Az utóbbi időben számos Kínából hazatérő utazó és más szerencsefia teásdobozai kerültek a kezünkbe. A díszes dobozok egy ideig minden különösebb érdeklődés nélkül hányódtak otthonukban, majd elég volt egyszer megkóstolni a teát, hogy a fellelkesült fogyasztók nyomozásba kezdjenek. „Hamar elfogyott, már csak a doboza van meg. Valami zöld tea volt benne.” mondja reménykedve mindenki, aki egyébként nem zöld, hanem oolong teát ivott. Ha tehát zöldeskék, golyóbis formájú, csodálatosan illatozó, édeskés teát kóstoltok akkor oolong teát isztok, amely a zölddel azonos növényből származó levelek enyhén fermentált, sodort, pirított változata. Így néz ki:

qingcha5.jpg

Az oolong (乌龙, wūlóng, wulong, úlongnak mondjuk) szó jelentése fekete sárkány, teás megjelölésként a félfermentált teafajtákat értjük alatta. Kalandos nevét egy fujiani teatermelőről, Fekete Sárkányról (Wu Long) kapta, aki szüret után vadászni indult, közben a tarisznyájába gyűjtött tea az üldözés során összeroncsolódott. Rossz nyelvek szerint egy kígyótól menekült haza, de a tea szempontjából a futáson van a lényeg. Mivel egész éjjelre a zsákban felejtette a szétroncsolt teát, az elkezdett rothadni, ettől pedig ízben és illatban is jelentősen módosult. A levelek színe mélyült, szélei megbarnultak, az egész kupac fantasztikusan édes, virágos illatot árasztott.

qingcha3.jpg

Az oolongok egyik altípusa a zöldeskék oolong, amelyre itthon ugyan hivatkozhatunk zöld oolongként, de a száraz levelek egészen pontosan qing (QĪNG, , tying-nek mondjuk) színűek. Ezért is hívják ezt a teacsoportot Qing Cha (tying csá) -nak. A qing szín Kínában a természet színét jelenti, a tó fölé magasodó hegyek távoli, zöldeskék, szürkés derengését, amely a hegy oldalában meghúzódó árnyékokkal együtt néhol feketészöld mélységeket is magába foglal. A qing egyesíti az égbolt, a hegyek, a víz és az erdők színét. Ettől gyönyörűséges.

qingcha1.jpg

A zöld oolongok két legismertebb és legfinomabb fajtája a kínai Anxi Tie Guan Yin (Ānxī tiě guānyīn / 安溪铁观音, tie kuán jin, Vas Kegyelem Istennő) és a tajvani magashegyi oolongok (Gao Shan Cha, 高山茶, káo sán csá), ezen kívül számos egyszerűbb változatát ízesítve is forgalomba hozzák (ginzeng oolong, tejes oolong, osmanthus oolong, rózsa oolong). Az oolong tea feldolgozását tekintve ugyanolyan tealevelekből készül mint a zöld tea, de itt az előkészítő fonnyasztást követő kosárban rázás és sodrás fázisában a levelek sejtfalát megtörik, és szárítás előtt enyhe oxidációnak teszik ki. A mérsékelt fermentáció során keletkező jellegzetes aromaanyagok adják az oolongok igen magas élvezeti értékét.

qingcha6.jpg

A sütési szakaszban nyert új vegyületeknek köszönhetően a tajvani oolongok krémesek, főzetükben a sült gesztenye és kukorica ízjegyeit is felfedezhetjük. A Guanyin esetében viszont érdemes figyelnünk a sziklás hegyek adta magasabb ásványianyag tartalomból fakadó (különösen magas vastartalom) nagyon friss, szikrázóan virágos és gyümölcsös, jellemzően barackos aromának. A Guanyint sodrás előtt 10-15 alkalommal fehér vászonzsákban átgyúrják, ezért levelei töredezettebbek, hamarabb kioldódnak és nagyon intenzív főzetet adnak. A tajvani oolongok esetében sokszor egy egész hajtást sodornak a golyóba rüggyel, így íze komplexebb, tartalmasabb, édesebb.

Tajvani zöld oolongok:

Dong Ding oolong, Dòngdǐng (凍頂), Alishan oolong, Ālǐshān chá (阿里山茶), Lishan oolong, Líshān (梨山), Pouchong, (Bāozhǒng chá) (包種茶), Jin Xuan, (Jīn Xuān) (金萱)

80 C° -on, 30-60 másodperces áztatással készítjük, 6-8 alkalommal felönthetők


Kínai zöld oolongok (Fujian):
Anxi Tie Guanyin, Tiě Guānyīn, Ti Kuan Yin (鐵觀音)

95 C° -on, 10-20 másodperces áztatással készítjük, 6-8 alkalommal felönthetők

Napos napokat, jó teákat!

Szöveg: Flying Bird Tea House, képek: Akira Hojo úr

Címkék: guanyin tie guan yin oolong tea tajvani tea tajvani oolong formosa oolong tie kuan yin

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1005779307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szél-víz · http://valosagtura.blog.hu 2014.02.01. 20:31:26

Hú, a Dong Ding oolong az nagyon jóízű volt, megkockáztatom, hogy finomabb, mint a nagy becsben tartott, mennyei Lalashan oolong.

Wágner Anna 2014.02.01. 20:55:44

az egyszerűen lehetetlen :) tegnap ittam a Lalashant...
süti beállítások módosítása