A szelídebb napsugár mellé választottam olyan teát, amelyben a virágos, édes ízhez egy erőteljesen füstös-földes jelleg csatlakozik. Első  ismerkedésem a Jade Pillars (Jáde Oszlopok) teával nagy hüledezés volt, kisujjnyi tüske formája bizarr, illata zavarba ejtő volt. Volt benne valami nem odavaló, de mégis nagyon vonzó szag, ami kóstolás után teljesen a helyére került és kijelenthetem a teázás lebilincselő élménnyé kerekedett. Az egyébként édes tea szürcsölése mellett mintha szivaroztam volna. Itt teaszentem issza és szívja, na ezt képzeljetek el...

UPDATE: itt kell elnézést kérnem a szenttől és eredeti tulajdonosától, hogy már-már elbitoroltam a "Neked mekkora az ökolábnyomod?" Land Art Project részeként készült szobor fejét, amelynek csupán egyik boldog haszonélvezője lehetek.

jadepillars7.jpg

Ennek a különleges dél-kínai fehér teának az alapját hatalmas rügyek képezik. Nagy levelű cserjék pelyhes hajtásaiból kézzel sodort, különlegesen aromás, virágosan édes fehér tea. Szokatlan bukéját a yunnani fajtákra jellemző intenzív füstös-földes árnyalat adja, ami visszafogott jázmin illattal párosul. Ez a kompozíció elsőre elég meghökkentő, mintha a ragyogó napfény és a füstös este összeolvadna a szájban. Nekem az őszi lombégetést juttatja eszembe.

jadepillars4.jpg

A tartalmas ízből egyértelműen kitűnik a yunnani fajták testessége. Ugyan a fehér teák közé sorolják, és a virágos aroma is ezt erősíti, hatóereje és sheng puerh-szerű füstös-földes-citrusos ízvilága miatt erősen a zöld teákhoz húz. Vagy a sheng puerhekhez? További kérdőjelek és fejvakarás, az üveg csészében közben aranyló napfény bontakozik ki. Nem kell aggódni a sheng puerheknél sokkal szelídebb lesz tizedik felöntésre is.

jadepillars3.jpg

A tea a kézzel sodort rudak oszlopszerű formájáról kapta a nevét, karakteres, füstös bukéját a serpenyőben történő hevítéses-szárítás során nyeri el. Kungfu szertartás szerint "meleg fürdő" után nagyon sokszor forrázható, 80 C ° fokos vízzel locsoljuk, rövid 10-20 másodperces felöntésekkel. Adagoljunk 4-5 teaoszlopot a kannába, és figyeljük ahogy széttolja magát a vízben. Látványosságnak sem utolsó, ahogy a rovarbábszerű pálcika megduzzad és kinyílik az óriási rügy.

jadepillars2.jpg

Remek alkalmi tea, napi rendszerességgel azonban nem fogyasztanám. Hozzáértő társaságnak is jó elkészíteni, sokan rácsodálkoznak, az íze finom és különleges, a végén csapatmunkában tök jó elrendezéseket lehet gyártani.

jadepillars1.jpg

Jó teázást!

Szöveg és képek: Flying Bird Tea House

Címkék: fehér tea Jáde oszlopok tea Jade Pillars Tea

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr654819242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása