Karácsony környékén megesik, hogy ajándékba keverékteát (un. karácsonyi keverék) kapunk, vagy beülünk barátainkkal egy meghitt helyre, ahol különböző koktélteák elfogyasztására nyílik alkalom. Bár számomra a teázás elsősorban natúr zöld és oolong teák élvezetét jelenti, ilyenkor sem finnyáskodok és hagyom "elkápráztatni magam" a desszertillatú vegyesekkel. Így a Cafe Tiede-ben megejtett traccsparti alkalmával a pincér javaslatát elfogadva kikértem a Pillangókisasszony keveréket. Ez a nőcske viszont, bár állítólag csodálatosan énekel, nekem nem akart megszólalni. Most induljunk ki egy "egyszerű" Cho Cho San-ból, valamelyik gyerkőc anyukája lehet. Tehát legalább ennek kellett volna felcsendülnie az első kortynál. (egyébként zseniális hangja van)

 

De vajon mi nem stimmelt? A megoldás egyszerű, kapott egy nagyobb dózis tűzforró vizet a képébe, amitől elment a kedve az énekléstől. (A nő azonnal elájult, kidolgozott kontya és alkalmi hajdíszei szétterültek a padlón, tradícionális fehér sminkje kezdett lemállani az arcáról.) Az eredmény egy totál megrövidült íz, az alapot adó zöld tea százszázalékosan megszűnt, de a baracknak és napraforgóvirágnak is elege lett az izzasztó fürdőből. Túl azon, hogy leforrázta a nyelvem, víz íze lett a teakölteménynek, és csak a figyelmes szervírozásból éreztem, hogy mint teafogyasztónak nem mindennapi kényeztetésben van részem.

 

Pillangókisasszony

 

Másnap hagyományteremtő előszilveszteri szánkózás befejező aktusaként az Auguszt Pavilonban elfogyasztott cukrászsütemények mellé egy kanna cseresznyés teakeveréket választott a család. Augusztéknál az öt generáció során felhalmozott tudás a teafőzési rutint is tökéletesre csiszolta. Tealevelek és gyümölcsdarabok lubickoltak a 90 fok körüli, kellemesen forró, de nem lobogó vízben, az ízek harmonikusak és határozottan kivehetők voltak, cseresznyés savanyúság és fahéjaroma töltötte ki szájüregem. Olyan alkalom volt ez, amikor nem bántam, hogy saját szett és tea nélkül érkeztem, bár meggyőződésem, hogy az E-80 szelethez (Elemér bácsi 80. születésnapja alkalmából kreált süteményhez) a Phoenix Dancong teám jobban passzolt volna.

 

Olga néni teázik

Auguszt József és édesanyja, Olga néni teázik. Forrás: google

 

Korábbi tapasztalataim és év végi "kicsapongásaim" alapján is állítom, hogy a keverékteáknak is jobb, ha nem lobogó vízzel öntjük nyakon az ígéretesen illatozó, egzotikus gyümölcsdarabokkal és fűszerekkel felturbózott karácsonyi keveréket, hanem hagyjuk kicsit visszahűlni a vizet. Meghálálja.

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr452975477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása