Karácsony környékén szert tehetünk néhány doboz teára, amit huncut módon tovább adhatunk vagy megpróbálhatjuk kielégítően elkészíteni. Mi az utóbbit választjuk. Egyébként ilyenkor magunk is hajlamosak vagyunk barátainkat lehetetlen helyzetekbe képzelni, ahogy hófúvásban, károgó varjúhad közepén behúzott nyakkal állnak, majd eláraszt bennünket a gondoskodó szeretet és veszünk nekik négy évre való teát díszdobozban. Akár adunk, akár kapunk tartsunk szem előtt pár dolgot.
Váljunk le a filteres teákról. A finom, zsenge leveleket fiatal lányok kézzel szedik. Ilyenkor a dobozra nem szükséges szép zöld tealeveleket vektorgrafikázni, mert a dobozban is ilyen szép zöld tealevelek vannak. A bokor visszamaradt részeit géppel lenyírják, megdarálják, majd megy a filterbe. Ebben az esetben vektorgrafikázni kell. Mivel a tealevél koncentráció alacsony, tulajdonképpen az összes filtert be kéne áztatni a kannába, ha teát is akarunk inni.
Megkérdeztem Pétert is mi a véleménye a filteres teákról. Humán ökológusként a szokásos stílusban nyilatkozott, miszerint a nagy cégek által forgalmazott filteres tea tulajdonképpen egy másik kultúra kizsákmányolásán alapul...ilyen szempontból nem fair karácsonyra filteres teát venni... úgy érzem itt komolyabb összefüggésekről van szó, amin már a vektorgrafika sem segít:) Péter hétfőn, kedden és szerdán tartózkodik a teaházban, kérem a zöld aktivistákat kizárólag ezeken a napokon látogassák a helyet, elképzelhetőnek tartom, hogy egy filterégetéssel egybekötött demonstráció lebonyolítására is kapható lesz a teakungfu előtt:)
A teafőzés a víznél kezdődik, vegyünk alacsony ásványi anyag tartalmú vizeket (400 mg/l alatt), vagy szellőztessük a csapvizet amíg leülepszik, illetve elpárolog belőle a klór. Kutyánk kizárólag a szomszéd hölgy ajtaja előtt hagyott locsolókannából hajlandó vizet inni. Okos állat. A kemény vizektől teánk íze módosul, állaga opálos, felszíne bőrös lesz. Használjunk mindig friss, oxigéndús vizet, az újraforrázott víz már nem ilyen..
A teakészítés a leöntéssel folytatódik. Lobogó, tűzforró vízzel inkább ne locsoljunk teát. Fehér és zöld teák esetében 70-80 C° legyen a vízhőmérséklet. A jó minőségű japán zöldeknél még alacsonyabb, 60-70 C°. Oolongnak jobban befűthetünk egy 80-90 C° infúzióval, feketére, vörösre, puerhre: 95-100 C° víz kerüljön. A keverékteáknál alkalmazzuk az informatikai biztonsági előírásokra vonatkozó elveket, igazodjunk a leggyengébb láncszemhez. Pl. ha aromával és gyümölcsökkel kevert fekete tea alapú blendet iszunk és leforrázzuk (mert fekete, tehát bírja a forrót) az illatok elszállnak, elveszítjük a gyümölcsös és aromás jelleget, és kicsit savanykás tűzforró vizet iszunk. A gyümölcsös, aromás teákat inkább forrázzuk alacsonyabb hőfokon 80-90 C° és áztassuk kicsit tovább.
Nem fogytunk még ki a a paraméterekből:) Azt is kontrollálnunk kell meddig ázik a tealevél. Ne sokáig, jó? A szervezetünk számára hasznos anyagok pár perc alatt kioldódnak, majd a keserűbb vegyületek és csersav kerekednek felül. Az ottfelejtett tea kuka, nem fair a kizsákmányolt társadalmakkal és a teával szemben. Kannában az áztatás zöld esetében 1-2 perc, oolongnál 2-4 perc, fekete és vörös teáknál 3-5 perc legyen. A hosszú időre vízben felejtett tea keserű és savas lesz, a zöldek különösen. Mi viszont illatos, zamatos teára vágyunk. Ha bögrében 2 dl, vízzel operálunk, akár ennél kevesebb idővel is számolhatunk. Jó minőségű teáinkat többször is leönthetjük, tehát ne dobjuk ki a szűrőből az első infúzió után, mert a második-harmadik adag ital még finomabb lesz.
Mi európai emberek szűrjük a teát. Szűrni teatojással nem fair. Bocs, de tényleg nem. Aki szerint igen, az próbáljon meg 3 perc alatt feloldódni a tömött hatos villamoson. A maximális ízhatások elérésének feltétele a tökéletes kioldódás, amikor a levél a legnagyobb felületen érintkezik a vízzel. A szűrő legyen tágas, anyaga lehet üveg, porcelán, szilikon vagy bambusz. Fémek esetében esetleg rozsdamentes acél, de mivel a kioldódó fémek nem tesznek jót a szervezetnek, inkább kerüljük a fémszűrőt. Viszont tény, hogy a fémszűrő nem annyira fogyó eszköz, mint az előbb említettek:( Én magam gyakran használom, mert könnyű tisztítani, nem veszi át a teák aromáját, és nem törik el..
Ízesítés. A cukrozott tea hizlal, illetve savasítja a szervezetet. Válasszunk olyan teákat, amik önmagukban is finomak, itatják magukat, így fokozatosan megismerjük a teák valódi ízét és leszokunk az édesítésről. Ha feltétlenül ízesítenünk kell, használjunk mézet, vagy sztíviát.
A tea élvezete. A tea lehet társasági ital, de az egyéni tudatosságot, testi és szellemi fejlődést is segíti. A teázás a teakészítést és teafogyasztást egyaránt felölelő kreatív alkotómunka és élvezet. Ennyi talán egyenlőre elég az ünnepekhez. Teázzunk, és ne feledkezzünk meg a zöld tea zsírszövet lerakódást gátló hatásáról! Az ünnepi fogások után éljünk vele! Már felszedett kilóinkat ugyan nem fogja leradírozni, de elkerülhetjük, hogy 2-3 kiló súlyfelesleggel indítsuk a sárkány évét.
Jó teázást Nektek!