Kínában a kutyáknak nem terem babér, mindössze néhány, leginkább Euróban divatos, nagyobb testű fajta birkózik az ottani klímával. Kivétel nélkül kirakatebek, hirdetve gazdáik külföldi hóbortok iránti rajongását. A meg nem értett kutyák szomorúan és mindenféle interakció nélkül gubbasztanak lábnál, viszont macskának lenni császárság, madárnak lenni meg egyenesen bohém dolog. A kora reggeli órákban ugyanis kirajzanak a madártartók biciklijükre erősített kalitkáikkal és megcélozzák a környékbeli közparkokat.

A madártartás a mandzsuk betörésével kezdett elterjedni a kínai nemesség körében a XVII. században. Miután megszerezték a politikai és gazdasági hatalmat, a kiváltságos mandzsu elit idejének nagy részét madarak nevelésének és teaszürcsölésnek szentelte. A madárdalban való gyönyörködés egész napra bőséges elfoglaltságot jelentett számukra. A kis szárnyasokat gyakran teaházakba is magukkal vitték, ahol külön erre a célra rendszeresített kampókra és póznákra akasztották a kalitkákat.

 

Részlet Lao Sö Teaház c. színművéből. (Miklós Pál fordítása) I. Felvonás. "IDŐ 1898 kora ősz. SZÍN Peking, teaház a Jótékony Bőséghez. Belép Második Szung Úr és Negyedik Csang Úr, mindkettőjük kezében madárkalitka. Vang főnök udvariasan köszönti őket. Előbb gondosan felakasztják a kalitkákat, aztán letelepszenek egy asztalhoz. A rosszkedvű Szungnál sárgarigó van, Csangnál, aki derűsebb kedvében van, feketerigó, nagy kalitkában. " A későbbi polgárháborús időket ugyan megsínylették a mandzsuk és a madaraik is, de a szokás megmaradt és napjainkban is igen elterjedt ez az elsősorban férfiak körében űzött fura kedvtelés. Míg a kezdeti időkben a vagyonos, sok szabadidővel rendelkező főurak hobbija volt, később a városok vezető polgárai eleganciájának és kifinomult életstílusának mércéjévé vált.

Manapság már nem annyira státuszszimbólum, mint inkább egyfajta szórakoztató időtöltés és szociális esemény a férfiak körében. A madárkalitkával való séta a szabad levegőn egészséges testmozgás, a parkban összegyűlve a tulajdonosok felakasztják a fák ágaira a kalitkákat, majd beszélgetnek, teáznak, tai chiznak, vagy megcsodálják egymás madarainak énekét. Állítólag a madarakra jó hatással van az inspiráló környezet, egymást túlénekelve egyre szebb dallamokat sajátítanak el.

A madártartásra számos jövedelmező üzleti vállalkozás épül, egy-egy okos énekesmadárért a tenyésztők több száz, akár több ezer jüant is kérnek. ( 1 jüan kb. 38 Ft) Különlegesen értékesek a rigók, pacsirták és cinkék, amelyek az egyszerűbb díszmadaraknál jobb énekesnek számítanak. A madarat célszerű ugyanazon fajtájú versenyző közelében elhelyezni, hogy össze lehessen hasonlítani a hangokat.

Azt tartják a kínaiak, hogy reggeli séta nélkül a madár depressziós lesz és egyáltalán nem énekel. Sokan kivonulnak és az első reggeli teájukat a madárral együtt költik el, folyamatosan becézgetve és simogatva az állatot. A madarak megfelelő gondozása és etetése folyamatos diskurzus tárgya a tulajdonosok körében. A szép torkú és fényes tollú madár gazdája büszkesége, igazi ékesség.

 

Szöveg: Flying Bird Teahouse, képek: Flickr

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr204565848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anselmo 2012.06.05. 14:05:27

Igen, én is láttam ilyet, idős férfiak kis kalitkákkal sétálgatnak.

bgalgan 2012.06.05. 14:33:44

és ilyen egy verseny:
www.youtube.com/watch?v=hbim25A7YbA
Nem lehet könnyű dolguk a bíróknak! :)

Anselmo 2012.06.05. 14:39:14

A madarak énekléssel jelölik ki a területüket, tehát a madárdal igazából egy agresszív jelzés a másik madár számára. Ez megmagyarázhatja, hogy mikor kiakasztják őket egymás mellé a parkban, akkor ez "inspiráló" környezet a madaraknak és dalra fakadnak.

Egy kutya akkor is jobb társ.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2012.06.05. 14:46:11

Kínában a kutyákat nem sétáltatják, hanem bestiális módon megkínozzák őket, mielőtt az asztalra kerülnek. Beteg egy nép...

(Gyenge idegzetűeknek nem nagyon ajánlott videó)

indavideo.hu/video/Kutyaetterem_Kinaban_sokkolo_video

2012.06.05. 15:02:32

@Gery Greyhound / project eleven:
A szarvasmarhát, sertést, nyulat, stb. miért nem sajnáljuk?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2012.06.05. 15:41:52

@ANOka: Talán mert valahol természetes, hogy ők a táplálékláncban alattunk helyezkednek el (és itt nem feltétlen az emberekre gondolok, hanem az összes csúcsragadozóra - beleértve a kutya közvetlen elődjét, a farkast is)

Másrészt pedig leginkább a videón látható barbár eljárással van bajom.

2012.06.05. 16:02:24

@Gery Greyhound / project eleven:
A háztáji disznóvágás az nem barbárság, hanem hungarikum?! :D

vividos 2012.06.05. 17:34:25

"Kínában a kutyáknak nem terem babér, mindössze néhány, leginkább Euróban divatos, nagyobb testű fajta birkózik az ottani klímával"

Azért ezt így erős kerekítés leírni egy Európa-méretű országról. :)
Én több városban is (igaz, fejlett, modern részeken, fiatal értelmiségi gazdáknál) rengeteg jól tartott, szép életű kutyát láttam.

A belinkelt videó gyomorforgató :-/
De az ilyen viselkedés nem nemzetiségtől, hanem szocializációtól, iskolázottságtól és empatikus-fejlettségtől függ. Valószínűleg nálunk sem oldják/oldották meg mindig kíméletesen az állatok levágását.
Ezért újfent: egy ekkora országban sok mindenre lehet extrém példát találni. Szeretném azt hinni, hogy nem ez az általános ott. (Voltam kint egy hónapot, de kutya-vágást szerencsére nem láttam, kutyahúst is csak egyszer.)

Anselmo 2012.06.05. 17:35:00

Azt is meg lehet érteni, hogy nem tartanak kutyákat, nyilván Kínában sem illik játszani az étellel.

english grandma in use 2012.06.05. 17:56:25

több mint két éve Kínában élek, de madársétáltatót még nem láttam, kutyát viszont sokat és nem kampón:)

wolf girl (törölt) 2012.06.05. 19:14:13

Ennél már csak az lenne jobb, ha elengednék őket.

datolyamag 2012.06.05. 19:22:36

@Kopi3.14: Koreában a kutyavágás hungarikum. :)
süti beállítások módosítása