A jázmin teát nem ér besorolni az újkori huncutságok, Eperkrém,  Kaliforniai álom és egyéb teakoktélok közé. Van aki szimpla ízesített teának gondolja vagy fogyasztóit kis lenézéssel illeti, mert a teázásnak még nem "jutottak el" arra a szintjére, amikor az ember már csak 10 évesnél öregebb teákat iszik. Badarság. A jó jázmin tea érték, komoly kulturális és történelmi háttérrel, előállítása rendkívül igényes és drága feldolgozási módszerekkel történik. A jázmin teának hatalmas kultusza van Kínában, Guangxi tartományban például minden évben Jázmin Fesztivált rendeznek, és a legszebb lány kapja a Miss Jasmine címet. A baloldali a 2011-es, ő a legszebb és a legnagyobb csokor is nála van.

 

A jázmin tea 800 éves kínai specialitás, maga a jázmin virág is Kínából indulva hódította meg a világ balkonládáit. A leghíresebb és legöregebb jázmin kertek Fujianban találhatók, a jázmin tea is innen származik, de ma már minden teatermesztő régióban előállítják. Az alapanyag főleg zöld vagy fehér tea, illetve a Jasmium Sambac alfaj Dél-Kelet Ázsiában honos fehér, duci virága. Házilag ne próbáljatok meg jázmin teát előállítani, mert a dolog sokkal bonyolultabb annál, hogy összekeverjük a szomszédból áthajló bokor virágait egy kis teával. Főleg, ha az ültetvény nem pont úgy néz ki, mint ez itt.

A gyártási sor a tavaszi teaszürettel kezdődik, viszont a leszedett zöld teának be kell várni a nyarat, amikor virágzik a jázmin. A jázmin szedése nagy körültekintést igényel, kizárólag a már nyíló, tehát nem bimbós virágokat szedik, ami azért kritikus, mert a jázmin éjszakai virágként nappal összezárja szirmait és szedéskor nehéz megkülönböztetni a bimbót a virágtól. Nekünk a virág kell, mert az fog ismét kinyílni éjszaka a teára terítve. Itt kezd költségessé válni az előállítás, hiszen 1 kiló tea ízesítésére 3 kiló virágra lesz szükség.

A reggel leszedett virágokat hűvösen tartják, majd este szétterítik a teán. A jázmin éjszaka kinyílik és elkezd illatozni. A kupacot többször átforgatják, a jázmin szakadatlanul ontja illatát, és a száraz tea másnap reggelre magába szívja az összes aromát. Figyelem a száraz tea mindent magába szív! Soha ne tarts zsebben kis zacskó teát, mert a szaga elárulja hol jártál, mit ebédeltél, mennyit cigizel és milyen hajzselét használsz:)

 

Kora reggel a virágokat elkülönítik és estére új virágtakarót kap a tea. Átlagosan háromszor ismétlik meg ezt a lépést, de a nagyon jó minőségű teák esetében akár hétszer is. Vigyázat! Nem biztos, hogy az a legjobb jázmin tea, ami tele van virággal, hiszen a száraz virágot mindig csak utólag, dekorációs céllal adják hozzá!

A híres jázmin gyöngyök tea pl. nem tartalmaz jázminvirágokat. A hajtásvégi rügyek összegombolyításából nyert zöld teát többször átforgatják jázminnal, így a tea hosszan és diszkréten illatozik. Ha egy tea túl hivalkodó, gyanús lehet, hogy virággal nem, csak aromaanyagokkal került érintkezésbe. Ezt csak előszoba illatosítónak használhatod.

A jázmin tea édes és illatos, fogyasztásakor külön ízesítést nem igényel. Hatásában frissítő és felvillanyozó ital, a lágy zöld tea íz mellé üde aroma társul. Hosszú, kellemes utóízt hagy a szájban. Sokak számára ez az első zöld tea, amit hajlandóak meginni cukor nélkül. Számomra az első nagy meglepetés volt Kínából. Kedves, hogy Kína számos területén ezzel fogadják a vendéget, ezt te is bátran bevetheted.

Jó teázást Nektek!

Szöveg: Flying Bird Tea House, képek ezúttal: Jingtea Co.

Címkék: zöld tea kínai tea jázmin tea

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr63291368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lázár Márta · http://fengshuitrend.blog.hu/ 2011.10.11. 13:28:35

Nagyon jó leírás, főleg, mert imádom ezt a teát.:) Most is van itthon, és úgy 1-2 hetente, reggel iszom, nagyon finom és éterien tisztító-frissítő. :)

Lázár Márta · http://fengshuitrend.blog.hu/ 2011.10.11. 13:30:56

Ja még vmi: édesnek éppen nem mondanám, de persze szelídebb, mint a szűz zöld...

Elijah_Baley 2011.10.11. 14:55:09

jó cikk, én bizony eddig azt hittem, a jázmintea valami modernkori huncutság.
Ezentúl igyexem gondolatban elkülöníteni a jázminteafogyasztókat az ájszteafogyasztóktól, bár nem lesz könnyű :)

Idet 2011.10.11. 15:17:57

Nem is szabadna a teát semmilyen ízesítővel inni! Hiszen maga a tea aromája a lényeg, és ezt egyszerűen durván elnyomja a cukor, a citrom meg a tej. Ha megszokta az ember, semmivel sem összehasonlítható! Frissít, kellemes illatot hagy a szobában, még kellemesebb utóízt a szájban. Kipróbáltam elkészített jázminteát a hajöblítő-vízbe tenni: a hatás csodálatos!

Taxomükke (UK) 2011.10.11. 16:40:51

Mi is forgalmazunk egy rakás ízesített teát, de mégis legjobban a natúr teák, a jázminos zöld tea, a mate és a lapacho fogy... Aki már a neten keresgél, általában "válogatós". :)

Lacusru 2011.10.11. 16:48:30

Bátorkodnék megjegyezni, hogy egy fontos dolog kimaradt a fenti remek írásból. Gondolok itt arra, hogy vajon miért is alakult ki ez a szokás, hogy jázminnal keverik a teát? Tudomásom szerint annál sokkal nagyobb oka van, mint hogy egyszerűen ízesítsék, illatosítsák a teát.

Ja és senkinek eszébe ne jusson, hogy azért csinálják, mert így akarják eladni, feljavítani a gyengébb minőségű teát... nem-nem, ennél komolyabb oka van :-)

Lacusru 2011.10.11. 16:53:29

@De gustibusaut bene, aut nihil: Szerintem kóstolj meg pár fajta jázmin teát, és megérted, miről is van szó!

De ha már mindenáron ragaszkodsz valamelyik ice teához, akkor javaslom a POKKA termékeket. Egy időben kétféle jázminteájuk is volt itthon forgalomban, egyik sima, a másik mézes jázmin. Mindkettő eredeti főzött teából készül... tehát gyakorlatilag ugyan azt kapod, mintha reggel magaddal vinnéd az este lefőzött teádat, mely kihűlt az éjszaka folyamán.

Vigyázz, mert ha rászoksz, soha többet nem fogod meginni a pancsolt, aromás, cukrozott szörnyűségeket :-)

Wágner Anna 2011.10.11. 17:48:07

@Lacusru: Micsoda titkolózó figura vagy te:) Miért nem árulod el?

Lacusru 2011.10.11. 17:52:57

@Wágner Anna: Kíváncsi vagyok, hogy mit tudsz / tudtok róla...

Ráadásul az a helyzet, hogy én is csak úgy hallottam egy olyan embertől, aki magát tea szakértőnek tartja! Igazából teljesen hihető a sztori, ráadásul alapja is van, de azért nem árt néha vissza ellenőrizni az infókat :-)

Anchan86 2011.10.11. 23:24:22

Szerintem ilyen teás sztoriból teánkén kb. 100 kering még Kínán belül is... nesze neked egy jázminos:tea.timzhao.com/ctcom/LITER/jasmine.html erre gondoltál, Lacusru?

Elijah_Baley 2011.10.12. 20:11:02

@Lacusru: kifejezetten nem szeretem a jázminteát, próbáltam sokfélét, szerintem teljesen mind1 a minősége(nyilván nem zoknis-mártogatós féle), a virág aromája agyonveri a teafű minden fizikai jelenlétét, szal én eddig azt hittem h a jázmintea valami ipari vicc, pont mint az ájsztí ahol a divat hullámát lovagolják meg valami egész más termékkel.

sovesztomesz 2011.10.17. 21:39:03

A puerh-sznobokat én sem szívlelem, de az idős puerh-eket igen csak kedvelem; ahogy a jázmin teát is...

...és igazán jó jázminos teát tényleg nehéz találni.

Másszemlélet 2011.10.19. 15:46:29

Hello!
Érdeklődnék hogy a Teaház termékeit hol lehet beszerezni? A hétvégén kóstoltam és nagyon finom de sajnos boltban még nem láttam.

Wágner Anna 2011.10.19. 15:57:53

@Húsevő Rohamcsiga: szia, Bp. Kazinczy utcában a Flying Bird Tea House-ban. Jelenleg 4-féle jázmin tea van. Mind friss zöld tea, a gyöngy a legfinomabb. Weben is vásárolhatsz. www.flyingbirdteahouse.co.hu

chokdii 2011.12.12. 08:12:00

Én pénteken vettem egy dózis White Monkey-t (remélem ez nem minősül reklámnak:-) és nagyon-nagyon finom volt, mindenkinek ajánlom! Varázslatos illata van a teának, aki megszagolja nehezen tud neki ellenállni.

Anna, köszi a tippet és a beszélgetést is (Hagakure, ásítás, tüsszentés:-)!

Wágner Anna 2011.12.12. 14:25:13

@chokdii: Szivesen, csak itt hagytad a sapkád. Azt hiszem.
süti beállítások módosítása