A Ginseng Oolong (Lan Gui Ren, Renshen Oolong) egy igen népszerű, fűszeresen édes aromájú kínai teakülönlegesség. A gombóccá sodort, enyhén fermentált tealeveleket ginseng, valamint egy Délkelet-Ázsiában őshonos, medvefűfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény (Reineckeae Carneae) porított keverékébe hempergetik. Ettől aztán az egész kissé gyanús, a kínai büfékre jellemző, bundázzunk be valamit, úgysem találjátok ki mi az kinézetű, szabálytalan formát ölt. Bizalmatlanságra azonban semmi ok, a tea látványra egy zöld murvarakás, de nagyon finom.

ginsengoolong1.jpg

A ginseng Ázsiában amolyan éltető csodaszer, hatásos szíverősítő, májvédő, immunrendszer erősítő és úgy is néz ki, mint az emberi test kicsinyített mása. Gyakran használják fizikai és mentális állóképesség fokozására, erősíti az ellenállást, a fáradtság okozta kimerültség leküzdésében új lendületet ad.

ginsengoolong10.jpgA szervezetre gyakorolt számtalan jótékony hatása mellett teában elsősorban az idegrendszer stabilizáló, stresszoldó szerepe tűnik ki. Ezért ha valaki megkérdezi tőlem milyen a tea, általában azt válaszolom, hogy ízletes és jókedvet csinál. Mi kell még?

ginsengoolong7.jpg

A Ginseng Oolong tea köszönhetően a ginseng édeskés ízének, valamint a fentebb említett gyógynövény igen telt, fűszeres aromájának és szintén édes zamatának nem egy sejtelmes, megfejtésre váró talány. Már szárazon is rendkívül édes, erőteljes, szinte tömény illata van, mintha valami különleges, túlérett vilmoskörte likőrbe szimatolna az ember. Leforrázva elhúzódóan gazdag ízű, izgalmasan fejlődő, nagyon édes, valójában a legédesebb tea, amely önmagában, cukor nélkül is fogyasztható. A főzet ígéretesen fűszeres és egzotikus illata azt sugallja ez több mint tea, inkább valami finomság, amivel az egész délutánt fel lehet dobni.

ginsengoolong5.jpg

80 C° fokon, 30-60 másodperces áztatásokkal, nyugodt tempóban készítjük és fogyasztjuk, hosszú levegővétel és szünet követi az élvezetes kortyokat. Hűvös édesség hömpölyög a nyelv felső tájékán, illetve a szájpadláson. Annyira megnyerő, hogy az első felöntés után jelentkező zöld, olajos mocsárban ázott kavics kinézetét egzotikus bájként értékeljük. Második felöntésre kicsit elkenődött, szétázott bogárrajra emlékeztet, ezért itt jegyezzük meg, hogy az elkészítésnél mellőzhetjük az átlátszó üveg eszközöket. A tea stílusa nem követeli meg a levelek állapotváltozásának szemmel követését.

ginsengoolong2.jpg

Nem munkához való tea, meghökkentő kinézete, gyümölcsös, fűszeres íze izgalmassá, már-már szórakoztatóvá teszi, ami elvonhatja figyelmünket komolyabb dolgokról. Ravasz, könnyű és izgalmas kalandot ígérő nyalánkság, amivel jobb belátásra téríthetjük azokat a barátainkat is, akik azt hiszik, hogy teaházakba csak nénikék, vagy aszkéta hajlamú fiatalok járnak.

ginsengoolong3.jpg

Ennyit mára, jó teákat és kevésbé viharos őszt kívánunk! Szöveg és képek: Flying Bird Tea House, Cultural China

UPDATE, ráadás, miegymás, aki idáig olvasott, annak jár egy nyárbúcsúztató szám az egyik kedvenc lejátszási listámról:

Címkék: wulong tea ginsenges oolong ginzenges oolong ginseng oolong

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr85521202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása