Speciálisan édes sütemények fellazítására való, ünnepi asztalra kívánkozó finomság a különlegesebb fekete teák és édes sütemények kedvelőinek. A taiwani Sun Moon Lake Mountain Tea (Ri Yue tan tea, 日月潭红茶 ) az eddig látott leghosszabb tealevelekből álló csodás, aromás, extraklasszis fekete tea. Százszázalékig kézzel feldolgozott, hullámzó leveleit szakértők a Jiling sri lankai fekete mellett a föld legjobb minőségű teájának tartják.

Az 1920-as évek megszállása alatt a japán kormány assami cserjéket telepített Nantouba, hogy felvegyék a versenyt az indiai áruval. A cserjéknek jót tett a taiwani klíma, extrém méretűre fejlődtek. Később az elhagyatott teakerteket a helyiek újra birtokba vették és gondozni kezdték az öreg fákat. A Közép-Taiwan legszebb tavát körülölelő hegyvidék öreg teafáiról szedett, hosszú, csavart levelek ránézésre is megütközést kelthetnek az indiai és ceyloni feketékhez szokott teafogyasztókban.

A kanállal való adagolást elfelejthetjük, az asztalra kikerül a csokiszínű, Yuchin Branch Tea Kutató és Szaktanácsadó Állomás munkatársai által felügyelt illatos gubanc. Minden eddigi eszközöm törpeméretű hozzá, még a sárkányos kannámba is nehéz lenne begyömöszölni. Ilyenkor kell szétnézni a családban, hátha feleslegessé vált egy-két orosz porcelán az átkosból. Le kell csapni rá.

 

Anyám szekrénysorában 4 készlet figyel, de természetesen az ikeás bögréjét használja, mivel a többi emlék... Megbeszéltük, hogy el fogom kobozni őket ha így folytatja, de addig is az üvegkannámat veszem elő bizonytalan helyzetekben. Szeretjük az üveget, jól látszik benne, ahogy felengednek a levelek és kioldódik a tea. Nézzük mit tud a kínai tájképfestészetet idéző, ködös hegyvonulatokból kikerült barna kazal.

 

 

Forró, 95-100C°-os vízzel locsolom 7 decis üvegkannában. Szűrni valószínűleg nem kell, mivel a levelek 10 centi körüli, töretlen, drótszerű szálak egymásba gabalyodva. A színtelen vízben aranybarna foltosodás kezdődik a levelek mentén. Szép és ígéretes látvány. A kínai és taiwani teákat többször forrázhatjuk, 3-5 perces infúzió után vegyük ki és tegyük félre a gubancot, amit később ismét leönthetünk. Ha kannában szűrünk, akkor soha ne hagyjunk egy csepp vizet sem a teán, mert tovább ázik benne és keserű lesz. Ez alapszabály. Ragyogó tiszta, aranybarna, illatos főzetet nyerek, ihatónak néz ki:)

 

 

Aki szereti a komplex ízű teákat, nem fog csalódni. Puha, sima textúrájú, nagyon összetett ízvilágú ital. Ha a tea is érdekes soha ne a sütivel kezdjétek a kóstolást, mert az édes száj módosítja az érzékeket. Igyatok előbb 1-2 korty teát. Az ízek nem túl harsányan, viszont tökéletesen egymáshoz simulva érkeznek. A határozottan kakaós (nem csokis, mert a tea nem annyira édes) íz karamellizált gesztenye vagy sütőtök héjának füstösségével egészül ki. Mint minden magashegyi taiwani tea ez is nagyon illatos, számomra az ottani oolongokhoz hasonlóan virágos, mézes jegyeket hordoz. Ennyiben mindenképpen gazdagabb assami rokonánál. Krémes és bársonyos, savakat nyomokban sem tapasztaltam hosszabb áztatással sem. Ilyen módon tökéletesen alkalmas akár teakivonat készítésére is.

 

 

Sokan panaszkodnak, hogy a sütemény mellett a kávé keserű, illetve a két erőteljes íz rombolja egymást. Hát ezért jó a tea, fantasztikusan kiemeli a sütemény ízét, miközben lágyan locsolja és nyugtatatja ízlelőbimbóinkat. Tea mellett minden falat elsőnek tűnik a desszertből, így lehet megsokszorozni a nassolás élvezetét. Számomra a kungfu szertartás nyújtja a legtöbb ízfokozatot és a legnagyobb lelki kielégülést, de ezt a teát népes  asztaltársaság számára, illetve családi étkezések kiegészítésére is szívből ajánlom.

 

Jó teázást Nektek!

Címkék: fekete tea taiwani tea

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr233450057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Musashi- 2011.12.09. 21:04:34

Szép írás.Nagyon magával ragadó.Gratula:)
süti beállítások módosítása