Mindig is lenyűgözött a Miss Wang boltjában szétáradó élet. Tulajdonképpen ez az eleven öröm vonzott be első alkalommal is, ami nemcsak a boltban, de már a bolt előtt is megragadja az embert. A hely tele van teákkal, szellemszobrokkal, virágokkal és vele, aki ebédet és vacsorát is az üzlet előtti kis asztalon vagy a földön készít. Aztán megeteti a családot, illetve minden arra járó kedves ismerőst. A környéken sétálók gyakran beintegetnek, mert ez a nő tud adni, ez a nő egy ikon :)

P3120765.jpg

Amikor egy éve beléptem ide rögtön szemet szúrt, hogy a polcok tele vannak vizes edényekben felejtett virágokkal. Gondoltam vagy nem normális aki ennyit gyökereztet, vagy a mentsük meg Kína pozsgásait mozgalom aktivistája. Most hogy újra itt vagyok és főzi nekem a teáit, csendben megállapítom, hogy tavaly óta egyetlen virágot sem ültetett el. Rákérdeztem miért.

P3130820.jpg

Tudnotok kell, hogy a kínaiak nem nagyon isznak fiatal préselt sheng teát (nyers, zöld, vagy élő puerht), de a friss szedésű puerh megkóstolásának hagyománya van. Szívesen gyönyörködnek a kora tavaszi, még préseletlen sheng ízében és energiáiban. Olyan ez egy teás számára Kunmingban, mint a rügyfakadás első, gyönyörű pillanata. Miss Wang főzi a friss teát, előtte egy kis vázában szintén idei tea virít. Mondja közben, hogy a sheng puerhnek párásabb helyen elég 15 év érés, de itt Kunmingban száraz a levegő, itt inkább 25 év kell ahhoz, hogy a zöld tea shuvá érjen. Biztat, hogy száraz helyen lassabban, de finomabbra érik a tea. Megnyugszom, hogy igaz a Kazinczy utcában ez cirka 40 év lesz, de nálunk érik majd a legfinomabbra. :)

P3130825.jpg

A tea érése tulajdonképpen egy fizikai és kémiai átalakulás, melyet a teában élő mikroorganizmusok generálnak. Ezek a baktériumok nagyon hasonlóak az emberi szervezetben élő sejtekhez, tehát a teában az emberi szervezettel összhangban lévő változások mennek végbe. Az érés során megváltozik a növény íze, illata, színe, a természetes növényi savasság tompul, a tea energiái átalakulnak, kevésbé gerjesztő, inkább nyugtató, lazító, melegítő hatásúvá válik.

P3130828.jpg

A mikroorganizmusok hatékony és egyenletes működése három pilléren nyugszik, ezeket kell folyamatosan az optimális szinthez közelíteni. Ez a három a 40 C ° fok körüli hőmérséklet, a magas páratartalom és az oxigéndús levegő. Kunmingban a levegő száraz, a bolt pedig kicsi, ezért a vízben tartott virágok egyrészt növelik a páratartalmat, másrészt biztosítják az éréshez szükséges oxigént, harmadrészt gyönyörűek. 

P3130826.jpg

És hogy mire ez az egész? Az érett tea erősíti az emberi szervezet alapfunkcióinak működését, roppant egészséges, és magas az élvezeti értéke. Növeli a spirituális erőt és a fizikai teljesítőképességet is mondja Miss Wang, amit körbenézve azonnal látni, hiszen a bolt spirituális térnek lenyűgöző, ő maga pedig kemény kötésű nőnek néz ki.

P3130824.jpg

Az érett teát Kínában is csak a tehetősebb emberek engedhetik meg maguknak, így nemcsak kulturális érték, de státuszszimbólum is, a minőségi élet és magasabb szintű élvezetek iránt fogékony, általában képzettebb emberek itala. Még néhány szó elhangzik a teákról, megtudjuk, hogy a csésze teával való kínálás a kínai kultúrában a vendégszeretet legmélyebb kifejezése. Hát itt vagyunk, teázunk, élvezzük Miss Wang vendégszeretetét és nagyon finom teákat válogattunk, amit hamarosan ti is megkóstolhattok. Kérek tippeket arra, hogy milyen hasonló növények élnek meg egy viszonylag sötét, árnyékos üzletben. Köszi.

P3130829.jpg

Szöveg és képek: Flying Bird Tea House

Címkék: kínai tea puerh tea puer tea

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr375859579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása