cukrot a tojással összekever habosra, lágy vajjal megint, majd lisztet beleszitálva, matcha port beleszitálva összekever újra. formába rak, ha fém ki kell vajazni, a szilikon jó simán is. Sütés 180 C° fokon 15-20 percig alsó-felső melegítéssel.

A fúziós konyha műremeke mellé (a vajas piskóta és madeline francia találmány, nem úgy a matcha) íme egy igazi fúziós zene, a mathcáról szóló cha-cha-cha, vagy lüktető ma-cha-cha:). Mindenkit óvnék attól, hogy mélyebb értelmet keressen benne, esetleg a szöveg és kép okszerűségét kutassa:)

UPDATE: időközben elkészült a szögedi jappán anyukája is egy verzióval, amit átküldött. Úgy tűnik van jövője a sütinek több generációra is. Ez itt a team: (kép: Básthy Gábor)

 

Ez pedig a készítmény. Gratulálunk!

 

Jó teázást és sütögetést Nektek.

Szöveg, kép, teák és szettek: Flying Bird Tea House >>

Címkék: zöld teás süti

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr233240538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wágner Anna 2011.09.21. 10:53:33

Baj van..nem jelennek meg a kommentek:( Mindjárt megnézem a blog.hu-n miért nem, de légyszi jelentkezzetek be a kommentezéshez. Endre az Elszállt a hajó a szélben című számot minden jóravaló ember ismeri. És most várjál lszi, amíg kiderítem mi a technika, mert nem lettél kimoderálva.

endre69 2011.09.21. 11:05:09

Hoppá, törölve lett a hozzászólásom? cenzúra van? Szomorú ez, kedves blog-író, inkább javítanád ki a címet, minthogy itt letiltogatsz:((( "keksz" és nem "kex")

Wágner Anna 2011.09.21. 11:11:14

Na látod nem lettél letiltva, de nem javítom ki a kexet keksz-re, és ismerem a kex zenekart. Sajnos nem túl sokáig működött, ha jól tudom. És ők is a kex-et választották keksz helyett..