Miközben a nyugati fogyasztói társadalmak csáprágójukat keletre szegezték, és immár 500 kávézó nyújt intenzív Starbucks élményt a kínai fiataloknak (ambiciózus növekedési tervük szerint 2015-re 1500 Starbucks lesz Kínában :\) a nyugati fiatalság körében hódít a teázás, a túlmisztifikált keleti kultúrák utáni szenvedélyes vágy, a szupertitkos kelet-ázsiai ketyerékhez való tébolyult vonzódás. Magam is rabja vagyok néhány apró, gyönyörűséges tárgynak, nem tagadom..

Starbucks, Peking, Kína

A tea sejtvédő, fogyást elősegítő és kiegyensúlyozottan élénkítő hatása mára közhely, a folyamatos kávészürcsölés helyett az amerikaiak rákattantak a teára, megjelentek a kávéházak alternatívái, a távol-keleti atmoszférát, nyugati kényelmet és modern stílusirányzatokat egyesítő teaházak. Míg nálunk még hóbortosnak tűnnek a kocsma helyett teázóba járó arcok, a new york-i Tavalon Tea Bárban tea sommelier, DJ és partihangulat fogadja a érkezőket.

A nagy mennyiségű kávé stresszfokozó hatásával szemben a tea általában békésebb útja a koffeinbevitelnek, a szertartásos teázás pedig egyfajta kreativitásfokozó, relaxációval párosított felfrissülést jelent. Persze nem kell elszakadni nagyanyánk emlékétől, de a teázás hagyományosan gyógyító szerepén túl azért elég megdöbbentő újdonságokat lehet felfedezni. A nyugati teaházak innovatív megközelítése sokat segít az új kép kirajzolódásában.

 

Tavalon Tea Bar, New York - Manhattan

Nem vagyok híve a koffein és alkohol párosnak, de a bulizás során lankadó kedv is jobban felpezsdíthető teával, főleg puerh-rel. New York leghíresebb klubjainak (Pegu Club, Flatiron Lounge, Brooklyn’s Marlow & Sons) mixerei újabban teakoktélokat kínálnak, amelyek között alapanyagként különleges fajtákat (lapsang souchong, earl grey, puerh) is találunk. Kedvcsinálónak álljon itt néhány a leghíresebb klubok koktél lapjáról.

 

Smoked Pegu Club (PEGU Club, New York)

  • 2 oz Lapsang Souchong-Infused Plymouth Gin
  • 3/4 oz Orange Curacao
  • 3/4 oz Lime Juice
  • Dash Fee Brothers Orange Bitters

 

Charlie Chan (Wilson & Wilson, San Francisco)

  • black tea-infused vodka
  • lemon juice, honey syrup
  • coconut marmalade
  • black pepper tincture
  • clove tincture

Lapsan Souchong kivonat

A tea csakúgy mint a bor kóstolásra és kitárgyalásra alkalmas ital, hiszen évjárattól, termőterülettől és feldolgozási módtól függően is változatos ízeket és minőséget tapasztalhatunk. A jó tea a különleges sajtokhoz, borokhoz és párlatokhoz hasonlítható kulináris érték, számos fajtáját nem fogjuk elsőre megszeretni, de alaposabban megismerve az italt új világ tárul elénk. Mondjuk a narancslevet elsőre is szeretjük, de utána nem tartunk narancslé kóstolókat és a húszéves narancslevet sem fogjuk meginni. A tea nem ilyen. Tanuljuk és kóstoljuk egy életen keresztül.

Samovar Tea Lounge - Yerba Buena Gardens, San Francisco

Jó teázást!

 

Szöveg: Flying Bird Tea House, képek: Teavalon Tea Bar, Samovar Tea Lounge

 

Címkék: tea teaház teakészítés tea koktél modern teázás teabolt

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr324360561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ramón y Cajal 2012.04.03. 23:23:47

"DJ és partihangulat fogadja a érkezőket"

épp csak semmi köze e kettőnek a teázás szertartásának jelentéséhez, az általa megidézett őrzött és továbbadott szellemi üzenethez,

ostobák

funfun 2012.04.04. 07:15:52

Új trendi dolog sznoboknak.

Ramón y Cajal 2012.04.04. 08:47:14

@mulire93: a nyugalom alapvetően belülről fakad, nem a külvilágból lehet vele feltöltődni (pláne nem partihangulatban dídzsék által, micsoda baromság)

Wágner Anna 2012.04.04. 08:50:47

@Ramón y Cajal: Ramón, a szertartásig el kell jutni valahogy. Viszont az emberek 80% még azt hiszi, hogy a zöld tea a szálas teával egyenlő. Őket célozzák meg ezek a partihelyek, hogy kipróbálják és később rendszeres teafogyasztókká, majd szertartásos teázóvá váljanak. A cikk célja is ilyesmi volt.

Wágner Anna 2012.04.04. 08:54:29

@funfun: A teázás sajnos nem trendi. Viszont jó lenne, ha az lenne.

Wágner Anna 2012.04.04. 08:59:39

@Ramón y Cajal: Ramón, a következő poszt a szellemi üzenetet is fogja közvetíteni, megígérem.

Elijah_Baley 2012.04.04. 09:45:42

sok köze nincs a teához, de legalább divatosnak tűnik...

Anchan86 2012.04.20. 00:36:54

Szerintem mindenki megtalálhatja a számítását, ha akar odamegy az ember, ha nem, akkor se tuszkolja be oda senki. Annyira nem érzem gáznak ha valaki nem csak részegen tántorogva és s*gget rázva akar bulizni. Én szívesen megnéznék egy ilyen helyet mert nyitott vagyok. Sokmindenre mondták már ezelőtt is hogy baromság, aztán meg már szinte mindenki úgy és azt csinálja...