A világ legveszélyesebb éttermeinek toplistáját nagy megdöbbenésemre egy kínai teaház vezeti. A taoista templomban kialakított Hua Shan Teaházhoz vezető turistaút sziklafalba vájt hosszú lépcsősorral indul, végül egy elnagyolt lánckorláttal biztosított meredek lélekvesztőn kapaszkodva juthatunk fel a hegytetőre.

huashanteahouse7.jpg

A Hua Shan (Shaanxi megye, Kína) öt magasabb csúcsból álló hegylánc, kétezer éve taoista zarándokhely, hitük szerint az alvilág istenének lakóhelye. Mivel a környék erős hatású gyógynövényekben és orvosi szérumok alapanyagaiban gazdag, régen a halhatatlanságot kutató gyógyítók legfontosabb beszerzőhelye volt. A déli tornyán található taoista templomban működő teaházhoz vezető, láncokkal biztosított meredek sziklafalakon való feljutás meglehetősen extrém vállalkozás. Mi mindent vállal az ember egy jó csésze teáért...

huashanteahouse12.jpg

Mi európaiak úgy tudtuk, hogy a Via Ferrata (vasalt út) olasz találmány, története az első világháborúra nyúlik vissza. Mostanában népszerűnek számító extrém kirándulásokat tehetünk ezeken a szakaszokon szakszerű vezetők kíséretében, profi felszereléssel rögzítve magunkat. A Hua Shan útjait a Krisztus előtti II. század óta folyamatosan építik, szakszerű vezetésről és profi felszerelésről szó sincs.

huashanteahouse11.jpg

A turizmus elterjedésével a kínaiak egyszerűen nekiestek a hegynek. A rengeteg balesetet követően a kormány kénytelen volt a régi ösvények helyett új utakat építeni, megerősíteni a drótköteleket, amely "fejlesztések" nyugati mércével még mindig röhejesnek tűnnek. A poszt végén a kicsit hisztérikus amerikai Robin félős-reszketősre sikerült mászós videóját láthatjátok, a képen látható kínai nő biztosító eszközök nélkül is gond nélkül halad.

huashanteahouse10.jpg

A hegy a Krisztus előtti II. századtól szent hely, a Tang Dinasztia idején ( VI. - VIII. sz.) több lépcsőt és feljárót is építettek, amelyeket a spirituális magányra vágyó szerzetesek igyekeztek titokban tartani. A hegy lábánál elhelyezkedő Jáde Tavasz Kolostor a túlvilági lényekkel és ősökkel való kapcsolattartás és közvetítés fellegvára volt. A XII. századig számos taoista templom épült a csúcsokon, a szédítő mélység felett haladó kitett ösvényeken azonban csak a legeltökéltebb szerzetesek és zarándokok juthattak fel.

huashanteahouse1.jpg

Huashan faluból indul a Mennyei Lépcsősor, amely az északi toronyba visz. Ez szerintem tipikus kínai megoldás, hogy a szerpentinszerűen kanyargó ösvény helyett egyenes lépcsősort építenek a hegyre.

huashanteahouse3.jpg

A szenvedélyes teázó egy gondolán juthat át a déli torony alsó részéhez, ahonnan több száz méteres mászóút vezet a 2100 m. magas déli csúcsra.

huashanteahouse5.jpg

A láncos út állapota európai túrázó számára ilyen mélység felett elég szabálytalan, viszont a történelmi vájatok létrejöttének körülménye megható és elgondolkodtató. Sajnálatos, hogy mire feljutnak a túrázók annyira besokkolnak, hogy egyetlen leírást sem találtam az elfogyasztott teák minőségéről. Amennyiben én is feljutok az efféle élményeimnek részletes leírást szentelek majd.

huashanteahouse9.jpg

Szöveg: Flying Bird Tea House, ezeket a képeket egyelőre nem mi készítettük:(

Jó teázást!

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr674832847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Powerslave 2012.10.12. 15:08:19

A képek jók, de írni sajnos nem tudsz. Kár érte.

Wágner Anna 2012.10.12. 15:45:19

@Powerslave: jól megfogalmazott kritika:)

sulcus (törölt) 2012.10.12. 15:58:59

Remélem néhány csésze vízhajtó,hashajtó tea után a a klotyót is ezen az úton kell elérni!
Hülye egy nép.

Limonade Joe 2012.10.12. 16:57:38

A cím alapján először arra gondoltam, hogy a bélflóra éppségére illetve a gazdaszervezetre nézve legkárosabb étel/ital felszolgálásról lesz szó. Kissé mást vártam, de a csalódás pozitív. Tetszik :)

manes 2012.10.12. 16:58:46

@sulcus: A Meteorák mennyivel jobb? A kilátás viszont itt is és ott is pazar..

Pesti Kornél 2012.10.12. 17:09:32

@Wágner Anna: Az én figyelmemet sikeresen elterelte a tartalom a fogalmazásról, és nem is volt semmi bajom, míg el nem jutottam az "egyenlőre" szóig ("egyelőre" helyett)... itt egy kicsit kizökkentem az egyébként kellemes hangulatból. Kár. Viszont ha kijavítod, másokat nem fog már sokkolni. Köszi a posztot, érdekes volt.

Dr_utcai_arcos 2012.10.12. 17:49:35

Dögöljek meg inkább még ha az élet vizét is mérnék ottan :(. Elmebeteg...A képek jók, de tejának jó lesz a polcos Pikwik is :).

nál 2012.10.12. 17:54:47

Bocsánat a kifejezésért, de ez a fickó egy hisztis picsa.
A poszt egyébként tetszett, köszi.

mohamama 2012.10.12. 18:30:33

Hmm, szívesen szürcsölgetnék el itt egy teát. De se a pénztárcám, se a kondícióm nem engedné meg.

doubting thomas 2012.10.12. 18:32:24

Hát inkább tengerszinten egy jó pofa sör.

Forró teáért rettegjen a hóember.

2012.10.12. 20:19:24

nem szívesen döglenék meg egy pixis teáért... egyébként a víz vajon hogy kerül fel az épülethez?

samot 2012.10.12. 20:48:10

@H3l00ka: Egyszer felvitték!Több nem kell,mert vizhajto Tea!:)

sulcus (törölt) 2012.10.13. 09:17:23

Ahhoz képest elég kevés unatkozó nyelvtan-náci van most szabadon....
(1 ponttal többet írtam)

sulcus (törölt) 2012.10.13. 09:23:43

@manes: Igazad van!
Sőt ide elég ritkán jön az ANTSZ ellenőrizni és a teám mellé még elszívhatok egy cigit is.
Talán..

rogers 2012.10.15. 11:41:16

Tudomásom szerint a Dachstein-on épült az első ferrata 1843-ban, de az biztos, hogy az I. vh előtt már voltak ilyen kiépített út kezdemények.
A fogalmazásmódon, helyesíráson rugózó okoskáknak meg üzenem, hogy előbb írjál te is valamit, mielőtt osztod az észt, ha meg valaki csinál neked valamit, azt előbb köszönd meg szépen.
süti beállítások módosítása