Leültünk este az ablakba puerhezni, hogy felszívjunk egy kis gondolatot a környezetből és egymásból. Kiválasztottuk a bőrönd legjobb teáját, amit még Kunmingban kaptunk Bai Wenxiang teamestertől. Egy teamestert úgy képzeljetek el mint egy borászt, beszerzi a megfelelő alapanyagot, ebből alkot finom italokat, nagy teákat, miközben egyfolytában mérlegeli az időjárási és egyéb feltételeket. A teamesterség egyrészt művészet, másrészt tudomány, harmadrészt várakozás. Ennek a teának a születése óta tizennyolc év telt el és megérte várni. Illatos fűszerolajra hajazó, nagyon összetett ízvilágú, simán hömpölygő, összhangzatos, hosszan édes, igazán erős, érett sheng puerh. Az ilyen teára itt azt mondják, hogy shuvá érett.

 

maktea32.jpg

Bai Wenxiang teamester nagyot alkotott ezzel a teával, személyes gyűjteményének része. Ezen a képen büszkén áll a menyország kapujában, egy elsötétített fermentálóban az udvar hátsó végénél, a kapura felkovácsolva a bőség jele, aminek ebben a kontextusban kiemelt jelentősége van. Ez a tea is itt alakult tizenhét éve, majd négy termőhely (Lincang, Xishuangbanna, Simao és Yongde) öreg teáit keverte össze és érlelte együtt további egy évig.

maktea82.jpg

Azt mondja, számára legfontosabb a teában rejlő lehetőségek felismerése. Hát mit mondjak, az eredmény leírhatatlan, szerintem nem csak az alapanyagtól lett fantasztikus a tea, de elég jól megy neki a finomhangolás is. Persze esküszik a kunmingi érlelésre, ami ugyan lassúbb, de karakteresebb ízt ad a teáknak. Ez az a hely, a bőség kapuja, Kunmingtól kicsit északra.

maktea92.jpg

 A tea mélyről jövő, édes olajossága már az első forrázatnál megragadó, az egész szájban egyformán intenzív, édes élményt ad. Szépen csúszik, sima, bársonyos, mégis nagyon telt kortyban realizálódik. A négy termőterületből adódó speciális ízgazdagság remek harmóniában áll össze, az évek pedig nyomtalanul eltüntették a növényi keserűséget. Kicsit vitakozunk ázsiai gasztronómiát kutató barátnőmmel, hogy a pirított fekete szezámmagra, vagy a főtt mákra hasonlít jobban, aztán ellazulunk, hagyjuk magunkat a teának.

maktea12.jpg

Tíz felöntésig erős, majd utána is a végtelenségig iható, az öreg sheng puerhekre jellemzően hosszú utóízű, utóhangjában is tömény és élvezetes levegővételt közvetítő, különlegesen finom tea. Hatását tekintve is erőteljes, szélesebb sávon menetelünk, egymást kergetik fejünkben a túlburjánzó ötletek és ki is mondott gondolatok :)

maktea72.jpg

A tizenötödik forrázatnál lassan beesteledik, mi pedig szárnyakat növesztünk. Amikor rákérdeztünk pár napja, hogy lehet-e halucinogén hatása a teának, kiröhögtek bennünket. És tényleg, ez nem halucináció, tényleg javult a felfogóképességünk :) Hirtelen olyan pozitív jövőképet sikerült felvázolnunk a hozzá vezető úttal, amin már csak könnyedén végig kell menni.

maktea52.jpg

Mivel az öreg sheng puerh nyitja az érzékszerveket és erősíti a szellemet nem mindegy kivel isszuk és milyen hatással vagyunk egymásra. Számunkra jó teázás volt és inspiráló beszélgetés.

Szöveg és képek: Flying Bird Tea House

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr805871042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása