Ez a bejegyzés olyan teáskannákról szól, amik nem nagyobbak két összefordított tenyérnél, de az apró agyagedényekben készített oolong és puerh teák sokkal ízesebbek lesznek. A kanna egyfajta kultikus tárgy és személyes holmi, egyes esetekben életre szóló szívügy :)

mansheng0.jpg

Bár a yixingi kannaművesség már a Ming dinasztia (1368-1644) derekától önálló művészeti ágként fejlődött, és módosabb kínaiak nagy tekintélyű mesterek remekműveit vásárolták sorra, valaha élt legjelentősebb alkotóként a Qing dinasztiabeli Chen Mansheng-et (Chen Hong Shou, 17681822) tartjuk számon. A Hangzhou-ban született irodalmár, kalligráfus, festő és tartományi tisztviselő nagy elragadtatással tanulmányozta az agyagkannákat, terveket és vázlatokat készített, elgondolásai gyakorlati megvalósításában pedig egy híres kannakészítő család harmadik fia, Yang Pengnian volt segítségére.

Egyedi formájú kannáikat gyakran díszítették kalligráfiával, karcolatokkal versekkel és képi motívumokkal. Az általuk készített igen magas művészi színvonalú edényeket nagy becsben tartották későbbi mesterek is, gyönyörűen kidolgozott, tökéletes arányú alkotásaikat egyfajta kiindulópontnak tekintették. Chen, mint a Yixinggel szomszédos Liyang település bírója minden idők leghíresebb kannakészítőjévé vált, a róla elnevezett 18 klasszikus formát gyűjtők és teafogyasztók is a kannaművesség alapértékeinek fogadják el. Idővel ez a formagyűjtemény kibővült, és jelenleg 38 önálló kannatípust tulajdonítanak neki. Aki felismeri a kannáját, az örüljön, aki nem, az várja a következő bejegyzést.

mansheng00.jpgKésőbbi mesterek visszanyúlva az alapformákhoz egyre ergonomikusabb, elegánsabb és esztétikusabb struktúrákat dolgoztak ki. A kannák végső soron a mestereket inspiráló rituális tárgyak és természeti jelenségek költői absztrakcióiból nyert különleges hangulatú alkotások, amelyek a művészi ihlet és a páratlan gyakorlati ismeretek összefonódásának köszönhetően szépséges, harmonikus és tökéletesen funkcionáló eszközök is egyben. Chen Mansheng alapformáit az alábbiakban gyűjtjük össze :

mansheng1.jpgmansheng1tab1.jpg

合欢,He Huan, Vidám mulatság forma

Egyszer megbízták Manshenget, hogy szállítsa el a teát Pekingbe. Kemény, kitartó munkájának köszönhetően időben eljuttatta a teát  a császárhoz, ezért hazaérve barátaival megünnepelték a sikert. Mansheng örömében cintányéron is játszott, az összeütött hangszer formájára alkotta ezt a kannát, amely az élvezetet, áldást és közös ünneplést szimbolizálja.

mansheng2.jpgmansheng2tab1.jpg

井栏, Jing Lan, Gyűrűskút forma

Egy nap Mansheng a barátjával teáskannákról diskurált, amikor megpillantottak egy szép szolgálólányt, amint belehajolt a kútba vízért. Mansheng azonnal elképzelte ívben hajló alakját, mint kanna fülét és a kutat, mint a kanna testét. Így született ez a különösen harmonikus forma.

mansheng3.jpg

柱础, Zhu Chu, Pillér talapzat forma

Manshenget a kanna kidolgozásában a tartóoszlopok talapzatának stabilitást és erőt sugárzó arányai inspirálták. Ez a forma a kor építészeti és esztétikai irányelveit tükrözi, edzett, lendületes és méltóságteljes karakterű.

mansheng4.jpg

曼生提梁, Shi Diao Tiliang, Körfogantyús kőkanna forma

Már Mansheng korában is klasszikusnak számított a függőlegesen nyújtott struktúrájú, sima felületű, szabályosan egyszerű körfogantyús forraló edény. A régi kínaiak kőből, rézből, vagy porcelánból késztették, de a kőkanna túl vaskos volt, a rézkanna fémízű, a porcelán pedig nem volt tűzálló. Mansheng elhatározta, hogy elkészíti ezt a figurát yixingi agyagból.

mansheng5.jpg

石瓢提梁, Shi Piao Tiliang Fogantyús kőgombóc forma

Egy nap Mansheng a barátjával teázott kedvenc Shipiao kannájából. Barátja felvetette, hogy megpróbálhatná ezt a formát fogantyúval is elkészíteni. Mansheng az egyszerű, tömör formához kiváló arányérzékkel konstruált hosszú fület illesztett.

mansheng6.jpg

周盘, Zhou Pan Iránytű forma

Mansheng szerett éjszaka olvasni. Ha elfáradt teát ivott, ilyenkor még jobban elmélyedt gondolataiban. Egy ilyen alkalommal tekintete az asztal sarkán pihenő iránytűre esett. Arra gondolt, hogy milyen érdekes, bármerre fordítja is, mutatója mindig egy irányba néz. Olyan ez mint embernek lenni, kereknek és rugalmasnak tűnhetünk kívülről, belülről mégis egy irányhoz ragaszkodunk. Klasszikus eleganciájú, háromlábú, lapos, kerek kanna.

