Több órás napsütésben a vízforralás és teaszertartás előkészítésének feladatát a folyadékbevitel mennyisége és minősége írja felül. Literszámra vedelésben a hagyományos teás eszközök alkalmatlan csecsebecsének bizonyulnak, mi teafogyasztók azonban nem vagyunk hajlandók édes ragacsokkal helyettesíteni remek, kalóriamentes frissítőinket. Legfeljebb egy száraz fröccs jöhet számításba esténként meló után. Addig viszont az egész napos performanszhoz egy bombasztikus megoldást ajánlunk nektek azzal a megjegyzéssel, hogy a cukormentes, valódi zöld tea emésztést segítő, test kondicionáló és tisztító hatása mellett szellemileg is serkentő ital.

jegestea7.jpg

Nézzük tehát, hogy lesz egy palack ásványvízből egy csapásra hideg tea, további eszközigény és vízmelegítési lehetőség nélkül. Azt fogjuk kihasználni, hogy a jó minőségű, friss (értsd: tárgy évben betakarított) fehér és zöld tea hidegen is kiázik kb. egy óra alatt. A kínai és japán teák között is vannak jellegzetesen finom ízű, édesebb fajták, amelyek több órás hideg vizes kiképzés után is őrzik aromájukat. Választhatunk zöld jázmin teát, longjinget, senchat vagy  fehér teákat, a lényeg, hogy frissek legyenek, amely kategóriát jobb teaboltokban értik és elismerik.

 jegestea2.jpg

Első lépésben fogunk egy üveg ásványvizet és jól meghúzzuk, hogy csináljunk egy kis helyet a teának. Másfél literhez számítunk kb. 10 gramm teát, fél literhez kb. 3 grammot, ha kisebb adagban készítjük. Ezt egy kis darab papírra sorjázzuk. Arányaiban így néz ki egy másfél literes töltés.

 jegestea1.jpg

 A papírból tölcsért formázunk és beleirányítjuk az üvegbe. Ez egy igazán klassz módja az adagolásnak, semmi nem megy mellé, nem úgy mintha kiskanállal, vagy kézzel bénáznánk.

 jegestea4.jpg

Két kupakot helyezünk készenlétbe. Az egyik a valódi záró kupak lesz, amit szállítás esetén is használunk. A másik kupakra lyukakat fúrunk képességünk szerint. Én egy puerh késsel lyukasztottam, de terepen svájci bicskával is lehet nyílásokat fabrikálni. A kész menetes szűrőfejet iváshoz, vagy kiöntéshez használjuk. Vigyázat, nem minden kupak kompatibilis bármelyik üveggel, de a legtöbb igen. Próba szükséges!

 jegestea5.jpg

A kipreparált üveg víz mehet a hűtőbe vagy hátizsákba. Ugye most az nem kérdés melyik kupak van rajta ilyenkor? Jó. Egy óra múlva elájulunk az eredménytől, mivel az összes teának felcímkézett félliteres izémizét messze felülmúlja italunk, a tealevelek pedig nemcsak címkéről vektorgrafikusan, de a valóságban is kirajzolódnak majd. Nem is egy. Fogyasztáshoz kupakcsere, de ez már helyzetfüggő és rátok van bízva. Igazán nem akarom itt nagyon szájbarágósra venni, ha valaki lelocsolja magát teával azért gondolkozzon el magán egy kicsit:)

jegestea8.jpg

 

Szöveg és képek: Fying Bird Teahouse teakereskedés

Címkék: jeges tea jeges tea recept

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr604602382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tixar 2012.06.24. 13:12:12

Jópofa, sosem gondoltam volna, hogy elég csak ázni hagyni, akár hidegben is... Szénsavas nagyon gáz lenne? :)

Wágner Anna 2012.06.24. 18:41:09

@tixar: nem tudom. megpróbálni viszont meg lehet, semmi nem gáz, és főleg nem szentségtörés manapság:). viszont az gondolom nem véletlen, hogy az előre elkészített jeges teák között nincs szénsavas.

Sákif za morro? 2012.06.24. 18:48:31

Tetszik az ötlet. Ki fogom próbálni. Esetleg fröccsben is. :-D

Felmerült még bennem a kérdés, hogy Népszabadság nem-e volt kéznél a betöltéshez? :-)

freesleep 2012.06.24. 18:49:07

szerintem egyszerűbb de mindenképp gyorsabb 3 perc alatt felforralni, 5 percet visszahűteni, 0,5-2 percet áztatni aztán esetleg vízbe állítva visszahűteni a teát aztán be a hűtőbe, vagy belenyomni pár jégkockát.
a vízforraló kancsók tudnak 1-1,5 litert, és ha az ember eleve inkább teázni akar a szertartásvégzések helyett, akkor nem 1 decis biszbasz teáskannát vesz, szóval ez sem lehet probléma...

Sákif za morro? 2012.06.24. 18:58:31

@freesleep: Egyrészt, nem mindenhol tudsz vizet forralni. Másrészt, a hidegen áztatott tea finomabb (Nekem jobban ízlik.). Az viszont egyértelmű negatívum, hogy nincs felforralva a víz, így csapvíz esetén a klóros mellékíz jelen lesz. Azt is hozzátenném, hogy ásványvízből teát készíteni finoman szólva is isten elleni vétek. Fröccsöt sem készítünk ilyenből.

bela2 2012.06.24. 20:00:39

@Wágner Anna:

Europaban a bolti jegesteak tobbsege szensavas. Nalunk valamiert nem divat.

freesleep 2012.06.24. 22:17:26

@Vérfürdő Bill: ez ízlés dolga persze, mint ahogy a normál teafőzéskor is az a visszahűtés mértéke is.

úgy emlékszem, hogy a legenda szerint eleve utazás közben, szabadtéri vízforraláskor fedezte fel egy kínai császár a teát, úgyhogy modern viszonyok közt ennél csak könnyebb lehet forralni.

Nem beszélve arról, milyen hamar elromlik a tea forralt vízből és előre leszűrve is kánikulában, képzelem milyen lesz növényi részekkel benne

Sákif za morro? 2012.06.24. 23:58:04

@freesleep: Nos, ketlem, hogy egy szazmillios (lehet nem pont annyi) tarsadalomban PONT a csaszar talalta fel a teat. Ennyi erovel az oroszoknal Lenin elvtars lehetett. :-)

fourgee 2012.06.25. 00:19:59

@bela2: Az Egyesült Királyságban nem divat a jegestea, de ahol van, ott általában Lipton (sokkal kevesebb cukor van benne mint Magyarországon). Azon kívül lehet még találni kínai meg japán jeges teát (sokkal kevesebb helyen), mindben az a közös, hogy egyik sem szénsavas.

vilhelmina 2012.06.25. 00:45:26

Sajnos annak, aki vérhigítót szed (Syncumar), a zöld tea majdnem tilos - mindenesetre literszám biztosan tilos.

_netuddki 2012.06.25. 05:09:29

@Vérfürdő Bill: Inkább klóros csapvízből szentségtörés. A csapból nem forrásvíz folyik, az ásványvíz közelebb áll hozzá (van szénsavmentes is).

Sákif za morro? 2012.06.25. 06:23:55

@_netuddki: Ha van lehetoseg felforralni, akkor inkabb abbol. Az asvanyvizeknek borzalmas mellekizuk van. Forralatlanul en is inkabb dobozos vizet valasztanek. Bar ez pont az a kerdes, amin folosleges vitazni. En csapbol iszok, francia autokat kedvelek es Beatlest hallgatok. :-)))

alte trottel 2012.06.25. 08:07:19

"...Addig viszont az egész napos performanszhoz egy bombasztikus megoldást ajánlunk..."

