Miközben a nyugati fogyasztói társadalmak csáprágójukat keletre szegezték, és immár 500 kávézó nyújt intenzív Starbucks élményt a kínai fiataloknak (ambiciózus növekedési tervük szerint 2015-re 1500 Starbucks lesz Kínában :\) a nyugati fiatalság körében hódít a teázás, a túlmisztifikált keleti kultúrák utáni szenvedélyes vágy, a szupertitkos kelet-ázsiai ketyerékhez való tébolyult vonzódás. Magam is rabja vagyok néhány apró, gyönyörűséges tárgynak, nem tagadom..
Starbucks, Peking, Kína
A tea sejtvédő, fogyást elősegítő és kiegyensúlyozottan élénkítő hatása mára közhely, a folyamatos kávészürcsölés helyett az amerikaiak rákattantak a teára, megjelentek a kávéházak alternatívái, a távol-keleti atmoszférát, nyugati kényelmet és modern stílusirányzatokat egyesítő teaházak. Míg nálunk még hóbortosnak tűnnek a kocsma helyett teázóba járó arcok, a new york-i Tavalon Tea Bárban tea sommelier, DJ és partihangulat fogadja a érkezőket.
A nagy mennyiségű kávé stresszfokozó hatásával szemben a tea általában békésebb útja a koffeinbevitelnek, a szertartásos teázás pedig egyfajta kreativitásfokozó, relaxációval párosított felfrissülést jelent. Persze nem kell elszakadni nagyanyánk emlékétől, de a teázás hagyományosan gyógyító szerepén túl azért elég megdöbbentő újdonságokat lehet felfedezni. A nyugati teaházak innovatív megközelítése sokat segít az új kép kirajzolódásában.
Tavalon Tea Bar, New York - Manhattan
Nem vagyok híve a koffein és alkohol párosnak, de a bulizás során lankadó kedv is jobban felpezsdíthető teával, főleg puerh-rel. New York leghíresebb klubjainak (Pegu Club, Flatiron Lounge, Brooklyn’s Marlow & Sons) mixerei újabban teakoktélokat kínálnak, amelyek között alapanyagként különleges fajtákat (lapsang souchong, earl grey, puerh) is találunk. Kedvcsinálónak álljon itt néhány a leghíresebb klubok koktél lapjáról.
Smoked Pegu Club (PEGU Club, New York)
- 2 oz Lapsang Souchong-Infused Plymouth Gin
- 3/4 oz Orange Curacao
- 3/4 oz Lime Juice
- Dash Fee Brothers Orange Bitters
Charlie Chan (Wilson & Wilson, San Francisco)
- black tea-infused vodka
- lemon juice, honey syrup
- coconut marmalade
- black pepper tincture
- clove tincture
Lapsan Souchong kivonat
A tea csakúgy mint a bor kóstolásra és kitárgyalásra alkalmas ital, hiszen évjárattól, termőterülettől és feldolgozási módtól függően is változatos ízeket és minőséget tapasztalhatunk. A jó tea a különleges sajtokhoz, borokhoz és párlatokhoz hasonlítható kulináris érték, számos fajtáját nem fogjuk elsőre megszeretni, de alaposabban megismerve az italt új világ tárul elénk. Mondjuk a narancslevet elsőre is szeretjük, de utána nem tartunk narancslé kóstolókat és a húszéves narancslevet sem fogjuk meginni. A tea nem ilyen. Tanuljuk és kóstoljuk egy életen keresztül.
Samovar Tea Lounge - Yerba Buena Gardens, San Francisco
Jó teázást!
Szöveg: Flying Bird Tea House, képek: Teavalon Tea Bar, Samovar Tea Lounge