Van valami felemelő abban, mikor elkezdenek megszűnni a sötét fellegek az égen és derült lesz az idő. Félreértés ne essék, nem intünk búcsút a telek shu puerhjeinek, de érezzük az igényt a világosabb nappalokkal egyetemben a napsütést tároló teáknak, az aranyló sheng puerheknek. A mostani zöld puerh teakorongunk laza levélszövedékébe már ment is bele a puerhbontó kés és halk ropogással leválasztódott egy jókora lapos rész.

Gondoltam, jó ötlet lenne szép eszközöket válogatni ehhez a teához, és végül tényleg jól gondoltam. A zen kör mentén mázazott trikolór gaiwan és a madaras, fűszálas csontporcelán csésze jó hírnökeinek bizonyultak a friss zöld puerhnek. A LongRun teagyár ismét kitett magáért és ezzel a 357 grammos koronggal örvendezteti meg a világ tearajongóit a világosodni (shengesedni) vágyók nagy kedvére. A tealeves telt-arany vibráló színe 6 éves érés eredménye.

Felemelően kámforos, frissítő illatú a tea szárazon és nedvesen egyaránt. Lágy ízekkel rendelkező de erős hatású; egy igazi tavaszindító sheng kúra. A tealevelek nyers, erős frissítő íze van ebben sűrítve, pont az a vitaminpótló fanyarság, ami felébreszt a téli álomból! A zöld puerhekre jellemző füstösség ennél teljesen háttérbe szorul, inkább a savas karakter dominál. Kiázás után láthatóak az apró-közepes levelek, melyek között bőven találunk gyönyörű egészeket is.

Az első felöntések azért a legértékesebbek, mert csak ezekkel együtt tapasztalhatjuk a kontrasztot a későbbiek sajátos gazdagságához képest. A részemről most vesszőparipának számító mentolos-kámforos jelleg a 3-4. felöntéskor kezd el igazán pezsdítő lenni. Rendesen beleülepszik az érzékelőinkbe, egészen különleges élmény ennyire tartósan észlelni egy ízt a szájban. Hölgyek és urak: én a sheng puerhről beszélek…!

A 6-7. felöntésre totálisan kitölti a szánkat, innentől már a mézédes színezet is felszínre kerül. Azonban levegőt venni rá továbbra is olyan, mintha a legjobb mézes mentolos rágót most találták volna csak fel a világon.

Folytatódik a teázás, telik múlik az idő. Már fel is oldódtam a téridőben. Már nincs is idő. A 10-12. felöntésre együtt úszunk Yunnan tartomány hegyeinek lágy felhőivel... Nem árt, ha a kéz is jár és megy a teakészítés, miközben magasan szállunk vagy kora tavasszal regenerálódunk, ki hogy hívja ugye.

A 14. felöntésig bírtam - a tea kifogott rajtam. De csak mert ez egy nagy gaiwan volt egy személyre! :)

Jó teázást!

Szöveg és képek: Flying Bird Tea House

Címkék: teakészítés teakóstolás kínai tea puerh tea puerh lepény pu erh sheng puerh zöld puerh

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr64330923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uva 2012.03.22. 16:02:31

a puer nagyon finom, én guangzhouban vettem egy szép koronggal.általában 4-5x szoktam lefőzni
süti beállítások módosítása