A tealevelek sütésével az ízhatások jelentősen fokozhatók, a tea karaktere bámulatos módon alakítható, tisztára mintha megbűvölnék. Számos zöld, oolong és vörös teát ízesítenek ezzel az eljárással. Ha csak enyhén sütik, a tea íze pirított mogyoró és gesztenye irányba megy el, erőteljesebb pörköléssel odakapott sült tök jelleget ölt. Lényeg, hogy a gourmand teafogyasztó, aki nem csak fitness célból teázik hanem élvezkedni is szeretne, esetleg azt is tudja, hogy az oolongokat a teák pezsgőiként tartja számon a világ, egy sütött oolongban abszolút megtalálja a számítását.

 

Mérsékelt sütés mellett az édes tea karamellizálódik, a főzet kalácsos, gesztenyés zamatot nyer. Az ilyen teákat délutáni nassolás helyett is fogyaszthatjuk, édességük kitart, mellé kifinomult, lágy pörzsaroma  lép be. A gyümölcsös színezetű oolongok sütése a sűrű lekvárok ínycsiklandó illatát és koncentrált ízvilágát varázsolja a teába. Összességében az illat már szárazon is ígéretesebb, az ízek mélyülnek, a tea teltebb és izgalmasabb, határozottan édes, sokszor fahéjas. A végeredmény  vibráló illatú, óarany színű, kellemesen krémes, likőrszerű nyalánkság.

 

Erőteljesebb sütésre szárazabb, szivarfüst és étcsokoládé karakter költözik a főzetbe. Az íz karcosabb, mélyre megy, szívre és agyra egyszerre húzódik. A teának nyomatéka és súlya van, forró lávaként ereszkedik ránk, lelassulunk, de belsőnk tudatosabban és nagyobb hatóerővel nyilvánul meg. Első alkalommal ez az élmény letaglózó volt számomra. Szentirmai Éva teaszakértőnél fogyasztottam először, a szívemben kötött ki.

 

A teapörkölés művészet és ügyes manipuláció az idő és hőmérsékleti paraméterekkel. A pörkölés tarthat néhány órától néhány napig vagy hétig. Ez idő alatt a teamester gondosan figyeli, illatolja és ízleli a teát, az ő feladata, hogy meghatározza azokat a sütési jellemzőket, amelyek a legfinomabb ízeket fejlesztik ki adott fajtából. Tudása generációról generációra öröklődik. A jó pörkölő nagy tiszteletnek örvend a termelők körében. A legjobb ízhatás a kis tételekben, bambusz kosarakban, szabad tűzön sütéssel érhető el, sajnos ma már sok helyen elektromos sütőt illetve villanykemencét használnak. De a tea akkor is mennyei!

 

Sütött teákat nem minden nap iszunk, de már az első találkozás után is világos lesz, hogy helyet követelnek maguknak az életünkben. Lesznek olyan pillanatok, amikor rövid fejvakarás után megfogalmazzuk magunknak, hogy sütött teát kell főznünk. Az időjárásra tekintettel említeném meg azt a pluszt, ami számomra ezeket a teákat egyértelműen a hideghez köti. A füstös, aromás illat pszichésen hat a hideg napokon, forró parázs vagy sparhelt közelségét sugallja. A teákat amúgy is forróra készítjük, az orrunkba felcsapó jellegzetesen meleghez kötődő illatok javítják a közérzetünket.

 

Szárazon a sütött oolongok barnászöld színűek, teakészítés közben bezöldülnek. A füstös aromák után fokozatosan bomlik ki az oolongos édesség. Nagyon ajánlom, hogy vágjatok bele amíg nem késő, mert tavasszal már az új zöldeknek örülünk ennyire.

Szöveg, fotók, teák és képek: Flying Bird Tea House

Ráadásként egy szám az erősen megpirított teákhoz:

Jó teázást Nektek!

Címkék: vörös tea teakészítés oolong tea teakóstolás phoenix dancong tea kóstolás

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszcsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr264138344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kárász 2012.02.20. 16:21:00

Teát is lehet otthon pörkölni, mint kávét?

Wágner Anna 2012.02.20. 18:40:53

Igen, sőt teapörkölőt is lehet kapni, bár abban még csak puerht láttam pörkölni. Viszont állítólag rizsfőzőben lehet zöldet és oolongot is 80-100 C° fokon. Egy oolong pörkölő meg pont úgy néz ki, mint egy villanysütő...De vehetsz eleve sütött teát is, nagyon finomak vannak.

sam1115 2012.02.20. 21:57:19

Hali
A bejegyzést olvasva nagyon kíváncsi lettem és éppenséggel van 1 doboz oolong teám is. Na most... lehet ezzel próbálkozni mindenféle tea/kávé pörkölő nélkül, teszem azt egy sima edényben is? :)

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.02.20. 22:49:20

Ezt az édes ízt hogy kell érteni? Úgy, mint a boroknál, hogy egyesek kiérzik, milyen színű bugyi volt a borász lányán, mikor szüreteltek, vagy tényleg konkrétan édes? Azért kérdem, mert még csak ott tartok, hogy szeretném elhagyni az édesítést a teából, de eléggé nehezen megy. 1 teáskanál cukornál tartok.
Na még 1: sütéskor megmaradnak az értékes hatóanyagok?

Wágner Anna 2012.02.21. 00:22:29

@sam1115: Mindenképpen, de csak fél dobozzal lszi:) de inkább a sütőben, mert azt be tudod állítani mondjuk 100 fokra és sokkal egyenletesebben éri a meleg..Érezni fogod az illatát, amikor ki kell venni. és fokozatokban is vehetsz ki belőle. De ehhez viszonylag jó szagú sütő kell.

Wágner Anna 2012.02.21. 00:25:29

@rockseiaXLL: figyelj, azért a cukornál kevésbé lesz édes..kostolj egyszer sütött vöröset, azt szerintem megiszod cukormentesen is. a bugyihoz viszont nem vagyok elég profi..

☉ ☾ 2012.02.21. 08:18:42

A Bohren mélykommersz duruzsolása nem illik ám ehhez a Teaügyi Főszakács bloghoz!

Wágner Anna 2012.02.21. 16:51:45

@☉ ☾: De:) A németek Európa legnagyobb oolong importőrei. Sajnos nagyobbak még nálunk is:)
süti beállítások módosítása