A teák nagyöregje a Tang Dinasztia (VI-VIII.sz.) óta vándorol a dél-kínai szubtrópusi területekről észak felé öszvér és ökörháton. Az emberek már akkor is dicsekvők és nagyravágyók voltak, hamar kiszúrták, hogy Yunnanban a kacsák kövérebbek, és a teafák levele háromszor akkora, mint az ő falujukban. Volt is irigykedés, egész Délkelet-Ázsia ferde szemmel nézett rájuk.
Mivel a hűtőkocsis tehervonatokat csak 1000 évvel később találták fel, a yunnani baromfi omlós húsa kevésbé vált ismertté mint az óriási tealevelek, bár ezek forgalmazása nem volt komplikációmentes feladat még a furfangos yunnani parasztoknak sem. Kína, mint a világ egyik legősibb civilizációja ekkor már ismerte az iránytűt, a papírt, a puskaport, a porcelánt és a selymet. Ezek közül az iránytű és a papír volt a kulcsa a yunnani tea előmenetelének, majd később a puskapor is némileg megtámogatta a sikert.
A jókora tealeveleket az egyetlen lehetséges módon, téglákba préselve és papírba göngyölve szállították észak felé, leginkább Tibetbe, ahol mai napig elementáris erejű teákat főznek a yunnani téglákból. --UPDATE: braindrain azt írja, hogy ez kép nem Yunnanban készült és a képen látható teatégla sem puerh tea, hanem szecsuáni yaan hei cha. Az igaz, hogy tibeti piacra termelik, de nem puerh. Köszi braindrain.
Volt pár nehézség, amit le kellett küzdeni a több hónapig tartó úton, ezért arra már a teherhordóknak sem volt ráérő ideje, hogy rendszeres szemlézéssel és mintavétellel kontrollálják a rakományt. Az eképp sorsára hagyott szállítmány túl azon, hogy viharban szétázott és melegben felszívta az öszvérek izzadságát sajátos "utóérésen" ment keresztül.
A híres Tea Ló Karavánok - halom teherhordó állat színültig pakolva 2-3 kilós teatéglákkal - vizelettől átitatott porban fetrengve, összebújva éjszakáztak a Himalája vonulatai között. A tibetiek a téglákért lovakat adtak, amely hagyomány felélesztése céljából ezúton szeretnék felajánlani néhány teatéglát egy erős, ép fogazatú lóért cserébe.
Lekoppintották a kínaiak saját magukat is, amikor ráálltak az utóerjesztett, öregített teák előállítására. A komposztálást föld alatti helyiségekben, vagy barlangokban végzik. --UPDATE: braindrain: A puerh termelés nagy része európai szemmel is minden igényt kielégítő üzemekben folyik. -- erről hamarosan meg fogunk győzödni, bár nekem semmi bajom a föld alatti helyiségekkel... Ezek a teák már Kína szerte jobb befektetésnek számítanak, mint bármely nemesfém vagy drágakő. Az érlelt, majd formákba préselt teák értéke évente 30-40%-kal nő, ami nagyon kedvező és kockázatmentes befektetési forma a szeszélyes pénzpiaci spekulációkhoz képest.
A 40-50 éves öreg teák már grammban mérve, aukciókon cserélnek gazdát. Ízük, mélységük a korral egyre kiforrottabb. Nem ritka, hogy 50 gramm tea 3-4000 $-ért is elkel. 2007 januárjában 100 gramm 60 éves puerh-t egy guangzhou-i aukción egy malaysiai üzletember 38.000 $-ért vett meg. A kikiáltási ár is jóval az arany ára fölött indult.
A puerh illata a rothadó avar és penész szag szokatlan kombinációja. Nagyon finomak még a sütött dió illatúak, az olajosabb és füstösebb whiskyízűek, az istállótrágya, illetve a föld aromájúak. Elkészítésük speciális agyagkannákban, több szakaszban történik. Ilyenkor a teakészítő az általában 1,5-2 decis kannát forró vízzel előmelegíti, majd ugyanazt a teát többször felönti és majdnem azonnal le is szűri. Különlegesen komplex ízük minden felöntéssel más karakterét mutatja. Színe sötét és egyre sötétebb. Fogyasztása kis stampedlikben történik, mint a pálinka vagy szake esetében. Embertípus szerint hatása kétféle lehet, telenyomja a fejed gondolatokkal, vagy teljesen kiürít. Pozitív élettani hatásait felsorolni szinte lehetetlen, ezért mindenféle gyógyszer- és táplálékkiegészítőket gyártó cégek kapszulákba zárják:( Te ne így fogyaszd, inkább ezt a módszert válaszd. Elsőre nem fog menni lehet, hogy pár évig gyakorolnod kell:)))
-- UPDATE -- Képek: google, flickr
Jó teázást Nektek!