Virágcsokor illata keveredik a száraz mezőn, ezt érzem a teatárolóba mélyet szippantva. A fehér tea készen áll egy mesebeli utaztatásra.
A fehér teák királynőjéről van szó: az Ezüst Tűkről (Bai Hao Yin Zhen), egy mikro-akupunktúrás torokgyógyító teáról, ami az első két felöntéskor ügyesen lecsúsztatja magáról ezüst-fehér szőrmebundáját a vízbe. Akárcsak egy elbűvölő hölgy, a feléje irányuló első forró ölelések után a rügytea feltárja valódi színét és megmutatja finoman összetett rétegzettségét, esetünkben rügylevelek vannak Matrjoska-baba szerűen egymásba illesztve négyes, sőt ötös szinten.
Az apró leázó szőröcskék gyümölcsöt juttattak az eszembe, az őszibarackot. Főleg, hogy a főzet fehérbarack hús színt is produkál, nem olyan távoli az asszociáció. Ahogy pedig a napsütésben tudnak ezek a szöszök reflektálni a valóságra, vagyis prizmaként viszonyulni a fényjátékhoz... Nem is mondanék erről többet, tapasztalni kell.
És akkor az őszinte magamutogatás után jön a jóleső dilemma, hogy mégis milyen nőt – akarom mondani, teát – választottunk útitársunknak jelen pillanatban. Hiszen ez nem is fehér tea! Zöld volna? Tradicionálisan kellemes, édes zöld tea íz vegyül a fehér teák lágyságával. Határtalanul édes, belülről okoz tavaszi napsütést, mintha fenyőtűk milliói ébredtek volna madártudatra és növesztettek puha pihét. Valami elvarázsolta ezt a szüretet és egy frenetikus fehértea-zöldtea koktéllá változtatta a termést.
Egy gyors helyzetleírás persze nem árt. Üvegpohárban is elkészíthetjük a 2-3 gramm teánkat, enyhén visszahűtött vízzel, 3-4 perc ázási idővel, de természetesen a tradicionálisabb teakungfú módszerrel is felönthetjük. A lényeg minden esetben az, hogy a 80 Co-os víz ne közvetlenül érje a leveleket, hanem mellé hulljon, óvatosan gőzölje át. A bársonyos bánásmód bársonyos élményt fog nyújtani – ezt tudom garantálni. Ha a tömény luxust akarjuk, akkor ajánlatos 10 perces 70 fokos vízben ázást választanunk a maradandó élmények érdekében.
Ízre és illatra is várjuk el az ízletes, könnyű, frissítő és édeskés élményt. A fehér teáknál bővebben markoljuk az egy adagnyit, mint mondjuk egy Bai Mu Dan-ból tennénk. A Bai Mu Dan ugyan egy teljesebb fehér tea ízvilágnak mondható, az Ezüst Tűknek viszont koncentráltabb a pompássága, a frissítő kedves mosolygása.
Jó teázást!
Szöveg és képek: Flying Bird Tea House, Pacsker