Mivel nem áll meg a természet a nyárnál és kicsit hűvösebb napok jönnek, elhatároztuk, hogy megtámogatjuk a rózsák hervadását egy érdekes, Kínában kifejezetten gyengélkedés és meghűlés esetén ajánlott, ám az itthon fogyasztott herbáriumoknál lényegesen finomabb és hatékonyabb teakeverékkel, ami valójában nem is tea. Ez kicsit fájt, de annyi közös vonása mégis van a teákkal, hogy vizet kell forralni előtte és verseket lehet olvasni a kortyolgatása közben. A kétkomponensű ital egyik összetevője az ősz virága, a másik egy vitaminbomba.

krizantemgoji1.jpg

Mindeddig a krizantémot elsősorban dísznövényként ismertük, szépségért szerettük. Nincs ez másképp Keleten sem: Kínában a „négy nemes virág” (花中四君子)–szilvavirág, orchidea, bambusz és krizantém – egyikeként tartják számon, így gyakori szereplője a hagyományos kínai „virág- madár” témájú tusrajzoknak és fametszeteknek, megtestesítve a természet békés nyugalmát, könnyed eleganciáját. Ázsiában viszont bizonyos fajták már régóta részét képezik a gyógyászati és gasztronómiai hagyománynak is.

krizantemgoji7.jpg

A kínai fehér krizantém (白菊花-bai ju hua) szárított virágainak felhasználása legalább olyan széleskörű, mint nálunk a kamilláé, viszont előbbivel ellentétben a krizantém sosem keseredik meg, íze kellemes, friss, fűszeres és édes marad. A hagyományos kínai orvoslás elsősorban teaként fogyasztva ajánlja, így láz esetén hűsítő hatású, tisztítja a májat, élesíti a látást, enyhíti a megfázás tüneteit, mint például a hőemelkedést, az ezzel járó fejfájást, köhögést és torokgyulladást. Mindezeken felül védi a tüdőt, segít ödémás panaszokon is. Külsőleg –a kamillához hasonlóan-sűrű főzete puffadt szemhéj és vörös, gyulladt szem borogatására is használható, mivel gyulladáscsökkentő hatással is bír.

krizantemgoji2.jpg

Farkasbogyóval, másnéven goji bogyóval ( 枸杞子-gouqizi) együtt is gyakran fogyasztják a virágteát, ez az egyik legnépszerűbb, ízletes, gyümölcsös gyógytea- keverék Kína szerte. Egészségvédő, tonizáló hatással bír, jó hatással van az agyműködésre, védi a vesét. A goji bogyóról úgy tartják, hogy lassítja az öregedést, erősíti és immunizálja a testet, gazdagítja a vért. A goji bogyó erősen melegítő, édes természetű, táplálja a csí-t , energiával látja el a vesét és a májat, jó hatással van a látásra. Sok karotinoidot, A1, B1, B2 és C vitamint, kalciumot és vasat tartalmaz, így minden olyan gyenge állapotban ajánlott, ahol a vitamin és ásványi-anyag utánpótlásra kiváltképp szüksége van a szervezetnek.

krizantemgoji4.jpg

A főzet készítése során kb. 3 dl. vízre számoljunk 3-5 virágot és 8-10 gojit. Közel forró vízzel felöntve, majd 3-4 percig áztatva várakozzunk abban az esetben, ha többször áztatni kívánjuk; de ha csak 1-2 alkalommal forrázzuk, akkor hagyhatjuk akár 10-15 percig is lefedve. Először a krizantém átható illata csapja meg az orrunkat, amely egy kifejezetten száraz, fűszeres, már-már csípős, nagyon intenzív illat. Szinte mindent átjár a virág gyógyító párája, ami számomra olyan, mintha egy felfújható patika első légkamrájában ülnék leszögezve, és várnám az elkerülhetetlen jótékony hatásokat. A nagyon erőteljes virágillat mellett a goji finom, édes íze nyugodtá és élvezetessé teszi a fogyasztását, továbbá mivel a krizantém egyáltalán nem és továbbra sem keseredik, nem szükséges ízesíteni.

krizantemgoji6.jpg

 

„Szeretem e félreeső helyet
Botomat magamhoz véve egyből idejöttem
Hideg égbolt, nyolcadik és kilencedik hó között
A kertben esőmosdatta fák
A kutya még emlékszik rám tavalyról
A keleti kerítés mentén virágzó
krizantémokkal lopakodik az ősz „ / Rjókan Taigu /

 

Igyunk belőle sokat, erősödjünk és élvezzük az őszt!

 

Szöveg és képek: Flying Bird Tea House, Szójapácban Blog, Köszönet Anikó !

Címkék: fehér tea goji bogyó krizantém tea fehér krizantém

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr886681301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anchan86 2014.09.08. 20:07:16

A goji bogyó tömény alkoholban áztatva még hatékonyabb vágyfokozó elsősorban féfiak számára... ;)

Wágner Anna 2014.09.08. 20:38:10

Remek, akkor ezt mostantól minden férfival tudatni fogom, de előtte utánanézek a pontos hatásmechanizmusának... :) Van esetleg valakinek tapasztalata? Idevele.
süti beállítások módosítása