mansheng7.jpg

石瓢, Shi Piao Kőgombóc forma

Mansheng gyakran látogatta a helyi régiség piacokat. Egy nap a piacon észrevett egy koldus előtt egy apró, érdekes formájú kőedényt, amilyet még sosem látott. Tömör, félbevágott gombóc formája és fedelének csapott kialakítása megragadta, úgyhogy megvette és hazavitte. Letisztítva örömmel látta, hogy egy Jüan dinasztiabeli kőedény. Mintájára készült a kőgombóc forma, amely elegáns egyszerűségű trapézba zárt háromszög alakzat, három kis lábbal.

mansheng8.jpg

横云, Heng Yun Felhőn áthatoló szivárvány

Egy kora nyári napon Mansheng meglátogatta barátját, akinek gyermeke született. Hazafelé úton hirtelen zápor zúdult rájuk, majd amikor elállt az eső, csodálatos szivárvány jelent meg az égen. Egyik vége eltűnt a felhőkben, másik vége a folyó vízére vetült. Hazaérve a felhőn áthatoló szivárvány mintájára alkotta meg ezt büszke formájú, telt, mégis légies, három lábon lebegő kannát.

mansheng9.jpg

南瓜提梁, Nan Qua Tiliang Tökforma fogantyúval

Mansheng születésnapját ünnepelte mestere Dongpo úr és barátai körében, közben egymás szórakoztatására teázást dicsőítő verseket költöttek. Az egyik vers részlete volt az „emeljük a kannát és éljenezzünk”. Hazaérve a versrészletre és a házigazda kertjében elültetett tökökre visszagondolva összeállt fejében a fogantyúval ellátott, levegőbe lendíthető, tökformájú teáskanna.

mansheng10.jpg

乳瓯, Ru Ou, Kebel forma

Helytartósága kezdetén Mansheng sokszor magányosnak érezte magát, ha nem lehetett feleségei közelében. Egy útján meglátott egy gyermekét szoptató fiatal nőt. Tiszteletét és csodálatát ebben a kannában örökítette meg.

mansheng11.jpg

石扁, Shi Bian Lapos kőforma

Egyszer Mansheng álmában egy fiút látott, aki egy hídhoz vitte őt, majd eltűnt a szeme elől. A hídnál egy csodálatosan színes, lapos követ talált, amit nagy élvezettel dobott be a vízbe. Amikor felébredt még olyan élénken élt benne az eset, hogy megtervezte a kő kanna mását.

mansheng12.jpgmansheng12tab1.jpg

匏瓜, Pao Gua, Agglegény vagy dinnyetök kannaA Qing dinasztia idején a hivatalnokok sokszor voltak távol feleségeiktől. Mansheng mivel útjaira nem vihette magával feleségeit, minden örömét teáskannáiban lelte, de még nem talált olyan formát, ami egyedüllétéhez kapcsolódó szomorú érzéseit kifejezte volna. Egy alkalommal egy régi versben olvasott a dinnyetökről, amiről kiderült, hogy a nőtlenség szimbóluma.



mansheng13.jpgmansheng13tab1.jpg

笠荫, Li Yin, Kalap forma

Egyszer egy teaházban találkozott egy buddhista szerzetessel, aki így üdvözölte: „Te barátom buddhistának születtél”. A buddhista Mansheng megörült a beszédnek és viszonozta az üdvözlést. A szerzetes egy bambuszkalapot adományozott neki, ez ihlette a kannát.

mansheng14.jpg

却月,  Que Yue, Telihold forma

Mansheng szerette a klasszikus kínai irodalmat, a Vízparti történet volt a kedvence, amelyben egy népi felkelőkből álló csapat hősiesen kiállt a szegény sorsú emberek mellett. Egyszer olvasás közben felnézett az égre és arra gondolt, hogy a hold pont olyan, mint az emberi sors, beteljesedik, vagy eltűnik örökre akár egyetlen nap leforgása alatt. Készített hát egy telihold formát.

mansheng15.jpg

葫芦, Hu Lu, Lopótök forma

mansheng16.jpg

合斗,  He Dou, Két bambuszkalap forma

mansheng17.jpgmansheng17tab1.jpg

半瓦, Ban Wa, Hajlított tetőcserép forma

mansheng18.jpgmansheng18tab1.jpg

半瓢, Ban Piao, Vizes/ merítőkanál forma

mansheng19.jpg

半瓜, Ban Gua, Fél dinnye forma

mansheng20.jpgmansheng20tab1.jpg

仿古井栏, Fang Gu Jing Lan, Régi stílusú kútkáva forma

mansheng21.jpgmansheng21tab1.jpg

汉瓦 Han Wa, Régi stílusú tetőcserép forma

mansheng22.jpg

合盘 He Pan, Két összefordított tálka forma

mansheng23.jpg

球形, Qiu Xing, Gömb forma

mansheng24.jpg

圆珠, Yuan Zhu, Gyöngy forma

mansheng25.jpg

汉扁壶, Han Pian,  Han kori lapos kanna


A gyűjteményt folyamatosan bővítjük. Ha hibát észleltek a listában, vagy az első ábrán látható kannák közül felismertek olyat, amely nem szerepel a táblázatban, kérlek írjatok e-mailt a teaház címére. A 38 kannaformát ábrázoló képen X. sor, Y. oszlop hivatkozással jelöljétek meg a vonatkozó kannákat, amiről szólni kívántok :)

Szöveg: Flying Bird Tea House, Básthy Anikó, Bánki Máté és Ti

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr145801279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása