Ebben a bejegyzésben a teaválasztást szeretnénk megkönnyíteni számotokra. A két legfontosabb dolog, amiből ilyen esetben kiindulunk:

1.MILYEN ÁLLAPOTBAN VAGYUNK
2.MILYEN ÁLLAPOTBAN SZERETNÉNK LENNI.

Ugyanis túl az egyéni ízlésen és preferenciákon a tea igenis hatással van a szervezetre, ennek pedig érdemes tudatában lenni és figyelembe venni teaválasztásnál. Kiindulási pontnak tekintve a jelenlegi állapotunkat és megfogalmazva a célt, a tea segítségével befolyásolhatjuk szellemi frissességünket, éberségünket és hőérzetünket az alábbiak szerint.

 

Az egyes teafajták energetikai hatása a kínai gyógyászatban

 

Anikó lefordította nekünk a hagyományos kínai fűszerek és gyógynövények kiskátéból az ide vonatkozó részt. Ennek alapján figyeljétek meg, hogy nem véletlen, ha a hidegebb időben jobban esnek a fermentáltabb teák.

UPDATE: a fermentáció kémiai folyamat, amelynek során szerves anyagot enzim hatásának kitéve bontanak le. Jellemzően baktériumok vagy élesztőgombák használatával/jelenlétében zajlik, az anyag fizikai és kémiai tulajdonságainak (illat, szín, íz, összetétel) nagymértékű változását eredményezi. http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Fermenta.htm

teaesegeszseg.jpgforrás: A teázás régi praktikái, kézikönyv

ZÖLD TEA( 绿茶)
nem fermentált teafajta
hűsítő/hűtő hatású
pl.: xi hu long jing, liu an gua pian, bi luo chun, xin ming mao jian

VÖRÖS TEA(红茶)
nagy mértékben fermentált tea
fermentálási fok 80-90%
melegítő/fűtő hatású
pl.: jin jun mei, qimen hong cha, zheng shan xiao zhong, dehong gong fu

WULONG TEA/ OOLONG (乌龙茶/青茶)
részlegesen fermentált tea
fermentálási fok 10-70%
semleges hatású
pl.:tie guan yin, da hong pao, feng huang dan cong, huang jin gui

SÁRGA TEA(黄茶)
kis mértékben fermentált tea: 10-20%
hűs-semleges hatású
pl.: jun shan yin zhen,meng ding huang ya, huo shan huang ya

FEHÉR TEA(白茶)
elenyésző mértékben fermentált: 10% alatt
hűsítő, hidegbe hajló
pl.: bai hao yin zhen, gong mei, bai mu dan

HEI CHA/PUERH TEA(普洱茶/黑茶)
teljes mértékben fermentált tea: 90-100%
fűtő hatású
pl.:hei mao cha,liu bao cha, xiang jian cha(hunani puerh), puer san cha (szálas puer)

 

39 tefajtában vizsgált koffein mennyiség teszt eredménye

 

A Teaguardian a Taiwani Orvosi Egyetem és a Taiwani Teakísérleti Intézet együttes vizsgálatának eredményeiből, valamint más források adataiból kiindulva meghatározta 39 teafajta koffeintartalmát. Kísérleti feltételek: 1g tea levél, 100 °C fokos vízzel leöntve, 30 percig áztatva. (A diagram alsó skáláján vannak a mg értékek.)

caffeinechart.jpg

forrás: Teaguardian

 

Figyeljük meg az ábrán a zöld teákat! Falusi hiedelem, hogy a zöld teákban kevesebb a koffein :) Történetesen a jázmin gyöngy igen erős főzetet ad, az íze miatt viszont gyengédnek és ártalmatlannak tűnik.

 

A kutatás szerint:
1. RÉSZBEN IGAZ, hogy a FELDOLGOZÁSNAK szerepe van a végső koffeinmennyiségben, illetve a felszívódás ütemében. Eszerint a FERMENTÁLTABB teák koffeintartalma nagyobb, illetve a lazább kötésből az könnyebben szívódik fel.

 

2. Mindezt azonban felülírja, hogy egyes teakultúrák, ALFAJOK és nemesítések koffeindúsabbak, sőt a TERMŐHELY, a szedési feltételek, a tengerszint feletti magasság és más időjárási körülmények is befolyásoló tényezők lehetnek.

 

A különböző italféleségek koffeintartalmának áttekintése

 

Bekarikáztam a lényeget. Természetesen nem az a cél, hogy mindenki teázzon, de jó lenne :) Az a cél, hogy a tea koffeintartalmát kontextusában lássuk és tudjunk viszonyítani.

teakoffein.jpg

 forrás: Kcups

 

Mire jó mindez?

 

Nem kell adatelemző zseninek lenni, hogy lássuk a szezonalitást a teafogyasztásban, illetve meg tudjuk fogalmazni, hogy egy hidegebb estén jó választás lehet egy oolong, mert hőérzetet tekintve semleges, koffeintartalma pedig alacsony :) De azt is érdemes kibogarászni, hogy az általatok rendszeresen fogyasztott teáknak milyen hatása lehet.

 

Szerkesztette: Flying Bird Tea House

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr747876648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása