Városi legendák

Elég sok városi legenda kering a puerh tea imádói és tisztelői között, miszerint a teát több évre elássák a föld alá. Mivel alapvetően nagy híve vagyok a közösségi mendemondáknak ezt semmiképpen nem szeretném megcáfolni. Pusztán bemutatok egy helyet termekkel, kamrával és padlással, amit belélegeztem és lefotóztam nektek. Yunnan (Kína délnyugati sarka) híres egy különleges színű és illatú, megkapó ízű utóérlelt teáról, amelynek legérdekesebb vonása, hogy minél öregebb, annál finomabb és drágább. Most nézzük a „gyors érlelésű”, fermentált változatát, amely könnyebben iható és többen is szeretik. Ez a shu puerh, amelynél a több évtizedes hagyományos érlelést egy mesterségesen gerjesztett eljárással rövidítik le, ám a kor itt is hozzáad a minőséghez.

shupuerh2.jpg

 

shupuerh7.jpg

Mi végre a fermentáció?

A jó shu puerhez két dolog szükséges, minőségi alapanyag és kézben tartott fermentáció. A feldolgozás során első lépésben a puerh leveleket áthevítik majd sodorják, a szétroncsolt sejtfelületeken keresztül meginduló enzimes oxidációval a levelekben kémiai és fizikai változások sokasága megy végbe. Mindezek befolyásolják a tea ízét, illatát, a kioldódás ütemét, a tea hatásait; fokozatosan felépülnek azok a jellegzetes aromaanyagok, amelyek végső soron a tea élvezeti értékét adják. A fermentációhoz magas páratartalmú, árnyékos vagy elsötétített, ám jól szellőző, oxigéndús helyiségre van szükség. A jó alapanyag és gondos érlelés a fajtára jellemző földes és fás jegyeken túl ritka, égetett cukor, erdei gombafélék, mandula, csokoládé és dió aromákkal is kecsegtet.

shupuerh1.jpg

Bai Wenxiang teamester érlelője

Meg kell mondjam, a legizgalmasabb dolgokat és legnagyobb trükköket nem engedte lefotózni, ezeket szóban próbálom ecsetelni. Az egész érlelő területén határtalan illat volt, amely leginkább az eső áztatta erdő szagára emlékeztetett. Jellemző, hogy az ilyen illatnak térfogata és távolsága van, ami szinte elénk vetíti a tájat és az eltelt időt. A kipárolgás a laza szövésű zsákokban öregedő teákból szállt fel, amelyek 10-20 éve ugyanazon a helyen állnak. A shu teákat úgy készítik, hogy a természetesen öregedő alapanyagot időnként meglocsolják, majd kiterítve, lassan melegedő halomban érlelik a kívánt állapot eléréséig.

shupuerh3.jpg

Az érlelő legizgalmasabb objektuma a páraszabályozó tartály volt, egy hatalmas fémkád, múlt századi szabadulóművészek penész lepte, megfeketedett dézsája, amelynek normális ember nem ment volna közelébe sem. Wenxiang mester hosszasan méltatta a mennyezetet is, szerinte kizárólag egy délkínai trópusi fafajta anyagából készült gerendázat töltheti be a tökéletes páraszabályozó puffer egyben a bonyolult, összetett de harmonikus ízekért felelős, a tea és az egész érlelő karakterét befolyásoló tároló szerepét. Ezeket a gyengébb idegzetű európai teafogyasztókra tekintettel nem engedte lefotózni :)

shupuerh4.jpg

Keverés, préselés és hétsütemény lepények

A shu puerht csak nagy ritkán készítik egy termőhely alapanyagából. Az érlelés során általában több terület azonos adottságú leveleit is vegyítik, amely egy adott cégre vagy teamesterre jellemző receptben nyer értelmet. Bai Wenxiang mester többet tud ennél, ő remekműveket alkot :) A fermentálóból a teát válogatni viszik, majd a száraktól és egyéb törmelékektől megtisztított alapanyagot leggyakrabban korong vagy tégla formára préselik és klimatizált helyiségben pihentetik. Ezt követően a lepényeket először papírba csomagolják, aztán hetesével gyűjtőformába rendezik, majd bambuszlevélbe göngyölik. Innen a Qi Zi Bing Cha, 七子餅茶 felirat a papíron, ami a hetesével betekert lepényekre utal.

shupuerh10.jpg

 

shupuerh6.jpg

 

shupuerh8.jpg

Kinyílnak a belső szemek

A shu puerh nemcsak egy csésze koffeindús folyadék, hanem egy jó regény és gyermekkori emlékeink egybeolvasztásaként ható, az első szagemlékeinket felelevenítő, elgondolkodásra késztető, misztikus szérum. Mivel alapvetően szaglás és ízlelés útján jutottunk először információkhoz, ezek az érzékeink fejlődésünk korai szakaszában elemi élményekkel alapozták meg felfogóképességünket. Manapság gép előtt töltjük a napot, az élmény nagy részben olvasmányokon és képeken keresztül előhívott érzetekben áll össze. Ez kár. A shu puerh viszont nem képen és szavakon keresztül utaztat, hanem illatokon és ízeken át indítja el agyunk mintakereső funkcióit. A talált minta lehet erdei út, avar, vizes sziklafal, istálló, ódon ház, régi bútorok, borospince és általában olyan dolgok, amelyek kedves emlékeket idéznek. Az ilyen emlékeket én afféle kapuként képzelem el agyunk alsóbb rétegei felé, mert az elmélyült gondolkodás tulajdonképpen ezekkel a gondolatformákkal indul.

shupuerh5.jpg

Az érés és egyéb körülmények során végbemenő kiteljesedés számtalan élményelemmel gazdagítja a puerh teát. A tea egyrészt stimuláló hatással van az idegrendszerre, ezzel párhuzamosan viszont ellazít és könnyebben áramoltat. Olyan szerencsés állapotot nyit meg, amelyben a teától serkentett elme mentesül a körülményektől, ezért egyszerre sok helyen jelen van és képes egyesíteni a rétegszférák üzenetét. A túláradó gondolatok értelmezése szellemileg és lelkileg is igen mozgékony de fókuszált, amolyan átrendezett pillanatokat eredményez.

 

Aki idáig olvasott, most igyon teát és rendeződjön. Szöveg és képek: Flying Bird Tea House

Címkék: puerh puerh tea puerh lepény puer tea shu puerh

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr806155921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása