Ismerek pár embert, akik körültekintően de lecsendesedve járnak a városban összegyűlt szemét- és emberkupacok között. Se tömény szesz, se pirulák, mennek a pesti forgalomban zavartalanul, néha bevillannak a mestertől tanult gyakorlati és szellemi alapok. Szelíd harcosok, akik mindig kerülik a bajt, bár évtizednyi harcművészeti képzés áll mögöttük. Harci készségükben eltökéltek, de inkább csak önvédelemben utaznak. Tigris és Sárkány helyett is egész elfogadható nevük van. Ez most bocs csak oroszul volt, de ilyenek ők:)

Ghost Dog from Max Stepanov on Vimeo.

Agy és test egységben, a „mestert” és az „utat” szokták felhozni magyarázatként, aztán előveszik a hátizsákból a teás cuccokat. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez szerintem  normális, de örömteli fejjel szemlézem az előcsomagolt holmikat. A keleti gondolkodásmód befogadásának első lépése a kellő jártasság megszerzése harcművészetekben, a saját útra való ráhangolódást a mindennapi meditáció és az ehhez kapcsolódó teázás is nagyban segíti. A teázás a jutalomfalat a nyugati városi környezetben, amivel tudatos, mégis önkívületi állapotba léphetünk.

A városjáró harcos bárhol készen áll teázásra. Hátizsákjában a minimális harckészültséghez szükséges önvédelmi eszközök mellett szövetbe tekert agyagcsésze és kanna figyel. Ezt a jó minőségű ökörszarv vakarót a gazdája egy szép vörösagyag kanna kíséretében penderítette ki az asztalra.

A vakaróval egyrészt serkentjük a vérkeringést a fájó pontok körül, másrészt önvédelmi eszközként szolgál. Az agyagkanna teakészítésre való, a teát csészéből isszuk meg.

 

Egy rögtönzött outdoor teakungfu egyedülállóan poszt-kúl élmény. Az apró csészékből elfogyasztott friss, illatos oolong sok évezredes hagyományú természetes pörgető szert küld a testnek.

 

Reggel. A harcos előveszi a „gyorsteaceremónia” eszközt, amivel elfogyasztja a nap első teáját. Ez segít abban, hogy megtalálja a többi teás cuccát is. Délelőtt kulaccsal felszerelkezve halad az úton kihasználva a tea nyugtató, egyben felvillanyozó hatását. A kulacsból kicsapó illatos, meleg teagőz életmentő egy hideg reggelen. A tömegközlekedési eszközökön gyors pillantással megbecsüli  minden egyes felszálló testtömegét és erőnléti állapotát. Ez a fajta figyelem a harcos esetében magától értetődő, még ha XXI. századi városi ember is.

 

 

Az ebéd utáni teafogyasztás kihagyhatatlan. A harcos nem engedheti meg magának, hogy degeszre tömött hasától lankadjon a figyelme. Ideje van a munkának, ideje van a pihenésnek is. Az urbánus életből való kiszakadást lehet otthon, vagy teaházakban végezni. Ilyenkor teák és szerelékek arzenáljával kalkulálunk. A belső hang megtalálásához, illetve a kívánt szellemi állapot eléréséhez a harcos teát, a teához kannát, a kannához csészét, a csészéhez teát, a teához kannát... választ. Ez itt „Rotyi”, a kiválasztott.

 

A harcos számára az új technológia vívmányai is olyan eszközök, amelyekkel megerősíti kapcsolatát az ősi kultúrákkal. Az okostelefon megkönnyíti a lándzsavégek fotóinak összehasonlítását és a tealistában való eligazodást.

 

A délutáni edzéseket célszerűen teázás követi. A harcművészet és a teázás kéz a kézben jár, mint a bowlingozás után elfogyasztott sörök. Ebben az esetben viszont nem nagyokat gurít az ember és egyre hangosabb lesz, hanem végig összpontosítva, protokolláris szakaszonként jut el egy csendesebb, békésebb állapotba.

 

Jó teázást Nektek!

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr273518667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naruto66 2012.01.21. 16:15:55

"A délutáni edzéseket célszerűen teázás követi. A harcművészet és a teázás kéz a kézben jár, mint a bowlingozás után elfogyasztott sörök." :)

A Tea Útja a békés harcosok útja.
süti beállítások módosítása