A Longjing rejtély

szerző: Wágner Anna  2015.04.15. 23:55

Beszerző körút
--------------------------------

Ma elhatároztuk, hogy felkutatjuk nektek a Zhejiang tartománybeli zöld teákat első körben a piacon, mivel Zhejiang (Dzsötyieng, fővárosa a Nyugati tó partján fekvő Handzsó) a zöld teák földi paradicsoma, Kína legkiválóbb zöld teáinak termőhelye. Az első igazán finom tea azonban meglepetésünkre nem zöld volt, hanem vörös...Nem tágítottunk a zöld vonaltól és végigittuk a számításba vehető, megnyerőbb tekintetű árusok bőséges kínálatát. Négy háztömbnyi teabolt végigkóstolása után azonban szörnyű gyanúnk támadt, miszerint Kínában elfogyott a jó tea.

Hamar megállapítottuk, hogy még a sokféleséget felvonultató boltokban is silány minőségű a kínálat, arra viszont nem készültünk fel, hogy a két legjobb fajtában (Anji Bai Cha és Xi Hu Longjing) egy meglehetősen drágának számító fokozat is pocsék lesz. Tudtátok-e, hogy egy Longjingnek kb. 6-8 fokozata van termelőként? Mert mi tudtuk, de amikor kiderült, hogy a megvásárolható minőségi osztály még nem iható, összedőltünk mint a kártyavár. Ültünk csendben, Miri homlokán enyhe ránccal talán életében először tapasztalta, amikor a spiritualitás és a tea nem egy leosztásba került. Anikó a helyi kívánalmakon túlmutató választékkal ecsetelte kínaiul miben utazunk, amikor az egész kóstolás drámai fordulatot vett. Több évnyi differenciálszámítást és analitikus rendszerelméletet magam mögött tudva egy tizenöt évesnek kinéző kiscsaj, rózsaszín ipad-en szappanoperát bámulva közölte velem, hogy sajnos egyre kevesebb a jó tea, az árak folyamatosan emelkednek, a yuan erősödik, így megérti, hogy milyen nehéz lehet most nekünk, majd segített kiszámolni, hogy akkor járunk legjobban, ha 80 yuanért (cirka 3200 ft) adunk egy csésze teát. Neki sem volt könnyű, miután felálltunk és átültünk egy másik asztalhoz.

Drága barátaim, a Longjing ügy még megoldatlan, de csatolunk pár képet a legalább olyan finom és beszerezhető, különösen édes, virágosan friss és színtiszta főzetű Anji Bai Cha-ról. A vörös tea kínálatot sikerült bővítenünk néhány fujiani (futyien) és zhejiangi (dzsötyieng) vörössel, köztük Jin Jun Mei erős, Jin Jun Mei virágos, Qiu Qu Hong Mei és Souchong. A Longjing feladvány és egyéb zöldek megoldására az ültetvényen fogunk sort keríteni, mert úgy tűnik a piaci árusok nívós életvitele eléggé felnyomja az itteni árakat.

 

hangzhou1.jpg

hangzhou2.jpg

hangzhou3.jpg

hangzhou4.jpg

hangzhou5.jpg

hangzhou6.jpg

Egy csepp Kína
--------------------------------

Hangzhou gyönyörű és gazdag kereskedőváros volt mindig is, a Jangce deltájánál az észak-déli és kelet-nyugati irányú kereskedelmi útvonalak csomópontjában helyezkedik el. Egy híres kínai mondás szerint „Az égnek megvan a maga Paradicsoma, a földi világnak pedig a maga Suzhou-ja és Hangzhou-ja.„ Ezt mi is nap mint nap így látjuk. Munka után sokszor betévedünk érdekes helyekre, ilyen volt a közeli tradicionális kínai medicinákat felvonultató, 1649-ben alapított kórház és gyógyszertár. A képeken csokorba és legyezőbe kötött féreggomba, sárkányfog, Roucogrong, fecskefészek, vad ginseng és Miri a belső kertben :) Innen is viszünk nektek néhány meglepetést!

 

medicine01.jpg

medicine02.jpg

medicine03.jpg

medicine04.jpg

medicine05.jpg

medicine07.jpg

medicine08.jpg

medicine09.jpg

medicine10.jpg

medicine11.jpg

medicine12.jpg

medicine13.jpg

 

Jó teázást és szép időt hozzá! Szöveg és képek: Flying Bird Tea House
Április 27-től nyitva leszünk, addig is a csütörtöki és a pénteki napokon 14.00-21.00-ig kedves ismerősök helyettesítenek bennünket és küldik a csomagokat is :)

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr177368752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása