Lépjünk feljebb egy szintet jó? Rátérünk a 4 dimenziós teákra.  Ízben, illatban és hatásban is, mert ilyenkor minden érzékszervünket és egész testünket átjárja a bizsergés. Trópusi erdő 300-400 éves fáinak első tavaszi szedéséből kóstolunk sheng puerht 20-30 felöntésig. Alábbi kóstolás tesztféleség, egyben az első, saját pecsétes puerh teánk története dióhéjban. Olvassátok, hallgatunk zenét is, aztán megfőzöm.

shengpuerh5.JPGAz egész puerh ügy a Nannuo hegyi trópusi erdőben lévő kis teaüzemben kezdődött, ahol egy éjszaka leforgása alatt öt hatalmas pókot távolítottam el az ágyam környékéről.  Ezt leszámítva a legjobb hely volt ahová teás eljuthat. Íme Yunnan legdélebbi része a híres teahegyekkel, középen a Nan Nuo Shan.

shengpuerh10.JPG

shengpuerh11.JPGEste érkeztünk, Dangsan, aki taiwani teamesterként Xishuangbanna-ban telepedett le, 300-400 éves vadon termő fák leveleiből szedett friss teákat főzött, amelyek közül az egyik az éjszaka közepén is energia fénykört rajzolt fölénk.  Akkor azt gondoltam, legyen egy saját márkájú teánk, ami megkülönböztetné a 80 hipermarketnyi óriási teagyárak tömegtermékétől. Megvettem Dangsan-tól a maocha-t (nyers, sütött, napon szárított leveles zöld puerh tea) és elküldtem egy préselő-csomagoló üzembe. Na, így lett a mi gyerekünk.

shengpuerh9.JPG

Az elmúlt hetek várakozása után végre megérkeztek a korongok, én pedig folyamatosan hálát érzek, hogy ezt a teát ihatom és megsokszorozhatom az élményt. Tisztességesen végigkóstoltam a 20. felöntésig, de győzött a fénykör, és a teázásnak sehogy sem akart vége lenni.  Másnap, a 30. felöntés körül tudtam megválni ettől az édes-savanyú, picit füstös, sajt, szőlő és állatszagú teától.

shengpuerh8.JPG

Az első tapasztalás megszerzésére az alábbi, puerh kóstoláskor jól bevált, kínai teamesterek által is használt módszert ajánlom.  Az ébresztő vizet (mosóvíz) öntsük át a kiöntőbe, majd a kiöntőből a tálcára. Kicsit várunk és beleszippantunk a látszólag üres, de illattal teli öblös üvegkancsóba. Az öblös kanna jól összegyűjti az illatokat, ez a tea pedig különösen izgalmas nyomokat hagy maga után. Az édes kecskesajt és állatszag könnyű virágillattal keveredik, az üdeség és romlás furcsa elegyét alkotva.

shengpuerh4.JPG

Egy  gaiwan-ba kb. 5 gramm teát rakunk, és ennél több nem is kell, mivel a 20-30 felöntés pusztán 1 decivel felszorozva is 2-3 liter tealevest ad. Ezért érdemes kis adagokban készíteni, Dangsan is gaiwan-ban locsolta négyőnknek, mégis két óráig ittuk, és a végére olyannyira felduzzadtak a levelek, hogy alig fért rá a víz. Figyeljetek rá, hogy sheng-hez vastag falú gaiwan-t használjatok, mert itt forróbb vizet öntünk, mint a zöld és oolong teáknál.

1 felöntés: látvány és illat. A tealevelek zöldesbarna, törmelék- és töredezettségmentes megjelenése ennél a fokozatnál alapkövetelmény, de azért illik örülni neki. A gyümölcsös, fényes, dicsőséges illat mellé belopakodik valami huncut kecskesajt szag, amit neves teaszakértők is, legjobb analógiaként elismerve fiatal nő mosdatlan testszagaként azonosítanak.  Ez a buké egyértelműen az öreg teafák leveleinek egyik fő ismertetőjegye, amit a kiszürcsölt pohárba szimatolással mi is megtapasztalunk. Már az első korty is krémesen szétáradó, bátorító korty, hosszú és édes utóízzel.

shengpuerh3.JPG

Újra mindent megszagolunk. A gaiwan-ban lévő levelek parányit füstös szőlőszaga töményebb, zöldebb és nyersebb, de a csészében maradó illatlenyomat mondja meg az igazat a teáról. Erős illatélmény ez, életünk hátralévő részében ezt keressük majd:) Figyeljünk rá, hogy minden felöntés után alaposan csöpögtessük le a teát, ne ázzon túl a saját levében.

2-3 felöntés: meddig jut le a tea?  A tea krémes és nagyon finom, minden korty akadálytalanul lefelé örvénylik a testünkben. Nincs keserűség a szájpadláson, ami megakasztaná a továbbhaladást torokban, nem hagy a szájban amolyan érdes, keserű, jól definiált területfoltot. Csúszik tovább, elhalad a szív mellett medence irányba, mint fordított fa struktúra sokszorozódik és fejlődik.

shengpuerh13.JPG

4-5 felöntés: lazaság és könnyű elrugaszkodás. A levelek immár duzzadtabbak és zöldebben kígyóznak, de egyelőre el a kezekkel, korai lenne tapogatni őket. Nyakunk felső-hátsó negyedében valami kinyílik, térfogatsúlyunk változni kezd, könnyebbé, nagyobbá válunk, szélesedünk és felfelé növünk.

