A 2006-ban készült Fearless, magyarul Félelem nélkül c. film 2007-ben elnyerte a hong kongi filmakadémia legjobb akció koreográfiáért járó fődíját. Nem is vesződnék tovább a film műfaji meghatározásával, az IMDB filmportálon 10 csillagból 7,6-tal jutalmazták a nézők, tehát mindenképpen megtekintésre érdemes alkotásról van szó.

 

jet li, fearless

 

A film Huo Yuan Jia (1869-1910) harcművészeti mester igaz történetét meséli el, akinek személyes sorsa összefonódik a Qing Dinasztia uralmát kísérő belső felkelésekkel és a kínai nép nyugati hatalmakkal vívott kereskedelmi háborúinak következtében kialakult félgyarmati alávetettségből fakadó tragikus sorsával. A Shanghai Kereskedelmi Társulat egy tornát szervez, ahol a nyugati bunyósok összemérhetik erejüket kínai ellenfeleikkel. Ki más tudna megfelelni ilyen kihívásnak, mint a megkeseredett, és népe szenvedését mélyen átérző Huo Yuan Jia, illetve az őt alakító Jet Li.

 

jet li, fearless
Alkalmi "párbaj" a falu főterén, középen Huo Yuan Jia

 

Most szeretnék rákanyarodni a filmet végigkísérő tiszteletadó teákra és teaszertartásokra, amiben igen csak bővelkedik a forgatókönyv. A korabeli kínai a teát nagyméretű gaiwanból issza harc előtt, harc után, és minden lehetséges alkalommal. A filmben egyértelműen érzékelhető a tea megbecsült szerepe a társadalomban, illetve megjelenik a tea kézbeadásának és felajánlásának tiszteletadó gesztusa. Kérlek ha megnézed a filmet, figyeld a festett kék ivóedényt is:) Számtalan jelenetet találsz majd, ahol teáznak. Nagyon izgi lesz!

 

jet li, fearless
Huo Yuan Jia teát visz apjának

 

 

jet li, fearless
Mit csinál a kínai harcos, ha 20 embert leradírozott? Teázik.

 

Ez a jelenet pedig a csúcs, amikor a torna előtt a japán harcos, Anno Tanaka teázni hívja Huo Yuan Jia-t. Bocs, hogy nem a mandarint raktam fel, de azt elég kevesen értenétek. Mondjuk én sem. A két harcos tudja, hogy kiállnak majd egymás ellen, a teázásra a küzdelem előtt kerül sor.

 

 

A beszélgetésben 2 eltérő vélemény formálódik meg mind a teával, mind a harcművészettel kapcsolatban. Tanaka szerint minden tea és harcos bizonyos szinten áll, mérhetők egymáshoz, értékelni lehet és érdemes őket. Fontosnak tartja harcos és a tea megismerését és elhelyezését egy ranglistán, ezzel egyfajta objektív tudás megszerzését.
Huo ezt nem így látja, szerinte minden teának és ellenfélnek megvan a saját ereje és karaktere, nem érdemes bekategorizálni és összemérni őket. Számára a teázás és harc önmaga mélyebb megismeréséről szól a teán, illetve az ellenfelén keresztül. Várom a további interpretációkat, tőlem egyenlőre ennyire tellett:) Nem kis gondolkodás után....

És még egy utolsó kép a küzdőteremből, egy korty két menet között.

 

jet li, fearless

 

Ennyit mára, jó teázást!

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr652975479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása