Mostanában minden ismerősömet belehajszolom a zöld tea fogyasztásba..magyarázom nekik, hogy éjszakai melóhoz egy zöld, majd rá két órára egy puerh tea lefőzését követően fogjanak hozzá. Garantált a hajnali 4-5 óráig való éber állapot, ez a kombináció ugyanis a kávéval ellentétben gyors és termékeny fokozatban tartja az agyat.

taipinghoukui5.jpg

Jogos volt tehát a félelmem, hogy az esti teakóstolás hosszú és agyalós éjszakát eredményez, így elővettem a Teaház című, mindössze 60 oldalas színmű alapján készült, ámde legalább egy évadnyi műsoridőt kitevő kínai TV sorozatot. Ha minden teás jelenetet megnézek kétszer, az már elég elfoglaltságot jelent reggelig. A teraszon lévő teázó "sarkot" C. Izabellának ajánlom szeretettel:)

taipinghoukui4.jpg

A tesztalany ezúttal az új szedésű Taiping Hou Kui, amely a maga 10-15 cm hosszú lapított leveleivel kinézetre a legbizarrabb tea a világon. Különleges feldolgozású, a világ teapiacain kuriózumnak számító ínyencség Anhui tartományból. A méretes levelek algaszerű szövedékét szűrni nem kell, így a teás cuccok csengő-bongó hangja nem ébreszti fel a szomszédokat sem. Forrázás után egyszerűen leöntjük róla a vizet és felszippantjuk a teát.

taipinghoukui3.jpg

Bár a dobozba pillantva először tanácstalan viszketegség lesz úrrá az emberen, mégis mindenkinek szívből ajánlom ezt az intenzíven illatozó, édes, prémiumkategóriás zöld teát. A fejvakarást a levelek mérete és látványa okozza, és hogy az összes teás cucc bébiméretű hozzá. Még ez a hatalmas gaiwan is, ezért inkább két kiöntőre (2-3 dl. üveg kanna) és némi lélekjelenlétre van szükség az elkészítéséhez.

taipinghoukui6.jpg

A teához a csakis Anhui tartományban fellelhető Shi Da Cha nagylevelű altípus óriási új hajtásait szedik le, majd 100-110C°-on néhány percig átsütik, hogy elejét vegyék az oxidációnak. Fő termőhelye a Sárga Hegy (Huang Shan) nyugati oldalán elhelyezkedő Tai Ping prefektúra magashegyi tavát körbevevő kis falvak, köztük Hou Keng, a Majmok Falva. (Hou Kui a Majmok Királyát jelenti) A tea karakterét a nagy napi hőingadozás, az ásványi anyagokban gazdag talaj, a ködös hegyoldal árnyékos fekvése és a magas páratartalom alakítja. Egyszer szedik egy évben, a tavaszi betakarítás április utolsó és május első hetére esik.

taipinghoukui17.jpg

A sütött leveleket kézzel hosszúkás, vékony oszlopokra sodorják, majd ebben a formában lelapítják és kifeszített hálók közé zárva szárítják meg. Ezzel az eljárással tökéletesen száraz, papírszerűen zizegő, zölden áttetsző, törékeny lapocskákká alakítják a teát, amelynek adagolásánál a kanalat és csipeszt nyugodtan elfelejthetjük.

taipinghoukui14.jpg

taipinghoukui15.jpg

A hálók közötti szárítás érdekes lenyomatát később a kiázott levelek felületén is megcsodálhatjuk.

taipinghoukui1.jpg

Számomra ízletesebb az alacsony, 70 C°-os vízhőmérsékleten forrázott főzet. Az első felöntések nagyon illatos, virágos, a sütés miatt enyhén mogyoró ízű, ragyogó, halványsárga levet adnak. Később, ahogy a kilapított levelek egyre duzzadnak a tea is testesebb lesz, így aztán minden arcát és erejét megtapasztalhatjuk a főzés során.

taipinghoukui8.jpg

A szárazon karakteres illat ellenére a főzet kifejezetten lágy és élvezetes, más sütött zöld teák (longjing) krémességével ellentétben itt inkább a főtt zöldségek édes ízei kerülnek felszínre és a főzet egészében véve is kicsit "karcosabb". Hatalmas, valószínűtlenül nagy levelei vannak, amik készítés közben festményszerű, látványos réteget képeznek a kannában.

taipinghoukui10.jpg

taipinghoukui12.jpg

Teázás után pedig jöhet a film, amelyből az alábbi jelenetet mindenképpen ajánlom. A madár régen házikedvenc volt Kínában, teaházakba, közparkokba is levitték őket sétálni. Figyeljétek a gyönyörű gaiwanokat!

Szöveg és képek: Flying Bird Tea House, Teatrekker

Címkék: kínai zöld tea Taiping Huokui majomkirály

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr944773888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása