Virágcsokor illata keveredik a száraz mezőn, ezt érzem a teatárolóba mélyet szippantva. A fehér tea készen áll egy mesebeli utaztatásra.

A fehér teák királynőjéről van szó: az Ezüst Tűkről (Bai Hao Yin Zhen), egy mikro-akupunktúrás torokgyógyító teáról, ami az első két felöntéskor ügyesen lecsúsztatja magáról ezüst-fehér szőrmebundáját a vízbe. Akárcsak egy elbűvölő hölgy, a feléje irányuló első forró ölelések után a rügytea feltárja valódi színét és megmutatja finoman összetett rétegzettségét, esetünkben rügylevelek vannak Matrjoska-baba szerűen egymásba illesztve négyes, sőt ötös szinten.

Az apró leázó szőröcskék gyümölcsöt juttattak az eszembe, az őszibarackot. Főleg, hogy a főzet fehérbarack hús színt is produkál, nem olyan távoli az asszociáció. Ahogy pedig a napsütésben tudnak ezek a szöszök reflektálni a valóságra, vagyis prizmaként viszonyulni a fényjátékhoz... Nem is mondanék erről többet, tapasztalni kell.

És akkor az őszinte magamutogatás után jön a jóleső dilemma, hogy mégis milyen nőt – akarom mondani, teát – választottunk útitársunknak jelen pillanatban. Hiszen ez nem is fehér tea! Zöld volna? Tradicionálisan kellemes, édes zöld tea íz vegyül a fehér teák lágyságával. Határtalanul édes, belülről okoz tavaszi napsütést, mintha fenyőtűk milliói ébredtek volna madártudatra és növesztettek puha pihét. Valami elvarázsolta ezt a szüretet és egy frenetikus fehértea-zöldtea koktéllá változtatta a termést.

Egy gyors helyzetleírás persze nem árt. Üvegpohárban is elkészíthetjük a 2-3 gramm teánkat, enyhén visszahűtött vízzel, 3-4 perc ázási idővel, de természetesen a tradicionálisabb teakungfú módszerrel is felönthetjük. A lényeg minden esetben az, hogy a 80 Co-os víz ne közvetlenül érje a leveleket, hanem mellé hulljon, óvatosan gőzölje át. A bársonyos bánásmód bársonyos élményt fog nyújtani – ezt tudom garantálni. Ha a tömény luxust akarjuk, akkor ajánlatos 10 perces 70 fokos vízben ázást választanunk a maradandó élmények érdekében.

Ízre és illatra is várjuk el az ízletes, könnyű, frissítő és édeskés élményt. A fehér teáknál bővebben markoljuk az egy adagnyit, mint mondjuk egy Bai Mu Dan-ból tennénk. A Bai Mu Dan ugyan egy teljesebb fehér tea ízvilágnak mondható, az Ezüst Tűknek viszont koncentráltabb a pompássága, a frissítő kedves mosolygása.

Jó teázást!

 

Szöveg és képek: Flying Bird Tea House, Pacsker

Címkék: fehér tea teakészítés teakóstolás kínai tea bai hao yin zhen ezüst tűk tea

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr834367443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szél-víz · http://valosagtura.blog.hu 2012.04.10. 12:06:36

Micsoda remek cím! A tea csodálatos, valóban kedvesen mosolygó, ahogy írod.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.04.10. 15:15:49

@szél-víz: Köszönöm szépen! Bár állandó fejtörést okoz a leírhatatlan megfogalmazása, így nem marad más nekem hátra mint szinesztéziás képekkel próbálkoznom. A tea, mint nő és a nő, mint tea eddig számomra bevált analógia. Jó teázást!
süti beállítások módosítása