6. felöntés: a bizsergés szakasza. A tea íze nyálcsorgatóan telt, a kevés kesernyésség édes bizsergésbe vált. Megérkeztünk a Jáde Császár birodalmába.  A tea egyre kiforrottabb, bár még mindig az elején vagyunk. Hagyjunk a kortyok között levegővételnyi szüneteket, ilyenkor szájon át ki-be légzéssel még erősebb lesz az édes bizsergés.

shengpuerh12_1.JPG

7. felöntés: hosszabb áztatás. Próbáljunk ki egy hosszabb áztatást is, ettől keserűbb lesz a tea, kortyoljunk és lélegezzünk, figyeljük, hogy a keserű egyszer csak édesbe vált, majd az is marad, nagyon hosszan édes marad. Nem csak a tea változik felöntésről felöntésre, de minden korty önálló ívet ír le.  Figyeljük magát a kortyot, ahogy változik, már nem is lehet utóíznek nevezni ezt a makacs, ragaszkodó zamatot, ami megtöltötte a szánkat, ki-be áramlik nagy térfogatban és egészen feloldódunk benne.

8-9 felöntés: figyelmünk megsokszorozódik. A nyak hátsó-felső szakaszán keletkezett csatorna tovább nyit, figyelmünk megsokszorozódik. Ez nem a shu puerhek fókuszált mélysége, fókuszáltságnak semmiképpen nem nevezném ezt a fajta elrugaszkodottságot, ezért ne munkához fogyasszuk az ilyen teát, hanem olyan időben, amikor kinyílni és befogadni vágyunk, szeretnénk kiterjeszteni fogékonyságunkat a szépre, megnövelni a lehetőségeket, szétáradó magunkat. Immár nyolc látó csáppal nézünk ki belülről és a Földet a napfény irányába fordítjuk.

shengpuerh14.JPG

10-11 felöntés: messze még a kóstolás vége. De azért már babrálhatunk a levelek között.  Úgy néznek ki, mintha magashegyi oolongot ittunk volna, a hajtások ugyanolyan épek, csak dupla méretűek. Már végleg eltűnt a keserűség, az erős test mögül légiesen könnyű, édes, ásványos íz körvonalazódik. Tele vagyunk energiával és együtt mozgunk a világgal, ehhez a ritmushoz és együttgondolkodáshoz nagyon jó hátteret ad a tea új arca.

shengpuerh2.JPG

A teázásnak nem akar vége lenni, pedig eltelt vagy másfél óra.  A mániákus felöntés számlálók szerezzenek valami mérőeszközt, amivel hozzávetőlegesen lehet tudni mi ment el anyagban.  Lehet kavicsokat és jáde köveket is pakolni körönként. A teázással töltött időt ez esetben jobb ha nem mérjük, a hatás pedig mérhetetlenül nagy. Eddig a víz csobogását hallgattuk, most jöjjön valami más, a teához méltóan erős, ragyogó kompozíció. Emelkedjünk.

Jó teákat! Szöveg és képek: Flying Bird Tea House, H.R. Giger, Mark Turner

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr455395430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.09. 12:30:58

Én úgy tudom, hogy idomított szűz pandák szedik a leveleket, hogy emberi kéz ne okozhasson bennük kárt.

Elijah_Baley 2013.07.09. 13:08:25

én a teszkó gazdaságos zokniteát is szeretem, itt az irodában is van kifinomult teaceremónia, mázas bögrébe kell főzni, a vízautomata piros gombjával nyert forró vízzel (a bögrét elötte citromillatú mosogatóval kell felületkezelni!).
első felöntésnél a gyomorcsakrát érő lórúgással vetekedik a savanyúan keserű, már szinte túlfermentált /szarráégetett/ tea elemi ereje, másodiknál már lágyabb a hatása, a negyedik felöntésnél a szétázott zacsi édes, keményítős jellege keveredik a harmadoszályú teafűnyesedék csendes agóniájával.
az ízélményt fokozhatjuk ha két pohár tea közt automatás porkávéval, műanyagpohárból öblítünk.
jó étvágyat!

Mrs.Columbo 2013.07.09. 13:16:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez amúgy igaz. Egyik testen kívüli utazásom során volt szerencsém megtapasztalni a csodálatos, nem minden napi jelenetet, amikor a bolyhos pandamancsok lágyan érintették a tealeveleket és bambuszból készült kosaraikba helyezték. Hatására teljesen megváltozott az életem, szellemem átalakult, harmadik szemem javult két dioptriát és közelebb kerültem a teljesség felé.

baliquez 2013.07.09. 13:17:34

jól eladták a furfangos kínaiak az állatvirág-szagú teájukat sokért XD

☉ ☾ 2013.07.09. 14:57:51

A XVI. században a költők leveleit is kifőzték, mi itt a furcsaság?

Wágner Anna 2013.07.09. 15:13:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igen, Szecsuánból hozza őket az Air China, mert egyébként Yunnanban sem szűz, sem idomított nincsen. tea van, nem panda.

szamaritánus 2013.07.09. 15:18:41

a puerh tea jó, de ez a poszt egy modoros szar.

Wágner Anna 2013.07.09. 16:04:11

@szamaritánus: te meg rossz vagy és modortalan. aki szereti ezt a teát nem ír le ilyen kommentet...nem iszol te semmit se..
süti beállítások módosítása