Bombasztikus:
(görög, angol) Dagályos, pufogó, nagy hangon semmit mondó. "Bombasztikus stílus, bombasztikus szavalat végső forrása. A görög ("gyapot"); ennek angol származéka, a bombast, vattát s válltömést is jelentett; a dagályos beszéd olyan, mint a kitömött kabátváll: többnek akarja mutatni magát.

Mad Mind 2012.06.25. 09:47:12

@_netuddki:
Szerintem meg mindenki abból és úgy készít teát, ahogy akar. Ez a lényege a teázásnak.

R9naldo 2012.06.25. 09:49:17

Nagyon jó ötlet, ki is próbálom! Mennyire lesz más/gyengébb az eredmény, ha nem friss, azaz nem idei tealevelekkel próbálkozom? Illetve azt is szeretném megkérdezni, hogy mennyi idő alatt kell meginni ezt a teát mert gondolom ha túl sokáig áztatjuk a tealeveleket akkor kesernyés ízűvé válik a végtermék?
Köszönöm

Wágner Anna 2012.06.25. 12:53:44

@freesleep: egy fapados megoldást mutattam be, de igazad van, a forralás és visszahűtés is működik, majd be a hűtőbe. egy decis kannáim felsírtak erre a "bizbasz" jelzőre:) azért a teaszertartásnak is van ideje és értelme, főleg ha kifejezetten szellemi ellazulást keres az ember.

Wágner Anna 2012.06.25. 13:09:28

@R9naldo: Kevesen tudják, hogy a zöld teának van lejárati ideje, úgy mint pl. a rosé bornak. Egy éven belül célszerű meginni, mert sokat veszít az aromájából. A zöld tea esetében pont a frissesség és frissítő hatás a legértékesebb, ami nagyon intenzív illattal és ízzel jár együtt. Gondolj bele egy 2-3 éves roséba..azért az már nem az igazi. Kétéves kor után már sem a rosé bort, sem a zöld teát nem illik forgalmazni, de szerintem a zöld tea esetében ez inkább egy év. Ne vegyetek szürke színű, laposan illatozó zöld teát, mert régi. Legyen ragyogó mélyzöld, szárazon roppanó és erősen illatos, az jó lesz.

Wágner Anna 2012.06.25. 13:14:45

Alacsony ásványianyag tartalmú vizekkel próbálkozzatok, a Nestlé Vera Víz pl. ilyen. Az összes ásványianyag tartalom 200 mg/liter alatt legyen, az üvegen ezt az értéket feltüntetik. A Lajos forrás vizéből is nagyon finom tea készíthető. Sokan szűrt vizet használnak, az is jó. Tényleg fontos, hogy magának a víznek is jó íze legyen.

Wágner Anna 2012.06.25. 13:20:51

@Vérfürdő Bill: palackos víz (Nestlé Vera), japán autók, Rolling Stones és kungfu teázás. utóbbit nagyon ajánlom :)

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.06.25. 15:31:47

@vilhelmina: Sajnálom, hogy ilyen helyzet adódik. Természetesen ez az érintett felelőssége. Ez a blog nem írhatja ki, hogy a koffein, teofillin, stb. milyen esetben nem ajánlott. Sokkal inkább írhatja, hogy a nyugati társadalom jelentős cukor-, szív-érrendszeri-, emésztési- és zsírlerakódási betegségeire a tea viszont kiváló gyógyír!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.06.25. 15:34:11

@freesleep: freesleep 2012.06.24. 22:17:26

A tea a cukortól romlik el, mert megerjed. Ez a tea maximum túlázni tudna, ha hagynánk. Vagy nem tudom. Nem írta a cikk, hogy hagyjuk a napon vagy az autóban.

freesleep 2012.07.03. 19:37:29

@Pacsker: ez nem igaz. hagyd kinn a bármilyen teád egy napra ebben a hőségben, és rájössz te is. soha nem tennék cukrot a teába....

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.07.03. 19:41:17

@freesleep: Ez esetben nem vagyok elég tapasztalt. Tévedhettem!