Kína leghíresebb zöld teáját régen kizárólag helyi előkelőségek fogyasztották. Közéleti szereplők és politikusok látogatása során számos protokollesemény kísérője volt, az elmúlt években II. Erzsébet és az amerikai elnökök is megismerhették az ízét.

 

longjing, dragon well 1

 

Formára és ízre is egyedülálló jellemzőkkel rendelkezik: jáde zöld, édes, szelíd gesztenye-aromájú és mérsékelten pörkölt illatú, brilliáns ital. Nem mellékes, hogy a zöld teák között a leghatékonyabb antibiotikum és étrendkiegészítő.

 

longjing, dragon well 4

 

Származási helye Longjing falu, amely Hangzhou tartományban, a Nyugati tótól nem messze fekszik. A tea állítólag a környékbeli Hupao forrás (Futó Tigris forrás, Running Tiger Spring) vizéből elkészítve a legkiválóbb, ami a vidéket szemlélve számomra hihetőnek tűnik... Érdekes, hogy ásványi anyagokban gazdag vízről beszélünk, amivel biztos vitatkoznának a lágy teavíz hívei, de szerintem az elsődleges szempont a víz íze, és utána mérhetünk bármi mást.

 

longjing, dragon well 7

 

 

longjing, dragon well 6

 

Előállítási folyamata munkaigényes és nagy ügyességet igényel a készítőktől, ezért nekünk is ehhez méltóan kell eljárnunk. A legjobb Dragon Well teát mindössze néhány napig szedik, amikor a hajtások épphogy megkezdik a növekedést. Kizárólag a felső rügyet csípik le az alatta lévő zsenge levéllel. Egy jó teaszedő is csak 2 kg friss levelet gyűjt össze egy nap alatt.
A leveleket szárítják, majd wokban sütik a harcművészetekhez egészen hasonló módon, hiszen a szakmunkás kb. 10-féle, évekig pontosított és begyakorolt kézmozdulattal formálja és pörköli egyenletesre a teát. Egy kezdő pörkölőnek 5 évébe kerül, mire megszokja a keze a forróságot, és elsajátítja a megfelelő mozdulatokat.

 

longjing, dragon well 3

 

 

Leönthetjük gaiwanban, de újabban nagyon kedvelt a magasfalú üvegpohárban való forrázás. Ilyenkor három szakaszban készítjük. 05 dl. 70-80 C° fokos vizet öntünk a pohár alján lévő levelekre. Ekkor muszáj beleszagolni, ugyanis elkezd kigőzölni belőle a sült gesztenye édes illata, és óriási élményben lesz részünk. Utána felöntjük a poharat, és figyeljük a formás rügyek bámulatra méltó performanszát, melynek során az egész táncegyüttes kecsesen mozog és lassú, lebegő süllyedésbe kezd. UPDATE: 3dl-es üvegpohárhoz bő, háromujjas csippentés jár. Kanállal nem lehet adagolni:)

 

 

Szűrni nem kell, optimális esetben néhány perc elteltével az egész csapat a pohár alján landol, és a tetejéről leihatjuk a teát. Ha maradnának levéltöredékek a tetején, az kanállal eltávolíthatjuk, megihatjuk, és felönthetjük még kétszer.

 

longjing, dragon well 5

 

Amikor először figyelgettem, számomra a híres Jabbawockeez formáció ugrott be. Mindenesetre a tea is olyan mint a bor, elég sok asszociációt gerjeszt belül...Mondjuk ha zöldben lennének a fiúk, még jobb lenne. Nagyjából ekkorát alakítanak a levelek a vízben:)))

 

 

 

Jó teázást!

 

longjing, dragon well 8

 

Címkék: zöld tea kínai tea longjing kínai zöld tea dragon well

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr572975483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása