A teák nagyöregje a Tang Dinasztia (VI-VIII.sz.) óta vándorol a dél-kínai szubtrópusi területekről észak felé öszvér és ökörháton. Az emberek már akkor is dicsekvők és nagyravágyók voltak, hamar kiszúrták, hogy Yunnanban a kacsák kövérebbek, és a teafák levele háromszor akkora, mint az ő falujukban. Volt is irigykedés, egész Délkelet-Ázsia ferde szemmel nézett rájuk.

 

Mivel a hűtőkocsis tehervonatokat csak 1000 évvel később találták fel, a yunnani baromfi omlós húsa kevésbé vált ismertté mint az óriási tealevelek, bár ezek forgalmazása nem volt komplikációmentes feladat még a furfangos yunnani parasztoknak sem. Kína, mint a világ egyik legősibb civilizációja ekkor már ismerte az iránytűt, a papírt, a puskaport, a porcelánt és a selymet. Ezek közül az iránytű és a papír volt a kulcsa a yunnani tea előmenetelének, majd később a puskapor is némileg megtámogatta a sikert.

 A jókora tealeveleket az egyetlen lehetséges módon, téglákba préselve és papírba göngyölve szállították észak felé, leginkább Tibetbe, ahol mai napig elementáris erejű teákat főznek a yunnani téglákból. --UPDATE: braindrain azt írja, hogy ez kép nem Yunnanban készült és a képen látható teatégla sem puerh tea, hanem szecsuáni yaan hei cha. Az igaz, hogy tibeti piacra termelik, de nem puerh. Köszi braindrain.

 

Volt pár nehézség, amit le kellett küzdeni a több hónapig tartó úton, ezért arra már a teherhordóknak sem volt ráérő ideje, hogy rendszeres szemlézéssel és mintavétellel kontrollálják a rakományt. Az eképp sorsára hagyott szállítmány túl azon, hogy viharban szétázott és melegben felszívta az öszvérek izzadságát sajátos "utóérésen" ment keresztül.

 

A híres Tea Ló Karavánok - halom teherhordó állat színültig pakolva 2-3 kilós teatéglákkal - vizelettől átitatott porban fetrengve, összebújva éjszakáztak a Himalája vonulatai között. A tibetiek a téglákért lovakat adtak, amely hagyomány felélesztése céljából ezúton szeretnék felajánlani néhány teatéglát egy erős, ép fogazatú lóért cserébe.

 

Lekoppintották a kínaiak saját magukat is, amikor ráálltak az utóerjesztett, öregített teák előállítására. A komposztálást föld alatti helyiségekben, vagy barlangokban végzik. --UPDATE: braindrain: A puerh termelés nagy része európai szemmel is minden igényt kielégítő üzemekben folyik. -- erről hamarosan meg fogunk győzödni, bár nekem semmi bajom a föld alatti helyiségekkel... Ezek a teák már Kína szerte jobb befektetésnek számítanak, mint bármely nemesfém vagy drágakő. Az érlelt, majd formákba préselt teák értéke évente 30-40%-kal nő, ami nagyon kedvező és kockázatmentes befektetési forma a szeszélyes pénzpiaci spekulációkhoz képest.

A 40-50 éves öreg teák már grammban mérve, aukciókon cserélnek gazdát. Ízük, mélységük a korral egyre kiforrottabb. Nem ritka, hogy 50 gramm tea 3-4000 $-ért is elkel. 2007 januárjában 100 gramm 60 éves puerh-t egy guangzhou-i aukción egy malaysiai üzletember 38.000 $-ért vett meg. A kikiáltási ár is  jóval az arany ára fölött indult.

 

A puerh illata a rothadó avar és penész szag szokatlan kombinációja. Nagyon finomak még a sütött dió illatúak, az olajosabb és füstösebb whiskyízűek, az istállótrágya, illetve a föld aromájúak. Elkészítésük speciális agyagkannákban, több szakaszban történik. Ilyenkor a teakészítő az általában 1,5-2 decis kannát forró vízzel előmelegíti, majd ugyanazt a teát többször felönti és majdnem azonnal le is szűri. Különlegesen komplex ízük minden felöntéssel más karakterét mutatja. Színe sötét és egyre sötétebb. Fogyasztása kis stampedlikben történik, mint a pálinka vagy szake esetében. Embertípus szerint hatása kétféle lehet, telenyomja a fejed gondolatokkal, vagy teljesen kiürít. Pozitív élettani hatásait felsorolni szinte lehetetlen, ezért mindenféle gyógyszer- és táplálékkiegészítőket gyártó cégek kapszulákba zárják:( Te ne így fogyaszd, inkább ezt a módszert válaszd. Elsőre nem fog menni lehet, hogy pár évig gyakorolnod kell:)))

 

-- UPDATE -- Képek: google, flickr

Jó teázást Nektek!

Címkék: puerh tea öreg tea

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr683006742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2011.06.24. 21:36:27

Nagyon finomak még... az istállótrágya, illetve a föld aromájúak.
Hát tudja az ördög. Egy karbantartott istállóban finom állatszag van, és a gané szaga sem túl bántó.
De, tudod, a trágya az ól mellé kihányva már nem éppen szalonképes.
Talán az én ízlésem nem elég kifinomult.

Uva 2011.06.24. 21:38:51

Itthon van még, Guangzhouból hoztam, iszom is egyet, köszi a posztot :D

Wágner Anna 2011.06.24. 21:46:23

@Waka: azt látom, hogy istálló, trágya és gané szagban nagyon otthon vagy:) De puerh-t szagoltál már? Ki ne hagyd!

Hefe 2011.06.24. 22:36:35

Szeretem a Jünant, de a Dardzsiling a kiraly.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.06.24. 22:37:19

Azért a "vizelettől átitatott porban fetrengve" kissé 'purple prose', rongálja az egyébként jó cikk színvonalát.

gergel 2011.06.24. 22:38:28

jó kis írás, örülök hogy rátaláltam a blogra.
a képek is kiválóan sikerültek.

☉ ☾ 2011.06.24. 22:50:25

Kinnaurban is hozzá lehet jutni, még ha nem is ilyen régi és drága portékához.

(6) 2011.06.25. 10:00:39

Puerh-et hol lehet venni Pesten?

Az "illatáról" nekem inkább a döglött hal jutott eszembe, nem a gané. :))

csá2211 2011.06.25. 10:01:46

Nagyon jó cikk szinte érzem a karaván illatát ,a fanyalgóknak pedig egy jó bor is lehet penész ,ázott bőr,kenyérhéj,glicerin ,bitumen vagy igen jól olvasod lóistálló illatú amiről egy etil-4-gvajakol nevű vegyület a felelős .

samba pa ti 2011.06.25. 10:02:26

Mi Jasmin Pearle Dragon-t iszunk, a lóhugyot nem nagyon érezni benne, de így is nagyon fimom.
Kevésbé szertartásosan készítjük el de azért megadjuk a módját.
A tea valóban az egyik legjobb és legegészségesebb ital, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Wágner Anna 2011.06.25. 10:21:06

@☉ ☾: De jó neked. Gondolom hozzájutottál..Mindig eltöprengek, hogy kéne rábírni a környék nyolcezresein mozgó ismerőseimet, hogy pakolják meg a hátizsákot.

Wágner Anna 2011.06.25. 10:28:38

@(6): Nálam lehet venni, de két opcióval engedem ki a boltból:) A: megtanulod elkészíteni - ez kb. félóra, B: profibb vagy nálam - ez is gyakori eset:). Nem kell levizsgázni belőle, de így lesz finom.

baliquez 2011.06.25. 10:29:07

@csá2211: " lóistálló illatú amiről egy etil-4-gvajakol nevű vegyület a felelős"

Vagy leginkább a kutyaközönséges szalmiák, ami a tea anaerob bepállásának az eredménye. Igya akinek két anyja van.

S. Annyi 2011.06.25. 10:32:50

Laikusként annyit mondhatok, hogy egyetlen ital tesz rendbe, a Coca Cola. És itt kérek elnézést.

braindrain 2011.06.25. 10:54:02

Olyan ez az istálló, húgy, stb hasonlat, mint amikor nagy melleket és popót villantva akarnak eladni egy márkás szemüveget. A tea útján fontos a becsületes hozzáállás, bár az lehet, hogy nem ér Index címlapot.
Meséljük el olvasóinknak, hogy a 2. kép nem Yunnanban készült és a képen látható teatégla sem puerh tea, hanem szecsuáni yaan hei cha. Az igaz, hogy tibeti piacra termelik, de nem puerh.

"A komposztálást föld alatti helyiségekben, vagy barlangokban végzik. " Ez nem igaz, egyszerűen csúsztatás. A puerh termelés nagy része európai szemmel is minden igényt kielégítő üzemekben folyik. Veszélyes játék lenne, ha nem így tennék.

"Embertípus szerint hatása kétféle lehet, telenyomja a fejed gondolatokkal, vagy teljesen kiürít." Kétféle embertípus - vajon ezt hogy ellenőrizted, te a gondolattermelő, vagy a kiürítő típusba tartozol.

NO WAY OF TEA.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.25. 12:31:23

"egész Délkelet-Ázsia ferde szemmel nézett rájuk"

Ha egy ferdeszemű ferde szemmel néz, akkor tulajdonképpen egyenes szemmel néz?

Wágner Anna 2011.06.25. 18:38:42

@braindrain: Miért, te hová tartozol, és milyen puerht iszol? A mellel és popóval egyetértek:)És korrigálom is mindjárt a kérdéses részeket. És gondolom, akkor majd te is elmeséled, mit iszol.
süti beállítások módosítása