A yunnani tavasz

Ezt a teát Miss Wang készítette nekem először Kunmingban, ugyanis Yunnan tartományban kora tavasszal nem elsősorban zöld, hanem rügyteákat és maochat főznek. A déli felhők birodalmában friss rügyekkel éltetik a tavaszt, pontosabban a tavasz örvendezteti meg őket az első szürettel. Régebben volt már szerencsém a lepényre préselt, pueresített változathoz, de nem mozgatott meg különösebben. Finom és édes volt ugyan, ám nem éreztem benne azt a tüzes frissességet mint most, az ezüstösen zöldessárga, kicsattanó bimbók főzetében. A különleges ízhez extra látvány jár, a tea szokatlan megjelenésű, fonat formájú, apró pihékkel borított, leginkább valamilyen ízeltlábú szájszervére hajazó, tömött rügyekből áll. Bal szélen látható.

yabaoyesheng2.jpg

 

yabaoyesheng1.jpg

Az erdő

Szedését és feldolgozását tekintve a lehető legegyszerűbben készül, kimennek a hegyekbe, leszedik az első rügyeket a trópusi erdőkben vadon élő teafákról és napon megszárítják. A teafák természetvédelmi területen, Kína legsokszínűbb környezetében, afféle vadvilágban nőnek, innen a tea neve: Ya Bao Ye Sheng, Rügyező kincs vad tea. A teát Madárcsőrként vagy Zöld csőrként is ismerik, Que Zhi vagy Lu ZhiA több száz éves fákat egy évben egyszer, kizárólag kora tavasszal szüretelik szigorúan ellenőrzött minőségi és mennyiségi korlátozás mellett. A korlátozott begyűjtés biztosítja a fák tökéletes állapotának megőrzését, hiszen így kellő időt hagynak arra, hogy regenerálódjon a növény, továbbá felhalmozódjanak a levelekben a tápanyagok. Innen a telt illat, aromagazdagság és nagyon hosszú utóíz.

yabaoyesheng8.jpg

A szimat

Száraz szimatra is elképesztően illatgazdag, mintha gyógynövénykertben támasztanánk a falat közel a grillezőhöz. Kissé füstös, olajos aromája intenzíven virágos illatjegyekkel keveredik, azonban az egész kompozíció inkább hűvösen friss, de semmiképpen nem fülledt érzetű. Gasztromániás és borkedvelő emberekkel együtt tesztelve is mindenkin eluralkodott az élmény :) A kóstolás során némi megütközést keltett bennem a füstölt sonka illatának említése, úgyhogy én sem fogtam vissza magam és bemondtam a zöld banánt :)

yabaoyesheng3.jpg

A korty

Többszöri felöntésre nemhogy egyszerűsödne a kép, de illatban és ízben is egyre komplexebbé válik a főzet, az elsőtől a későbbi forrázatokig fantasztikus változatossággal nyilvánul meg. A tea több dimenzióban rétegelt, térben és időben is közelebbi és távolabbi aromákat tár fel, akárha parfümöt szagolnánk. Egy ideig óvatoskodik az ember, aztán mehetnek rá a forróbb, hosszabb felöntések, ami a kissé gyantás, alig érezhetően ammóniás, állatszerű hajlamát is kihozza. Az egész főzet egyre vadabb lesz, ízre egyértelműen édes, mellette kissé savanykás és frissítő, sodró lendületét citrusos illatanyagok adják.

yabaoyesheng7.jpg

 

yabaoyesheng5.jpg

 

Fűszerek és egzotikum

Az első benyomások után úgy érezzük mezőről mezőre lépünk, az élénk frissesség és virágos illatfelhő mellett egyre erősödő fűszeresség bontakozik ki. Az első élénk, orrjáratba felszaladó kortyok után érdemes lassítani, mert egyre mélyebb, és hosszabban tartó aromák kötik le a figyelmünket. Az ötödik forrázat után megjöttünk Ázsiába, a domináns szerepet egyértelműen a fűszeres, vaníliás, orientális aromák veszik át, amelyek egyfajta serkentő, stimuláló hatással lehetnek a kreatív gondolatokra.

yabaoyesheng6.jpg

 

Minden itt van, csak a szív kéne

Belegondolva a tea hatásaiba legjobb ha elmesélek egy esetet. Bejött egy lány valamelyik nap és kérdezte, hogy mit vigyen a barátjának verstanuláshoz. Ketten vágtuk rá egyszerre, hogy verseléshez csakis Ya Bao-t :) Többrétű, tarkabarka arcán keresztül az emberi szívet és szellemet is határon túl lendíti. Reméljük bevált nekik.

yabaoyesheng4.jpg

Jó teákat!

 

Szöveg és képek: Flying Bird Tea House

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1006098281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása