A yunnani különleges minőségű teafajták (puerh teakultúrák) feldolgozása során az erjesztés vagy öregítés folyamatát a formákba préselés követi. Az így nyert változatos formájú puerh lepények, tuocha-k, gombák és teatéglák elfogyasztásának kezdő lépése a tea lándzsaszerű kiskéssel való felhasítása és darabolása. Izgalmas és szép feladat egy kellően éles, szimpatikus szerszámmal. Csak felnőtteknek. Használatát repülőtéri, munkavédelmi és egyéb előírások, illetve a józan ész bizonyos esetekben kizárhatja, erre találták ki a mini puerh tuocha és mini tégla megoldásokat. Amikor az első ilyen dobozhoz hozzájutottam nagyot dobbant a szívem, hiszen a kínaiak teacsomagolásban hagyományosan nagyot alkotnak, de ez a csokiformájú csemege a keleti feeling és nyugati sikk leglátványosabb összefonódása volt számomra.

Puerh tea függő, kávét mellőző ember vagyok, a bonbonok utazásaim állandó kísérőivé váltak. Tábori teás szettem összepakolása egy zacskó bonbon összeválogatásával kezdődik, mivel szeretek többféle teát is fogyasztani az úton. Amióta megjelentek a tábori kávéfőzők hightech változatai, amelyeket barátaim nagy ovációval fogadtak, már nem érzem magam annyira hülyének a kempingben.

A munkahelyi teakonyhában való késelésnek megvan az archaikus bája, de a mini puerh a gyors és tiszta teázást is lehetővé teszi. Essék szó azonban a minőségi kompromisszumról is, hiszen nagyon jó teákra a bonbonok esetében ne számítsuk, de az a vélekedés sem állja meg a helyét, hogy minden szép doboz silány minőséget takar.

 

A tea csomagolásának fürkészése sokszor segíti a ráhangolódást a teázásra, amelynek fizikai és szellemi aktusa egyben esztétikai kategória is. A szép csészék és kannák gyűjtői  aktuális állapotuknak megfelelően választanak kannát, csészét és más eszközöket egy adott tea elfogyasztásához. A tökéletes kombináció megtalálása nem értelmetlen, segít alaposan elmerülni magunkban egyben kikapcsolódni teázás közben. A szemrevaló dobozok is pontosan ezt a célt szolgálják.

A puerh bonbonoknak van egy hatalmas előnyük a tradicionális lepényekkel szemben. Amikor teázás előtt odanyújtom valakinek, hogy -vegyél, mindig vesz. Hálásan néz mint egy kölyökkutya és megkérdezi, hogy -mi ez, csoki, és vigyorogva elvesz belőle. Ugyanezt egy hagyományos félkilós tealepényről nem tudnám elmondani.

 

Elkészítése a bögrés megoldásban utazó kezdő teázókat sem zárja ki a puerhezésből, a  teakungfuzók pedig egyszerűen bedobják egy kulacsba és leisszák a tetejéről a főzetet. Nem mondom, hogy az ilyen élmény lesz életünk legnagyobb horderejű teázása, de ha nem kizárólag a teának szentelünk figyelmet, mert sportolunk, utazunk, tanulunk vagy télen kutyát sétáltatunk, akkor biztosítja a puerhezéstől elvárt plusz erőket és energiát.

A bonbonokhoz a Flying Bird Tea House-ban lehet hozzájutni.

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr433477606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bátori Ági 2011.12.22. 17:19:36

Nagyon szépek, csinoskák, praktikusak, de nekem a teázásról nem a praktikumról szól. Ajándékba viszont már adtam/tunk ilyesmit, Anna szakvéleménye alapján az nem csak igényesen néz ki, hanem finom tea is. Ilyen is van ám közöttük! :)

Bátori Ági 2011.12.22. 17:20:09

Nagyon szépek, csinoskák, praktikusak, de nekem a teázásról nem a praktikumról szól. Ajándékba viszont már adtam/tunk ilyesmit, Anna szakvéleménye alapján az nem csak igényesen néz ki, hanem finom tea is. Ilyen is van ám közöttük! :)
süti beállítások módosítása