Teaszűrők a ház körül

szerző: Wágner Anna  2013.01.15. 11:37

Megrendelés egyedi kivitelezésű teaszűrőre

„Kedves Kevin, feleségemmel együtt évek óta szenvedélyesen gyűjtjük a teaszűrőket. Utazásaink alkalmával rendszeresen felkutatjuk a helyi látnivalókat megjelenítő fémfiltereket, így gyűjteményünkben megtalálható az Eiffel-torony miniatürizált változatától kezdve az ember a Holdon mintázatú teatojás is. Nejem a texasi Concordia Temető urna irodájának adminisztrátoraként ment nyugállományba idén márciusban, ez alkalomból szeretném meglepni egy elegáns, urna formájú teatojással. „

Íme egy kozmikus teatojás kollekció:

teaszurok2.jpg

Panaszos levele Kevin A. teakellék készítő művésznek

„Kedves Kevin, az általad küldött nyolcszögletű koporsó formájú teaszűrővel kapcsolatban az alábbi panaszokkal élnénk. Az alapvető formai eltéréseken túltettük magunkat, de a lánc végére helyezett koponyadísszel nem tudtunk megbarátkozni. A szűrőbe fúrt lyukak száma csekély, vízáteresztő képessége kicsi, sem a forró víz beáramlását, sem az oldat elkeveredését nem teszi lehetővé. A mechanikus zár a megduzzadt levelektől kilazul és a tealeveleket a főzetbe ereszti. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy az elmúlt nyolc hét várakozása teljességgel hiábavaló volt.”

Teatojások a vízivilág szerelmeseinek:

teaszurok1.jpg

A tealevelek befagyasztása

Az ázsiai eredetű teakészítés művészi formáját az európai fogyasztói társadalom szabványműveletté redukálta, melynek kritikus pontja a szűrés, a szabadon úszni vágyó tealevelek csapdába ejtése. Az innováció és kúlság jegyében kifundált félresiklott megoldások betetőzése a teatojás (teaball) nevű készség, amely a tealevelek kibomlásának megakadályozásával szinte lehetetlenné teszi, hogy a forró víz a növényi részek egész felületével érintkezve fokozatosan és teljesen kioldja az íz- és tápanyagokat. A takarékosan szűkre szabott fémtokban a nedvességtől megduzzadt tealevelek beszorulnak és egyre csökkenő mértékben elegyednek a vízzel. Az ilyen szűrőt letisztítjuk, lefotózzuk és elrakjuk a gyűjteményünkbe. Teakészítésre mást használunk.

Így küzd Darth Vader a Halálcsillag teatojással:

Szabadúszó tealevelek

A szűrést önmagában nem tekintjük értelmetlennek, hiszen a tea íze és textúrája is jobban érvényesül, ha kóstolás közben szájpadlásunkra nem tapadnak fel levéldarabkák. Mindemellett fontos tudni, hogy a tealevél nem szemét, gyors eltávolításának a tisztasághoz annyi köze van, mintha húslevesből akarnánk mihamarabb kitakarítani a benne főtt zöldségeket azzal a feltételezéssel, hogy az látványra és ízre is gusztustalanul hat. Tehát ha véletlenül a nyelvünkre kerül egy teadarabka nem köpködünk és fuldoklunk, hanem bátran elrágcsáljuk. A kifolyó résznél filterezett kannákban a tealevelek lazán elnyúlnak, kioldódásuk ütemes és teljes, a szűrés pedig tökéletes lesz. Szabadon úszó tealevelek szűrésére egyébként kisméretű átfolyatós szűrőt használunk, mint ez.

Szép is, hasznos is:

teaszurok5.jpg

 

A kényelemhez és boldogsághoz elegendő kompromisszum

Ha mindenképpen ragaszkodunk az egyszerű és megbízható felálláshoz szerezzünk be olyan szűrőt, amely az alábbi követelménylistát kiállja:

-több csészével esetleg kannával is kompatibilis

-kellően tág, ezzel biztosítja a tealevelek duzzadásához szükséges helyet

-elegendően mély, jól benyúlik vízszint alá a csészébe vagy kannába

-sűrűn lyukacsos, így a víz könnyen és alaposan átjárja a tealeveleket

-alsó felülete szögletes, a többször forrázható teákat félre lehet tenni szűrővel együtt

-fedele sima, felfordítva alkalmas a teaszűrő ráhelyezésére

A szűrők készülhetnek textil, fém, porcelán, kerámia, tök, üveg, szilikon, műanyag és számos egyéb anyagból. Az üveg eszközök élettartamával általában gond van. Amikor a háztartásban elkezdenek szaporodni a rokkanttá nyilvánított szűrők és kannák, át kell térni a fémszűrők és vastagabb kerámia edények használatára, a torzók pedig szintén a gyűjtemény részét képezhetik majd. A textil és műanyag magába szívja az erős aromákat, illetve más aromákat is bocsát a főzetbe. Akármilyen jópofán néz ki a zöld T REX és az úszó sárga kacsa, ilyeneket kizárólag gyűjteménybe vagy feszültség levezetésére vásárolunk, teakészítésre mást használunk.

Saját szűrőkollekcióm töredéke alapján néhány gondolat

 

teaszurok6.jpg

1-es túl rövid, a tealevelek egy idő után kitüremkednek felül, víz csak az alsó felüket nyaldossa. Nem jó. 2-es egyszerű átfolyatós szűrő, a szabadon úszó tealevelek felfogására szolgál. Funkció ötös, esztétikum kettes alá...3-as számú modell rozsdamentes acél, csodásan szűr és szép is! A 4-es számú alátét tartozik hozzá, így együtt tényleg ütőképes felállás. 5-ös üvegszűrőm nem csoda, hogy még egyben van, elég keveset használom. A szűrésre kialakított kevés számú, keskeny rovátkák ugyan ellenállóbbá teszik az üveget, de nagyon vacak az átfolyása. Annyi előnye van, hogy szépen átlátszik és sasolhatom, ahogy kibomlanak a tealevelek. 6-os megint gyakran használt darab, figyeljünk oda rá! Vastag falú porcelán, mély, sűrűn lyukacsos, szögletes aljú szűrő. A pillangót leszámítva remek adottságai vannak, ha nem szertartásosan teázik az ember ilyesmit érdemes beszerezni. Jó teázást!

Szöveg és képek: Flying Bird Tea House, amazon.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr865019417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása