A fehér tea tipikus nyáresti ital: kellemesen hűsít, illata betölti a levegőt, gyümölcsösen édes, mindemellett nincs komolyabb élénkítő hatása. A jobb fehér teák illatban lényegesen erőteljesebbek mint ízben, leginkább holdkertek szürkület után nyíló virágaira emlékeztetnek (lonc, kankalin, ligetszépe, estike, jázmin), amellyel nagyon élvezetes hátteret adnak hosszabb estékhez. A holdkertet egyébként arra találták ki, hogy nyáron, ha lemegy a nap, csend lesz és alábbhagy a forróság, kiülhessünk az éjjel virágzó bokrokkal beültetett udvarra egy csésze fehér teával.

fehertea1.jpg

Eredetileg azt terveztem, hogy az extra minőségű, csuparügy Ezüst Tűknek szánok egy bejegyzést, de időközben megkóstoltam egyszerűbb társát a Fehér Bazsarózsa teát. Be kell vallanom, egy darabig nem ittam ezt a teát, mert önmagában nem egy kuriózum. De addig pakolásztam egyik helyről a másikra, míg egyszer bekerült a kannába és ülve is álmot láttam. Nagyon különbözött az eddig kóstolt társaitól, ami nem csoda, mert egyenesen Fujianból érkezett. Figyeljétek, a Bai Mudan a második képen kevesebb rügyet tartalmaz mint a Bai Hao Yinzhen, de a többi levéllel keveredve látványra és aromájában is sokszínűbb, lágyan burjánzó és olyan finom!

fehertea14.jpg

fehertea10.jpg

A Fehér Bazsarózsa tea (Bai Mudan vagy White Peony) szárazon savanyú aromájú, de ez a savanyúság semmiképpen nem sós, inkább édes és érdekesen pikáns. Egyszer kaptam Szentesről borsos baracklekvárt, számomra pont olyan izgalmakat ígért beszippantani ezt a virágos, gyümölcsös, mérsékelten csípős illatot. A háttérben érezhető egy puhán száraz, biztonságos alapillat is, amely később mint női alt szólam, harmóniát formál az eszeveszett kavalkádban.

fehertea13.jpg

Az első két rövid felöntést tekintsük ébresztésnek, majd kezdjük el kicsit hosszabban áztatni 80 fokos vízben. Íze édes, vaníliás, kissé citrusos, koktélmandarinra hajazó kibúvókkal és egyéb trükkökkel a nyugalom megzavarására alkalmas, de jól összehangolt. Kissé fokozza a bonyodalmat a nagyon terjedelmes utóíz és szájszag, amely az éretlen barackokkal kísérletezés gyermekkori élményeit juttatta eszembe. Valójában azonban a tea elsősorban orrjáratban dominál, hovatovább alkalmas lehet új fej és nyaki szervek azonosítására. / Az agyat vegyük úgy hogy megvan.. ./

Nincs szabály arra, hogy hányszor tudjuk felönteni, de hét felöntésig biztosan marad az élvezetes, almás-körtés, citrusos, virágos jelleg. Könnyen iható, a nagyon intenzív részleteket szép egyensúlyba hozza a krémes, ásványos, kicsit száraz alapíz, amely a rügyek és fiatal levelek elegyéhez adott érettebb leveleknek és szárdaraboknak köszönhető. A buja, virágos, gyümölcsös aromák késői elhalványodásával ez az íz dominál a tea lecsengésekor is, mintha a holdkertből lassan kisétálva halk és hűvös kőtengerré válna az este.

fehertea12.jpg

A tea eredeti termőhelye a Fuding város környéki hegyvidék Fujian tartomány északi részén, amely hosszan benyúló tengeröböl partján fekszik 800-1500 méter magas hegycsúcsokkal körbevéve. Ennek megfelelően Fuding éghajlati adottságai ideálisnak mondhatók a magas páratartalom, sűrű esőzések, szűrt napfény és hűvösebb esték tekintetében. Közel 1200 éve szállítanak innen fehér teát először a császári udvar, majd a kínai előkelők, később Európa és az egész világ teafogyasztói számára. A legfinomabb Bai Mudan-t a Fuding régióban nemesített Dai-bai teakultúra fáinak levele adja. Az itteni adottságokkal leginkább összhangban álló fajta aroma, íz, illat és hatóanyagok tekintetében is Kína-szerte a legjobb fehér teák alapanyagául szolgál.

fehertea2.jpg

Magashegyi teák esetében a növény fejlődésében kulcsfontosságú elemek – napfényes órák, árnyékos időközök, esős napok, az óceán közelsége, páratartalom, nappali és éjszakai átlaghőmérséklet és levegőmozgás, mind máshogy hatnak az ültetvény növekedésére. Hűvösebb, ködpárás, közvetlen napfénynek nem kitett vidéken a tea lassabban nő, kevesebb az új hajtás, a tápanyagtartalom viszonylag kis mennyiségű rügyben koncentrálódik. Alacsonyabb és naposabb régiókban a növény összes energiáját a gyors fejlődésbe fordítja, így a levelek íze karcsúbb, kevésbé tartalmas. Ezzel szemben hegyvidéken a növény lassúbb anyagcseréje és fejlődése lehetővé teszi a koncentráltabb tartalom és komplexebb ízek kialakulását. Nem ragozom tovább, ilyen a környék:

fehertea3.jpg

A magasságnak és földrajzi elhelyezkedésnek döntő szerepe van a termőtalaj szempontjából is. Sziklás hegyen, vékony földrétegben megkapaszkodó, mélyebbre nyúló gyökerek által felszívott ásványi anyag mennyiség nem hasonlítható össze az alacsonyabb régiók teáival. Fontos, hogy a gyökérzet is jól levegőzzön, ne álljon meg a víz alatta, ezért a meredek hegyoldal tökéletes vízelvezetőnek tekinthető. Nemcsak a tudományos irodalom, de minden teateszt alátámasztja, hogy magasabban fekvő régiók teái aromásabbak, teltebbek, sugárzóbbak és hosszabb utóízűek.

fehertea4.jpg

A fehér tea szedésénél a farmerek nagy körültekintéssel járnak el, esős, ködös időben sosem szüretelnek, és kizárólag teljesen egészséges rügyek és levelek kerülhetnek a kosárba. Feldolgozását illetően a fehér tea nem fermentált, napon szárított, legjobb esetben 10 óra előtti és délután 16 órát követő, enyhébb napfényre kitett serpenyőkben szárad. A rügyek ezüstösek, a fiatal levelek zöldek, az idősebbek barnára keményednek. A napoztatást követi a 40 fokra szabályozott szárítás, majd a feldolgozás ezzel befejeződik.

fehertea7.jpg

Szerintem fontos ismerni a három leghíresebb típust, amelyek a rügyek arányától függően különböző minőségi osztályt is jelentenek. 1. Bai Hao Yinzhen – Ezüst Tűk – White Silver Needle, 2. Bai Mudam – Fehér Bazsarózsa – White Peony, 3. Shou Mei – Öröklét Szemöldöke – Longevity Eyebrows. Így készítjük őket:

fehertea8.jpg

Jó teázást!
Szöveg: Flying Bird Tea House, képek: Flying Bird Tea House, China Daily

 

Címkék: fehér tea bai mu dan fehér bazsarózsa tea

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr96575349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása