Anyukám mondogatta régen, hogy ne bánkódj kislányom, utolsókból lesznek az elsők... ezzel a teával így történt. Miközben felvázolom nektek a sikersztorit, elkortyolgatok belőle egy kannával, mert utolérhetetlen bukéjával, erdei gyümölcsös ízével és enyhe rothadásszagával rám mindig inspiráló hatással van.

 

Oriental Beauty Oolong Tea

 

A XIX sz. végén vagyunk Taiwan - Hsin Chu megyében, az északi teaültetvényeken. Trópusi nyár van, a farmerek higgadtan veszik tudomásul, hogy a friss hajtásokat szétzabálják az ilyenkor elszaporodó, teakerteket megtámadó, parányi tetvek. Ebből már nem lesz betakarítás, hiszen a silány minőség eladhatatlan a piacon.

 

Teaszedők

 

Az egyik gazda gondol egy merészet, leszedi, megszárítja és az egészet rásózza egy angol teaügynökre. A megrágott hajtások az egész levelekkel összekeverve kissé "szokatlanul" festenek, az erjedés már rég megindult a roncsolódott felületek mentén. A tea akkora sikert arat Angliában, hogy a királynő "Keleti szépségnek" nevezi el, miközben Taiwanban a paraszt elújságolja a hírt a többieknek, akik jól szórakoznak és a "Hencegő teája" címet adják neki.

 

Tetvek

 

Az Oriental Beauty - Dong Fang Mei Ren - mára meghódította a világot, és számos imádót toborzott a taiwani oolongoknak. A nyári rovarinvázió levonultával a megrágott termést learatják és megszárítják. Az apró harapások által megindul a levelek oxidációja, és egy nagyon jellemző édes-savanyú ízt ad a teának. A tea annyira népszerű lett, hogy már Kínában és Indiában is próbálják hamisítani, de az ínyencek esküsznek az eredeti, taiwani élősködők által megrágott levelekre.

 

Keleti szépség tea

 

Gyönyörű tiszta, aranyszínű főzetet ad, kifejezetten buja, gazdag ízzel. Dús orgona és gyümölcsillata enyhe rothadásszaggal keveredik. Ellenállhatatlan, örökre beivódik az ember emlékezetébe, és kegyetlen kísértés lesz az élet hátralévő részében. A doboz alját is kikaparod, és az utolsó kortyot is elfogyasztod belőle. A lilákat szereti. Ízesíteni nem kell, hiszen olyan élvezetes, hogy kezdő teázó is elájul tőle. Beszédes szépasszonyhoz hasonló.

A webshopban megvehetitek, vagy a boltban megkóstolhatjátok, ha arra jártok. A tea nem olcsó, de mindig kaptok kedvezményeket és ajándékot is.

Jó teázást, és Boldog Kínai Újévet!

Címkék: tajvani tea tajvani oolong formosa oolong oriental beauty oolong

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr152975480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása