XXI. századi modern teapartik

szerző: Wágner Anna  2012.09.18. 00:50

A modern teadélutánok a több ezer éves kultúrák hagyományainak és merev szertartásainak a kortárs művészetek és újszerű technológiák adta szabadsággal vegyített szépséges és fennkölt játékai.

teaparti1_1.jpg

A rituális mozdulat- és eszközrendszer leegyszerűsítésével és átfogalmazásával alapvetőbb, letisztultabb, a mai kor ízlésének jobban megfelelő ceremónia formálódik, amely nem nélkülözi tradícionális formák és szimbólumok erejét.

teaparti4.jpg

A modern felfogás és közlésformák a fiatalabb nemzedék szemszögéből is vonzóbb és befogadhatóbb gyakorlattá alakítják a hagyományos teaszertartást. A tradícionális stílus előírásain alapuló új felfogás a teázást, mint tudattágító és relaxáló tevékenységet emeli a mai ember szintjére, amely kellően mély és inspiráló élményt ad modern életvitelünk ellensúlyaként.

teaparti2.jpg

A tradícionális keleti teaművészet harmónia megteremtésére irányuló fókuszált rítusa mai megközelítésben a belső béke intenzív megtapasztalása, és az erre való készségünk tudatos fejlesztése.

teaparti5.jpg


Európában régi teaszobákból és szalonokból a szertartás életművészek nappalijába, keleti atmoszférájú teaházakba és partihelyekre költözött, Ázsiában pedig a rohamosan terjedő kávéházláncok mellett ismét igény van a teakultúra és teaházak újszerűbb és divatosabb formában való újjáélesztésére.


teaparti3.jpg

Budapesten először a Cökxpôn Ambient -ben rendeznek teás performance-ot, ahol a keletről jött tea és nyugatról jött lüktető zene összefonódásának lehetünk szem- és fültanúi egy közép-európai teaszertartásban. Talán nem is annyira távoli világok köszönnek egymásnak.


Szöveg: Flying Bird Tea House, Tea Performance, képek: Let's Tea Party


A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr964784791

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tea Performance at Cökxpôn Ambient, Budapest 2012.09.18. 12:19:32

Keletről jött tea és nyugatról jött zene összefonódása egy közép-európai teaszertartásban! Facebook esemény link. Talán nem is annyira távoli világok köszönnek egymásnak. Folyékony zene és lüktető tea azoknak, akik nyitottak új élményekre. Ülj le...

Trackback: Tea Performance at Cökxpôn Ambient, Budapest 2012.09.18. 12:19:29

Keletről jött tea és nyugatról jött zene összefonódása egy közép-európai teaszertartásban! Facebook esemény link. Talán nem is annyira távoli világok köszönnek egymásnak. Folyékony zene és lüktető tea azoknak, akik nyitottak új élményekre. Ülj le...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bátori Ági 2012.09.18. 08:54:18

Ez aztán az üdítő reggeli olvasmány! Hűűű, de jólesett. Köszönöm, Anna! :)

Wágner Anna 2012.09.18. 09:31:48

Ági, örülök, hogy jól kezdődött a napod! Megérdemled. Szia
süti beállítások módosítása