A tajvani teatermesztők nem férnek a bőrükbe

A tajvani ámbra illatú GABA oolong (organic amber GABA oolong) idei fejlesztésként látott napvilágot. De most ne egy neuromorf chipre gondoljatok. Ez egy teljesen új feldolgozású tea, amely most jelent meg a piacon, és azért írok róla, mert nagyon nagy sikere van az újonnan beavatott teázók és régi motorosok körében is. Tajvanon az ilyenfajta törekvésekért 1903 óta külön szerv felel -- Tea Research and Extension Station (TRES) --, amely 20 hektáros területen kísérletezik új fajtákkal és 1975 óta rendez versenyeket, ahol az innovatívabb farmerek bemutathatják legfrissebb teáikat. Az idei év egyik kiugró alkotása ez az oolong volt. Itt szeretném felhívni a figyelmet arra a furcsaságra, hogy míg a kínaiak ragaszkodnak a többszáz éves receptekhez, Tajvanon óriási kíváncsisággal és élvezettel kalandoznak a feldolgozási módok adta variációkban, amiket aztán megversenyeztetnek és aukcióznak.

ambergabaoolong1.jpg

Ki szagolt már ámbrát?

Én nem, úgyhogy elegánsan átbicikliztem a L'occitane parfümboltba és körbeszaglásztam, mivel az internet, ő azt írta, hogy bálnák (innen az ámbrás cet) felöklendezett béltartalmából kivont aromamolekulákért fizet dollármilliókat a parfümipar. Nosza átverekedtem magam a tömegen, ami az új alternatív gazdaságpolitikánk nyomán egy ilyen helyen ki tud alakulni és szagmintát vettem. És jó volt. Nagyon édes, nem kevert, mégis összetett, meleg hatású, fűszeres illata van a hányadéknak, és ez a teáról is elmondható! Hadd tegyem hozzá, hogy újabban növényi alapanyagokból, vagy szintetikus úton állítják elő, mint ezt is:

ambergabaoolong6.jpg

Aki nem ismeri az ámbrát, érje be kürtős kaláccsal

Sakkal megfoghatóbb a tea, ha nem parfümboltban kezditek a szaglászást, ráadásul ha megkérdeznék egy utcányi embert, hogy ki szeretné megkóstolni az ámbrás cet hányadékát inkább felsorakoznának a kürtős kalácsosnál. Miért is? Írtam már a sütött oolongoknál a Maillard reakcióról, ahol a növényi rostok sütése karamelles, gyümölcsös, édesfűszeres aromákat eredményez. Itt is erről van szó. A több tesztelő által felsorolt: kelt tésztás, citrusos, vaníliás, fahéjas, sült mogyorós, vajkaramellás jellemzőket összegyúrva arra jutottunk, hogy ez a tea csakis kürtős kalács lehet. Vagy még aranygaluska. Mivel Tajvanon egyik sincs, maradt nekik az ámbra, arra viszont jól ráéreztek, hogy a tea ízlelése luxus-érzés, vágy és kaland :)

ambergabaoolong3.jpg

Vizuális effektek

Színéből a borimádók aszú esszenciára asszociáltak, sima, olajos, sötétbe hajló, aranyló megjelenése meleg és rendkívül bizalomgerjesztő. Könnyű inni, tökéletesen alkalmas arra, hogy kezdő teázóval is elhitessük, már raktunk bele mézet. Megállapítottuk azt is, hogy aki a délutáni erősebb vörös teája helyett az este közeledtével kicsit gyengébb frissítőre vágyik, az ámbra illatú GABA oolong jó alternatíva lesz.

ambergabaoolong2.jpg

A tealevelek kinyílásakor szemrevaló, egységesen fermentált és pörkölt, méretes leveleket figyeltünk meg, ami gondos szedést és feldolgozást sejtetett. A még jó ízléssel elkészíthető 12. felöntésnél az egész főzet szép őszi pocsolya látványát keltette. Kommentbe írja le akinek van kedve, hogy néz ki számára egy szép pocsolya, aztán leírom én is és frissítjük a bejegyzést:) A kép segít:
ambergabaoolong4.jpg

A feldolgozás és egyéb trükkök

Ahogy megszoktuk a magashegyi oolongoknál a tisztán áttetsző csillogáshoz nagyon tartalmas íz dukál. Ez a ködös időszakok tápanyag felhalmozásának eredménye, amit a GABA teáknál megfejelnek egy kéthetes takarással. Az árnyékolással nő a levél glutaminsav tartalma, amely egyike a 20 fehérjealkotó aminosavnak. A teát sütés előtt 10 órára vákumos anaerob erjesztésnek vetik alá, így a levelekben található glutaminsav gamma amino vajsavvá alakul (GABA), amely étrendkiegészítőként természetes stresszoldó, hatásos antibiotikum, vérnyomás csökentő és antioxidáns. A gondosan szüretelt alapanyagot több fázisban rázásos-oxidációnak, majd ismétlődő sütés-göngyölésnek vetik alá, ami végeredményben varázslatos ízű, különleges stílusú teát eredményez.

ambergabaoolong5.jpg

Elkészítés és kóstolás

A teát nem isszuk, hanem kortyokban kóstoljuk :), de előtte elkészítjük 80 C°-on hosszú felöntéssel. Ha ez szépen sikerült, akkor az alábbi szempontokat figyeljük: száraz illat, szín, nedves illat, főzet színe, íz és aromák orrban szájban és garatban, utóíz ugyanott. Mivel ez az oolong nagyon intenzív ezért egyfajta állatorvosi ló lehet a tudatosabb teázásban elmerülni kívánók számára. Hálával és szeretettel tartozom a mindenkori tesztcsapatnak, Básthy Anikónak, Szabó Csabának, Káni Rékának és Keller Mirellának.

 

Jó teázást, kellemes nyárutót!

Szöveg és képek: Flying Bird Tea House

Címkék: gaba oolong tajvani oolong formosa oolong

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr326741397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása