A forró zöld tea még nyáron is csúszik egy hideg zápor után. Íme egy gyönyörű részlet, a bőrig ázott lányok strófája, róluk szól ez a dallam, nekik ajánlom ezt a mostani teát is. "Szeged felől, Szeged felől jön egy fekete felhő / Szaladj kislány, szaladj kislány, mert megver a nagy eső. / Nem szaladok olyan nagyon, fáj a szívem, sajog nagyon/ ejhaj, ejhaj elhagyott a galambom." (szerencsére ma gyönyörű időben kajakoznak Szegeden)

Find more sacreo flamenco songs at Myspace Music

Meg kell hogy mondjam, a Lushan Clouds (Lu hegy felhői) Jiangxi tartománybeli kínai zöld tea borult időre és szomorú szívre is derűt hoz. Augusztus 20. után pedig nemcsak Szeged, de észak-nyugat felől is menetrendszerűen jönnek a fekete felhők, a tea aktualitásához tehát nem fér kétség.

 

Ez a tea az összes érzékszervünket intenzíven támadja, ennek ellenére érdemes rendszert erőltetni a több fronton benyomuló hatások özönére. Az első méltatás a száraz levelek szemrevételezése során adódik. Fogadjuk el, hogy a gomolyfelhő formájú levelek mélyzöld, már-már arzénkék színűek, és illatoznak, mint a szoboszlói kertek nyári eső után. Az ilyen udvarban idős asszonyoknak virágzik a tövises liliom, ami egy nagyon szárazságtűrő kis virág. Megnéztük és megillatoltuk, eddig kiváló, akkor miért ne mehetne belőle a gaiwanba is egy adag? Valahogy ki kell derítenünk, mi terem a ködfoltos, felhős hegyoldalakon ezer méter felett, tízezer kilométerrel arrébb.

Ráöntjük az első infúziót. Ilyenkor adódik a következő méltatás, amennyiben a tealevelek tánca egy jól koreografált művészcsoport lassú és átszellemült áramlása fel és le, továbbá a tealevelek is előnyükre változnak, zöldülnek és szépülnek.

 

 Ez esetben nem fogunk csalódni. A levélgubancok elsimulnak és kivilágosodnak, mutatva a hitetleneknek, hogy eső után a felhők fölengednek és kinyílnak, majd kisüt a nap. A tea jól helyezkedik a gaiwanban, felúszik és kitölti a rendelkezésre álló helyet.

Leszűrni is tömény élvezet, a kóstolásról nem is beszélve. A főzet ragyogó tiszta, a cukkini húsának egy világosabb, roppanósabb és egyöntetűbb árnyalata. Az orrunk telemegy az esőillatba vegyülő foszlós pogácsa aromájával, immár belülről is szagoljuk a szagokat. Épp csak annyira édes, hogy elsimuljon a zöldfűszeresség és bársonyosabb legyen az íz. Hangulatunk rohamosan javul, furcsa találmányokon és utazásokon töprengünk, immár agyilag is le vagyunk terhelve de észre sem vesszük, annyira klasszak vagyunk mostanában. Teázunk.

 

 

Tovább gyönyörködünk és boncoljuk az ízeket, nem spórolunk a vízzel, felöntés felöntést követ. Bár 1000 méter körül még nem jellemző ez a harmatos íz, a szakadatlanul párás, ködös időnek köszönhetően kifejezetten hűvös, magashegyi ízek vegyülnek a zsenge zöld teáknál megszokott mogyorós édességhez. Nem túl erős tea, délutáni fogyasztása sem bolygatja meg az esti alvást. (ezt mindig megkérdezitek)

Nagyon illatos, felvillanyozó italt készítettünk. Akik megáztak megbékülnek, a szomorkodóknak visszatér az erejük és tigrist tetováltatnak lábszárra.

Jó teázást Nektek!

Címkék: zöld tea kínai tea lushan clouds

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr473164866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacusru 2011.08.20. 13:12:15

Szép írás, főleg azért, mert teáról szól.
Lehet én vagyok csak más... de az éjféli teázás sem zavart soha az alvásban. Sőt, egy idő után szó szerint bódító hatása van. (nem véletlenül használják az erősebb pu erh teákat a kínai börtönökben drogként)

Gaiwan elő volt melegítve? Nekem az az egyik kedvencem, mikor a forró edényben, szárazon elkezd életre kelni a tea. Fantasztikus illatok tudnak előbújni :-)
Aztán egy gyors mosás, majd a percekig tartó szimatolás... hmm, mennem kell vizet melegíteni!

musi 2011.08.20. 15:32:56

Azért nem "bolygatja meg az alvást", mert theamin nevű aminosav van benne, ami nyugtató hatású. Egyszerre élénkít és nyugtat a zöldtea. Szeretem.
süti beállítások módosítása