Egészen addig hanyagoltam ezt a teát, amíg meg nem kóstoltam az eredeti termőhelyről származó sokkal pelyhesebb, százszor ezüstösebb, ezerszer illatosabb Bi Luo Chun-t. A mélyzöld (Bi), csiga-szerű (Luo), kora tavaszi (Chun) tea az egyik leghíresebb kínai zöld. Rengeteg utánzata van, és mivel általában azokat kóstoljuk először, nekem sem volt első ízlelésre feljegyzendő tétel. Inkább amolyan kötelező elemnek tekintettem, ami együtt járt a tavasszal. Milyen méltatlanul!

biluochun7.jpg

A Dong Ting Shan (Dong Ting hegy) napfényben és csapadékban bővelkedő, nem túl magas hegyvonulat a TaiHu tó és a Jangtze folyó között (keleti part, Shanghai közelében). A hegy-folyó-tó metszésében fejlődő tea ízben és illatban is a környezethez méltó gazdagságot kínálja. Alacsonyabb fekvésű, buján zöld, dúsan termő vidék ez tele gyümölcsfákkal és ligetekkel, a környékbeli nagyvárosok lakóinak kedvelt pihenőhelye és több mint ezeréves teatermesztő régió.

biluochun2.jpg

A teára a Qing diansztia egyik XVII. századi uralkodója Kangxi császár figyelt fel, a legenda szerint ő adta neki a Tavasz Jádezöld Csigái nevet, különleges megjelölés után kutatva az ízletes teához. Apró leveleit kora tavasszal szedik és wokban sütéskor, sodró mozdulatokkal alakítják parányi, gyűrűs pelyhekké. A bolyhos textúrából szárazon puha, édes és ígéretes sárgadinnye illat csap fel, amitől azonnal vizet forralni támad kedvünk. Hűvösen illatozó egyenes tisztaságát némi krémes, tejszínes aroma lágyítja parányi füstös vonással.

biluochun3.jpg

70 C°-on készítettem rövid áztatással, nagyjából 6 alkalommal leöntve. A főzet ezüstösen halványzöld, mennyei illatú, kristálytiszta lé. Ez a tisztaság az ízben is előjött egyfajta légiesen friss és evidens kortyban.

biluochun5.jpg

Az intenzíven üde illatú, dinnyelére emlékeztető finomságú, szeretni való tea a tavaszi szezon első hírnöke, tündérkedő íze ellenére azonban meglepően erős hatású és rendesen felpörget. A kóstolásnak a hetedik felöntés erősödően zöldséges, hosszú utóízénél vetettünk véget megállapítva, hogy szárító savasságnak és keserűségnek nyomát sem éreztük. Telt íze ellenére könnyed maradt, időt és gondolatot hagyva a megismerésre, töprengésre, ábrándozásra. Ezt szeretjük a kínai zöldekben!

Jó teákat!

Szöveg és kép: Flying Bird Tea House

Címkék: kínai zöld tea Bi Luo Chun Pi Luo Chun

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr505315494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása